22 decembrie 1989 rămâne o dată emblematică în istoria României, marcând începutul sfârșitului regimului comunist condus de Nicolae Ceaușescu. Revoluția Română din 1989 a fost o perioadă de proteste, lupte de stradă și demonstrații desfășurate în România, între 16 și 25 decembrie 1989.
La Bistrița, în decembrie 1989, lumea a ieșit în stradă (în jur de 10.000 de persoane după anumite estimări). Nu au fost ciocniri între manifestanți și forțele regimului, în special cele ale Ministerului de Interne și mai ales ale Armatei. Totul s-a petrecut fără violență, nu au fost morți și nici răniți, în afara unor incidente izolate, datorate mânuirii incorecte a armamentului și muniției din dotare de unii militari, aflaţi sub influența alcoolului.
Majoritatea manifestanţilor bistriţeni, care au protestat în fața Comitetului Județean de Partid și au scandat lozinci anti-comuniste.
Eroi ai Revoluției din Bistrița-Năsăud
Bistriţa are doi eroi care au murit în Revoluţia din luna Decembrie 1989. Unul dintre ei este Ioan Sabău, care a decedat la Cluj-Napoca, iar celalalt este Cristian Bucur, decedat la Bucureşti. Ioan Sabău a fost împuşcat în cap în municipiul Cluj-Napoca în Piata Libertăţii. El muncea în Cluj la Trustul de Constructii şi era student la seral. Trupul său a fost adus şi înhumat în cimitirul din localitatea natală. Cel de-al doilea erou este Cristian Bucur. El şi-a pierdut viaţa la Bucureşti, fiind împuşcat în faţa sediului MapN. Era student la Academia Militara Tehnica UM 02545. Dintr-un raport oficial asupra crimelor săvârşite între 16 – 28 decembrie 1989, reiese că în România au fost înregistraţi 1.104 morti şi 3.321 răniţi.
Mai multe pe acest subiect, citiți într-un text realizat de jurnalistul Alin Cordoș.
Citește mai departe…The post 35 de ani de la Revoluția din 1989. Cum s-a petrecut căderea regimului la Bistrița first appeared on ObservatorBN.
Citeste mai mult