14 lucruri din casa ta care sunt mai murdare decât un capac de toaletă. Bacteriile nu se ascund doar în colțuri întunecate ale casei – deseori se ascund la vedere. Adaugă aceste obiecte în rutina ta obișnuită de curățenie pentru a menține un spațiu mai sanitar.
Un capac de toaletă este unul dintre cele mai pline de germeni locuri, dar este și unul dintre locurile pe care aproape toți le curățăm regulat. Când mă gândesc la asta, realizez că e adevărat – frec des toaleta de mai multe ori pe săptămână, ceea ce este mai des decât multe dintre obiectele de pe lista de mai jos. „Ceea ce se murdărește cel mai mult sunt locurile pe care le atingem frecvent, dar le ignorăm și nu le curățăm la fel de des pe cât ar trebui”, spune Ek.
Citește mai departe pentru a afla ce trebuie să prioritizezi în curățenia ta, astfel încât să te relaxezi știind că locuința ta este mai curată și mai sănătoasă.
1. Telefoanele mobile
Acest lucru nu ar trebui să fie o surpriză, având în vedere că telefonul tău merge oriunde mergi și tu – inclusiv la baie. Un studiu recent a descoperit că dispozitivele mobile adăpostesc de zece ori mai multe bacterii decât un capac de toaletă. Principalul motiv este contaminarea încrucișată în bucătărie. Cu alte cuvinte, mulți dintre noi sunt vinovați de atingerea telefonului în timp ce gătesc.
Redu germenii lăsând telefonul într-o cameră alăturată până la finalul cinei sau, dacă nu poți să te desparți de el, spală-te bine pe mâini după fiecare manevrare a alimentelor. De asemenea, dezinfectează telefonul zilnic cu șervețele cu alcool sau un dezinfectant UV și ia în considerare instalarea unui raft pentru telefon în baie dacă îl iei cu tine acolo.
2. Telecomenzile
După cum subliniază Ek, obiectele pe care le atingem frecvent colectează o mulțime de germeni. Telecomanda din sufragerie este probabil manevrată de mai multe persoane pe parcursul zilei, și nu toată lumea se spală pe mâini înainte de a schimba canalele.
Orice bacterie prezentă – pe lângă celulele moarte ale pielii, uleiul și mâncarea sau băuturile vărsate – se poate aduna rapid pe telecomenzi. Curăță-le regulat cu șervețele dezinfectante și nu uita de telecomenzile folosite mai rar, cum ar fi cele pentru ventilatoare de tavan, lumini LED sau aspiratoare robot. De asemenea, controlerele pentru jocuri video și deschizătoarele de uși de garaj pot beneficia de curățări regulate.
3. Tastatura și mouse-ul
Fără surpriză, tastaturile de computer se află și ele pe listă, deoarece multe persoane le folosesc toată ziua. Tot ce ai pe mâini se va transfera pe tastatură și mouse sau touchpad, și dacă lucrezi în timp ce mănânci, așteaptă-te să se adune firimituri între taste. Scoate murdăria cu bețișoare de vată și dezinfectează cu grijă toate electronicele cel puțin o dată pe săptămână.
4. Biroul tău
Dacă lucrezi de acasă cu normă întreagă, germenii probabil nu vor fi limitați la computer. Centrul Național de Cercetare a Sănătății remarcă faptul că un birou obișnuit are de 400 de ori mai mulți germeni decât un capac de toaletă. După ce cureți bine tastaturile, șterge întregul birou pentru a lucra cu liniște sufletească.
5. Clanțele, mânerele și întrerupătoarele de lumină
Membrii casei ating și clanțele, precum și mânerele dulapurilor și sertarelor de mai multe ori pe zi. Este puțin probabil ca cineva să se spele pe mâini înainte de a merge prin casă, așa că bacteriile vor persista pentru următoarea persoană. Dezinfectarea acestor obiecte ar trebui să facă parte din rutina săptămânală de curățenie.
De asemenea, folosim întrerupătoarele de lumină de multe ori pe parcursul zilei, ceea ce înseamnă că și acestea sunt pline de bacterii. Adaugă-le pe lista ta de curățenie împreună cu clanțele și mânerele, concentrându-te pe cele din zonele intens folosite sau contaminate, cum ar fi baia și bucătăria.
6. Mânerele frigiderului
Vorbind de contaminare, dacă ești în mijlocul pregătirii unei mese, s-ar putea să fii tentat să iei câteva ingrediente uitate din frigider. Asigură-te că te speli bine pe mâini (mai ales după ce ai manevrat carne) înainte de a atinge mânerul frigiderului și dezinfectează-l zilnic.
7. Chiuveta din bucătărie
Aceasta poate să nu fie cel mai murdar loc din casa ta, dar este pe aproape. Fundația Națională pentru Sanitație a efectuat un studiu intitulat „Cele mai murdare locuri din casă”, iar chiuvetele din bucătărie s-au clasat pe locul al doilea în ceea ce privește contaminarea cu coliformi – o bacterie care include Salmonella și E. coli. Spălarea produselor alimentare și a cărnii crude în chiuvetă este fără îndoială un vinovat major.
8. Bureții de bucătărie
Germenii din chiuvetă sunt depășiți doar de cei de pe bureții de bucătărie. În același studiu NSF, bureții și cârpele de vase au fost clasificate drept cele mai pline de germeni obiecte din casă. S-a descoperit că aceștia conțin până la 45 de miliarde de microbi de bacterii pe centimetru cub. Pe de altă parte, toaletele au doar în medie 1.26 milioane pe centimetru pătrat.
9. Tăietoare
Un alt obiect foarte murdar din casa ta se găsește tot în bucătărie. „Lucrurile care rămân frecvent umede sau ating mâncarea pot fi locuri de înmulțire pentru germeni”, spune Ek. Suprafața tăitoarelor este expusă constant la carne, fructe și legume care pot lăsa cu ușurință bacterii. De fapt, tăitoarele pot conține de 200 de ori mai multe bacterii E. coli decât un capac de toaletă.
Cel mai simplu mod de a minimiza riscul de expunere la germeni periculoși este să cureți meticulos tăitoarele după fiecare utilizare, să rezervi tăietori separate pentru diferite tipuri de alimente (și pentru pregătirea servirii) și să le înlocuiești de îndată ce încep să se zgârie, deoarece devine imposibil să elimini bacteriile încorporate.
10. Sticle de apă
Sticlele de apă reutilizabile sunt mai populare ca oricând, iar deși sunt fantastice pentru mediu, pot reprezenta o amenințare pentru sănătatea oamenilor. Sticlele de apă reutilizabile conțin în medie de 400.000 de ori mai multe bacterii decât un capac de toaletă, cu gura și capacul cu șurub fiind cele mai problematice.
Cauza bacteriilor este dublă: una este potențiala bacterie din apa utilizată pentru a le umple, iar a doua este faptul că nu sunt spălate suficient de des. Poți face obiceiul de a te hidrata mai sănătos curățând zilnic sticlele de apă și luând în considerare un sistem de filtrare a apei dacă te îngrijorează calitatea apei din casa ta.
11. Bolurile pentru animale de companie
Dacă îți speli sticla de apă regulat, ar trebui să acorzi aceeași atenție și animalelor tale de companie. Bolurile lor de mâncare și apă sunt extrem de susceptibile la creșterea germenilor, iar tulpini ale bacteriei periculoase Clostridium difficile, cunoscută și sub numele de C diff, sunt mai frecvent găsite în bolurile de mâncare pentru câini. Pentru a-i menține în siguranță, spală bolurile de mâncare după fiecare masă, spală regulat bolurile de apă și umple-le cu apă proaspătă, încearcă să le menții uscate când nu sunt utilizate și optează pentru vase din oțel inoxidabil, care sunt mai igienice.
12. Periuța de dinți
Periuțele de dinți sunt expuse constant la umiditate, fie de la utilizarea lor în gură (ceva care conține în mod natural o mulțime de germeni), fie de la depozitarea lor într-o baie umedă. Deci, acestea vor atrage inevitabil bacterii, la fel și suporturile lor.
Încearcă să le păstrezi uscate între utilizări, dezinfectează capul periuței săptămânal (înmuind-o în peroxid de hidrogen sau apă de gură antibacteriană) și schimbă-ți periuța de dinți la fiecare trei până la patru luni. Și, dacă nu o faci deja, închide întotdeauna capacul toaletei înainte de a trage apa pentru a preveni ca particulele fecale să aterizeze accidental pe suprafețele din baie, inclusiv pe periuța de dinți.
13. Așternuturile
Dacă ești leneș în privința schimbării așternuturilor, următoarea statistică s-ar putea să te facă să îți schimbi rutina. După doar o săptămână, fețele de pernă conțin de 17.000 de ori mai multe particule de bacterii decât un capac de toaletă. Între transpirație, uleiuri, celule moarte și produse cosmetice, așternuturile se murdăresc rapid. Spală-ți așternuturile săptămânal și ține la îndemână fețe de pernă de rezervă pentru a le schimba mai frecvent. Deși nu poți spăla neapărat salteaua, poți să o cureți des, să o rotești la fiecare șase până la douăsprezece luni și să o înlocuiești la fiecare șapte până la zece ani.
14. Pungile reutilizabile de cumpărături
La fel ca tranziția la sticle de apă reutilizabile, renunțarea la pungile de plastic este un câștig pentru mediu. Cu toate acestea, dacă nu le speli regulat, pungile tale de cumpărături reutilizabile sunt probabil pline de bacterii. Dacă sunt compatibile cu mașina de spălat, bagă-le la un ciclu; altfel, spală-le manual și lasă-le să se usuce la aer. De asemenea, pungile specifice pentru carne și alte alimente crude ar trebui să fie rezervate pentru a preveni contaminarea încrucișată.
Articolul 14 lucruri din casa ta care sunt mai murdare decât un capac de toaletă apare prima dată în Monitorul Expres – Stiri Brasov.
Citeste mai mult