Un milion de români ar urma să primească de la stat 800 de lei, dacă îndeplinesc anumite condiții prevăzute în noua Ordonanță Trenuleț.
Ordonanţa apărută recent, prin care sunt stabilite măsuri destinate reducerii deficitului bugetar, stabilește, printre altele, noi reguli pentru acordarea voucherelor de vacanță în 2025. Astfel, bugetarii vor putea primi, în 2025, vouchere care să acopere jumătate din contravaloarea pachetelor de servicii turistice achiziționate, și anume 800 de lei pentru servicii turistice în valoare de cel puțin 1.600 lei.
Una dintre prevederile ordonanței este tăierea voucherelor de vacanță pentru bugetari, care valorau, până acum, 1.600 de lei. Guvernul a decis însă acordarea sumei de 800 de lei bugetarilor, dar doar dacă îndeplinesc anumite condiții.
Sunt vizați bugetarii care beneficiau până acum de vouchere de vacanță pe care le puteau folosi pentru cazarea la unități turistice din România. Chiar dacă este vorba de un număr de aproximativ 1.300.000 de bugetari în România în 2024, conform unor statistici, este puțin probabil ca toți să îndeplinească condițiile impuse de guvern pentru acordarea voucherelor.
OUG 156/2024, ce se aplică deja, este actul normativ care stabilește, pe lângă multe alte măsuri fiscal-bugetare în domeniul cheltuielilor publice, noi reguli pentru voucherele de vacanță.
La modul concret, ordonanța amintită modifică OUG nr. 8/2009 privind acordarea voucherelor de vacanță, care stabilește acum că instituțiile publice, indiferent de sistemul de finanțare și de subordonare, acordă vouchere de vacanță în cuantum de 800 de lei, în 2025, personalului ale cărui salarii de bază nete din luna anterioară acordării acestora sunt de până la 8.000 de lei.
Reguli noi pentru vouchere din 2025
Apoi, ordonanța stabilește că voucherele de vacanță emise în cursul anului 2025 se utilizează pentru plata a cel mult 50% din contravaloarea pachetelor de servicii turistice achiziționate, respectiv 800 de lei pentru achiziționarea de pachete de servicii turistice în valoare de cel puțin 1.600 de lei.
Cel mai probabil, ar fi vorba despre 1.000.000 de angajați în instituțiile și autoritățile publice
„În ceea ce priveşte voucherele de vacanţă, instituţiile publice le pot acorda în cuantum de 800 lei, în perioada 1 ianuarie 2025-31 decembrie 2025, personalului ale cărui salarii de bază nete din luna anterioară acordării acestora sunt de până la 8.000 de lei.
Voucherele de vacanţă emise în cursul anului 2025 se utilizează pentru plata a cel mult 50% din contravaloarea pachetelor de servicii turistice achiziţionate, respectiv 800 de lei pentru achiziţionarea de pachete de servicii turistice în valoare de cel puţin 1.600 lei”, se arată în Ordonața Trenuleț.
Reguli similare sunt stabilite și pentru personalul militar, polițiștii, polițiștii de penitenciare și personalul civil din instituțiile publice de apărare, ordine publică și securitate națională ale căror solde de funcție/ salarii de funcție/ salarii de bază nete acordate în luna prestării serviciilor turistice sunt de până la 8.000 de lei lunar.
Concret, în cazul acestora, în 2025, se decontează 50% din valoarea serviciilor turistice prestate de orice structură de primire turistică de pe teritoriul României, achiziționate direct sau prin intermediul unei agenții de turism, respectiv cel mult 800 de lei pentru servicii turistice prestate în valoare de cel puțin 1.600 de lei.
Conform documentului, în 2025, numărul maxim de posturi care se finanţează din fonduri publice, pentru instituţiile şi autorităţile publice, indiferent de modul de finanţare şi subordonare, se stabileşte de către ordonatorii de credite astfel încât să se asigure plata integrală a drepturilor de natură salarială acordate în condiţiile legii, cu încadrarea în cheltuielile de personal aprobate prin buget.
„Dacă în cursul exerciţiului bugetar intervin evenimente care conduc la majorarea cheltuielilor de personal aprobate prin buget, ordonatorii de credite dispun măsurile necesare în vederea încadrării în bugetul aprobat, în condiţiile legii, recurgând dar fără a se limita la măsurile prevăzute la art. 18 alin. (5) şi (6) din Legea responsabilităţii fiscal-bugetare nr. 69/2010, republicată, cu modificările şi completările ulterioare”, conform sursei citate.
Începând cu 1 ianuarie 2025, se va suspenda ocuparea prin concurs sau examen a posturilor vacante.
Excepție vor face posturile unice vacante.
Concret, este vorba despre acel post ale cărui atribuţii, prin conţinutul şi natura lor, sau responsabilităţi stabilite nu se regăsesc într-o altă componentă organizatorică, ori un post dintre posturile aflate în compartimentele în care există numai posturi vacante).
Prevederile ordonanței de urgență nu se aplică posturilor pentru care ocuparea a fost aprobată de Guvern prin memorandum până la data intrării în vigoare a acesteia.
De asemenea, sunt exceptate:
– concursurile de admitere în rezidențiat,
– posturile din unitățile sanitare cu paturi pentru medici,
– posturile vacante aferente proiectelor finanțate din fonduri externe nerambursabile, acoperite din fonduri europene, pentru care există contracte de finanțare încheiate.
În ordonanța trenuleț au fost luate și decizii radicale, precum înghețarea pensiilor și salariilor.
Sursa: romaniatv.net
Articolul 800 de lei de la stat pentru un milion de români. Cine sunt beneficiarii apare prima dată în Olt Alert.
Citeste mai mult