Turiști din SUA, Cuba, Tasmania sau Coreea de Sud, din țări europene sau alte zone ale României, pe două roți sau făcând autostopul, au descoperit municipiul Caransebeș de-a lungul celor 9 ani de activitate a Centrului Național de Informare și Promovare Turistică.
Nu toate poveștile încep cu „A fost odată ca niciodată…”. Poveștile turistice încep, de obicei, cu „Ce ar fi dacă…?”
Ce ar fi dacă am călători pentru a avea ce povesti? Ce ar fi dacă nu ne-am limita la orașele mari și la obiectivele turistice renumite? Ce ar fi dacă ne-am îndrepta pașii și spre locuri mai puțin cunoscute pentru potențialul lor turistic, dar la fel de bogate în istorie, cultură, personalități și povești?
Un astfel de loc este și municipiul Caransebeș, cunoscut ca un oraș de tranzit, amplasat strategic în apropierea unor obiective turistice cunoscute, precum Muntele Mic, Poiana Mărului, Băile Herculane, Semenic, fiind un nod rutier și feroviar, cu perspective semnificative de dezvoltare. Dar ce ar fi dacă am pătrunde dincolo de ce este la îndemână, de ceea ce găsim la o simplă căutare pe Internet?
Se spune că esențele tari stau în sticluțe mici, iar dacă știi să deschizi dopul sticluței, vei descoperi o esență de neuitat. Cam așa se poate descrie și activitatea Centrului Național de Informare și Promovare Turistică din Caransebeș, ajuns la aproape un deceniu de activitate, desfășurată de Roxana și Florica. Mai exact, nouă ani de povești turistice, scrise alături de turiști din toate regiunile țării, dar și din străinătate, atât din Europa, cât și de pe alte continente, sosiți fie pe două roți, fie cu rulota, fie făcând autostopul sau chiar pe jos, străbătând Via Transilvanica, „drumul care unește” Putna cu Drobeta-Turnu Severin și care străbate și municipiul Caransebeș.
Poate vă întrebați de ce mai este nevoie de centre de informare în era tehnologiei, când toate informațiile de care avem nevoie sunt la un click distanță. Vă răspunde un turist francez:
„Atunci când poposesc într-un loc, caut un infocentru. Pot găsi anumite informații și pe Internet, dar nu se compară cu o discuție avută cu voi. E mult mai ușor atunci când cineva te ajută, te sfătuiește. Și mă bucur atunci când găsesc oameni profesioniști, care nu se simt deranjați atunci când le soliciți ajutorul.”
Și, în general, românii sunt dornici să ajute, chiar și atunci când nu cunosc limba turiștilor, însă cunosc limba prieteniei și a generozității, așa cum o spun chiar turiștii străini:
„Ne place România. Oamenii sunt mereu fericiți, zâmbitori. Dacă îi rogi să te ajute cu ceva, ei imediat se străduiesc să o facă, în ciuda faptului că nu întotdeauna înțeleg limba.”
Pe lângă zâmbetele pe care le zâmbim împreună și poveștile pe care le scriem alături de vizitatorii noștri în centrul turistic sau în tururile ghidate realizate grupurilor de turiști, deseori împachetăm, în rucsacul nostru cu povestiri, bogatele informații despre municipiul Caransebeș și despre Banatul Montan și am pornit cu ele în lume, nu foarte departe, fie pe la noi prin județ, fie pe la Timișoara sau București, la evenimente precum „Rucsacul cu povestiri de pe Via Transilvanica” sau „Povești în rame. Din Valea Almăjului, prin Banatul Montan”.
Revenind pe meleagurile natale, „căsuța cu povești turistice”, așa cum mai este cunoscut centrul turistic din Caransebeș, își deschide larg ușa și pentru tinerele generații, elevi de toate vârstele, care fac cunoștință, în cadrul programelor „Școala Altfel” și „Săptămâna Verde”, altfel decât până atunci, cu orașul în care trăiesc sau în care studiază. Unităților de învățământ din Caransebeș s-au alăturat și școli din alte orașe și sate din județul Caraș-Severin, dar și din județul Timiș, dovadă a faptului că municipiul Caransebeș este mai mult decât un oraș de tranzit.
Plimbările pe aleile cu povești ale municipiului Caransebeș au reprezentat un bun prilej de descoperire a tainelor caransebeșene și pentru elevi și cadre didactice sosite și din alte județe ale României, dar și din străinătate, în cadrul Olimpiadei Naționale a Limbii și Literaturii Materne, desfășurate la Colegiul Național „C. D. Loga” din Caransebeș în anul 2023, a proiectului „Minorities Matter – Learning from the Past, Embracing Diversity in the Future”, desfășurat de Școala Generală Nr. 1 din Oțelu Roșu în anul 2024 și alte astfel de proiecte educaționale.
De-a lungul celor 9 ani de activitate, centrul turistic din Caransebeș a purtat și pașii unor delegații de oficialități străine prin istoria caransebeșeană, dar și ai unor reprezentanți ISU din mai multe județe din țară, participante la Competiția națională de descarcerare și acordare a primului ajutor calificat, faza a II-a, desfășurată la Caransebeș.
Una dintre cele mai mari reușite ale Centrului Național de Informare și Promovare Turistică a Municipiului Caransebeș a fost includerea municipiului în Ruta patrimoniului multietnic din România, prin Ruta Cultural Turistică a Patrimoniului Multietnic din Caransebeș.
„Un turist informat este un turist fericit”, aceasta este deviza și planul de viitor al centrului turistic din Caransebeș, pentru care fiecare turist este o poveste, o provocare și o invitație la a deveni mai performanți.
Așadar, vă invităm ca, la următoarea călătorie, să vă puneți și întrebarea „ce ar fi dacă aș apela la serviciile centrului turistic”? Răspunsul vi-l oferim noi!
Citeste mai mult