ISU „Semenic” atrage atenția că, aproape zilnic, pompierii sunt solicitați să intervină pentru stingerea incendiilor de vegetație.
De la începutul acestui an și până în prezent, pompierii militari din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Semenic” Caraș-Severin se confruntă, aproape în fiecare zi, cu un număr tot mai mare de arderi necontrolate, cauza probabilă a acestora fiind utilizarea focului deschis în spații deschise, explică căpitan Romulus Bojinescu, purtătorul de cuvânt al instituției.
Focurile deschise pentru arderea vegetației uscate sunt extrem de periculoase, avertizeză ISU „Semenic”, mai ales în condiții meteorologice cu vânt, acestea extinzându-se cu repeziciune și fiind, de cele mai multe ori, greu de controlat.
În acest context, ISU „Semenic” atrage atenția că arderea miriștilor, litierelor pădurii sau a vegetației ierboase este strict interzisă și constituie contravenție și nu numai.
„Potrivit prevederilor legale, arderea miriștilor, turbăriilor, litierelor pădurii, stufului, tufărişurilor sau vegetației ierboase este strict interzisă și constituie contravenție, sancţionându-se cu amendă de la 7.500 lei la 15.000 lei pentru persoane fizice, iar pentru persoanele juridice de la 50.000 lei la 100.000 lei. Un regim sancționator distinct este stabilit pentru arderea miriștilor, stufului, tufărișurilor şi vegetației ierboase din ariile protejate şi de pe terenurile supuse refacerii ecologice, faptă care constituie infracțiune şi se pedepsește cu închisoare de la 3 luni la un an sau cu amendă, dacă a fost de natură să pună în pericol viața ori sănătatea umană, animală sau vegetală. Cetățenii sunt obligați să respecte normele privind protecția mediului care interzic arderea vegetației uscate. Nerespectarea acestora, prin acțiunile de ardere a vegetației uscate pe terenurile agricole, conduce la reducerea cuantumului subvențiilor de către APIA”, transmit reprezentanții ISU „Semenic”.
FOTO: ARHIVĂ
Citeste mai mult