La Timișoara, la 150 de ani de la atestarea Baroului Timiș, avocați, magistrați și personalități publice au vorbit despre provocările actuale ale profesiei, de la presiunea emoțiilor colective asupra actului de justiție până la importanța păstrării principiilor fundamentale în contextul avansului tehnologic.
Baroul Timiș este una dintre cele mai vechi instituții de acest tip din țară. Traian Briciu, președintele Uniunii Naționale a Barourilor din România, a subliniat rolul istoric al acestuia. „A avut un rol important și în integrarea instituțională după actul de unire, atunci foarte mulți avocați au contribuit la unificarea legislației care, la momentul respectiv, avea componente diferite. În prezent, Baroul Timiș este unul model în țară: de conlucrare cu instanțele, de colegialitate, de evoluție tehnologică, de ținută.”, a spus președintele Uniunii Naționale a Barourilor.
Președintele UNBR a vorbit și despre contribuția avocaților la consolidarea statului de drept.
„Una dintre componentele principale ale statului de drept, care ne vizează în mod direct, este dreptul la apărare. Orice persoană, indiferent de ce a făcut, de ce este acuzată, de poziția pe care o are, trebuie să aibă dreptul la apărare. Acest lucru este greu de înțeles de societate. Societatea are emoții, face judecăți, de cele mai multe ori emoționale. Pe baza acestor judecăți emoționale are dorințe. Uneori, dorințele se îndreaptă către anumite persoane, în mod favorabil sau nefavorabil. Dacă justiția preia emoțiile societății, numai act de justiție nu va fi. Ceea ce înseamnă că avocatul trebuie să aducă acel echilibru. (…) Nu cred că poporul român are suficientă cultură juridică cât să își permită să valorizeze suficient profesia de avocat. Pentru că poporul este extrem de emoțional, foarte puțin instituțional și de multe ori înlocuiește voința cu justiția.”, a explicat Traian Briciu pentru expressdebanat.ro.
Avansul tehnologic și profesia de avocat
Într-un context în care tehnologia joacă un rol tot mai important, Sergiu Stănilă, decanul Baroului Timiș, a punctat elementele care trebuie să rămână neschimbat în profesia de avocat.
„Principiile după care este organizată profesia de avocat, independența, confidențialitatea, secretul profesional sunt sfinte. Acestea trei nu pot fi abandonate, nu se poate face niciun fel de discount de la ele, indiferent de cât de mult acceptăm progresul tehnologic pe care noi, la Baroul Timiș, chiar l-am acceptat cu brațele deschise. Suntem singurul barou din țară digitalizat 100%, în care întreaga relație birocratică administrativă avocat-barou și invers se poate desfășura exclusiv electronic. Vorbesc de platforme digitale, comunicare de acte semnate electronic cu cod QR, cu elemente de verificare.”, a declarat Sergiu Stănilă.
Sergiu Stănilă și Traian Briciu la ședința solemnă a Consiliului Baroului Timiș prilejuită de aniversarea a 150 de la atestarea Camerei Avocaților Timișoara
„Secretul profesional și confidențialitatea relației avocat-client. Avansul tehnologic pune o anumită presiune și pe latura asta. Suntem într-o epocă a infocrației, informațiile, de cele mai multe ori, sunt benigne, dar pot fi și informațiile confidențiale care nu trebuie să circule pentru că afectează actul de justiție. (…) A doua provocare, care e și mai gravă, e confundarea avocatului cu clientul. Avocatul are misiunea de a apăra clientul indiferent de ce clientul e incriminat. Când societatea urăște un anumit personaj, avocatul devine și el urât în ochii societății. E confundat cu clientul, de unde apare și noțiunea de avocat al diavolului. Avocatul diavolului nu este diavolul. Diavolul este diavol. Avocatul diavolului își face profesia.”, a completat Traian Briciu.
În ce privește independența avocaților, Stănilă a punctat că „există un fir roșu care poate fi încălcat foarte ușor, de foarte multe ori, însă profesia de avocat este în esență o profesie independentă.”
Justiția și statul de drept
Prezent la eveniment, procurorul general al României, Alex Florența, a atras atenția asupra provocărilor actuale, precum formele severe de criminalitate – traficul de droguri, traficul de persoane sau terorismul –, și a evidențiat necesitatea unor răspunsuri ferme și echitabile din partea justiției.
„Când oamenii văd că justiția este echitabilă, crește în mod proporțional și conștiința necesității de a respecta legea, sprijinul față de instituțiile judiciare. Oamenii au nevoie, poate mai mult ca oricând, de justiție și mai ales de sentimentul că atunci când apar dezechilibrele din societate sunt rapid reglate. Au nevoie să fie asigurați că atunci când legea este încălcată, de multe ori într-o sfidare totală a regulilor, acele derapaje nu rămân nesancționate. Au nevoie de dreptate, în lipsa căreia se dezvoltă forme de dezaprobare și respingere socială dintre cele mai severe.”, a spus Alex Florența.
„Avocatul este opusul populistului”
Fosta ministră a Justiției, Alina Gorghiu, a lansat un apel la responsabilitate publică, în contextul unei creșteri a populismului.
„Avocatul este opusul populistului. Trebuie să acceptăm că cei care guvernează, care exercită puterea, cu toții am făcut și lucruri bune, dar, în același timp, au fost situații în care s-a pierdut uneori contactul cu frământările și aspirațiile cetățenilor de rând, cu strădaniile și greutățile lor și pe acest fond, inclusiv zilele acestea, putem constata că a apărut o reacție emoțională colectivă. Uneori chiar mânie, dezamăgire, mâhnire și da, a intervenit pe un drum destul de larg, populismul. Iar populismul e mai mult despre atitudine, mai puțin spre deloc despre rațiune, argumente, soluții sau responsabilitate. (…) Trăim o perioadă în care să apelezi la sentimentele oamenilor e mult mai eficient decât să apelezi la rațiune sau la argument. Dar hotărârile noastre care se referă la probleme importante trebuie să fie rezultatul unor analize lucide. (…) Nu ar trebui să ne lăsăm conduși de un amestec de efecte ale tehnologiei media moderne, opinii anti instituționale sau de convingeri bazate pe emoții.”, le-a spus Alina Gorghiu avocaților.
Primarul Timișoarei a invocat statul de drept. „Statul de drept depinde de niște condiții pentru care el însuși nu poate să garanteze. Depinde de o formare morală a populației, de o bază de încredere a oamenilor în instituțiile statului, de o educație de bază în privința logicii, a dreptului. De aceea, în toți acești ani de activitate a baroului, nu doar profesia în sine a fost importantă, ci și felul în care ați înțeles să promovați aceste valori de care depinde statul de drept și dincolo de sala de judecată. Aurel Cosma a fost unul dintre decanii baroului, primul prefect al județului, primul prefect în 1919, și a fost unul dintre cei care au înțeles că trebuie să se implice ca această comunitate locală rămâne unită în valori. Un alt membru al baroului, Carol Telbisz, unul dintre eroii mei personali, cel mai longeviv primar al Timișoarei – și el a învățat mai mult decât doar dreptul, a înțeles că rolul lui este mai mare decât cel al profesiei.”, a spus Dominic Fritz.
În cadrul ședinței solemne a Consiliului Baroului Timiș de vineri au depus jurământul noii avocați și au fost premiați cei mai buni absolvenți ai Institutului Național pentru Pregătirea și Perfecționarea Avocaților. Totodată, sâmbătă este dezvelită o placă aniversară la Palatul Dicasterial, cu prilejul a 150 de ani de la atestarea Camerei Avocaților Timișoara, și sunt inaugurate sălile de judecată care au primit denumiri noi, în onoarea unor reputați juriști români.
În Baroul Timiș sunt activi 920 de avocați. În fiecare an, între 30 și 50 de avocați stagiari promovează examenul de admitere în profesie.
(Foto: Constantin Duma)
Citeste mai mult