Un număr de 7 proiecte de investiții majore sunt blocate în momentul de față la Ministerul Economiei și Finanțelor. Anunțul a fost făcut de Cosmin Popescu, președintele Consiliului Județean Gorj. Acesta a precizat că proiectele au fost selectate au beneficiat de finanțări, însă sunt blocate de către ministrul Marcel Boloș.
„Avem 7 proiecte blocate la Boloș. Valoarea este una însemnată, de peste un miliard de lei. Sunt acele ajutoare de stat care se acordă și pentru Gorj procentul este unul destul de mare. Firmele se bazează pe acest ajutor de stat, pentru a face investițiile. Nu îi vine să creadă că sunt atâtea proiecte din Gorj și în partea de sud a țării și din zona sa de proveniență nu sunt. Nu știu ce are cu Gorjul?! Sunt investiții foarte bune pentru dezvoltarea județului”, a menționat Cosmin Popescu.
Nici banii din FTJ nu au ajuns
Fondul de Tranziție Justă (FTJ) întâmpină întârzieri în finanțarea alternativelor economice pentru județul Gorj, zonă afectată de tranziția de la minerit și industrii grele către o economie sustenabilă. Acest program, sprijinit de fonduri europene nerambursabile, are rolul de a susține dezvoltarea economică locală, însă procesul de alocare a fondurilor pentru proiectele eligibile avansează lent.
Până acum, sute de proiecte elaborate de IMM-urile din județ așteaptă finanțare pentru a iniția investiții și pentru a crea noi locuri de muncă. FTJ promite beneficii semnificative, cu mii de beneficiari direcți și zeci de mii indirecți, însă implementarea efectivă rămâne problematică. Economia județului Gorj este în continuare puternic dependentă de extracția de cărbune și de producția de energie pe bază de lignit, iar România s-a angajat să închidă carierele de cărbune până în 2030, conform Legii decarbonării. În acest sens, Complexul Energetic Oltenia urmează să închidă toate carierele și grupurile pe cărbune până la 1 ianuarie 2026.
Fondurile de 537 de milioane de lei
Programul Tranziție Justă oferă oportunități de investiții în mediul de afaceri, calificarea și recalificarea forței de muncă, precum și proiecte pentru reducerea sărăciei energetice sau dezvoltarea mobilității urbane verzi. Pentru județul Gorj, fondul are o valoare de 537 de milioane de euro, dintr-un total de peste 2,2 miliarde de euro disponibile pentru cele șase județe beneficiare. O mare parte din aceste fonduri este destinată IMM-urilor, care au depus un număr considerabil de proiecte.
Conform ADR Sud-Vest Oltenia, din cele 159 de proiecte depuse în județ, 112 au fost declarate eligibile, cu o valoare totală de finanțare ce depășește 230 de milioane de euro. Programul pentru IMM-uri va asigura 180 de milioane de euro, iar diferența de până la 50 de milioane de euro ar trebui să fie asigurată de către Guvern. Aceste proiecte vizează transformarea economiei locale, dar rămân probleme în ceea ce privește implementarea rapidă și eficientă a programului.
Citește și: Investiție în infrastructura de transport în cea mai nouă zonă turistică din Gorj