În seara zilei de 9 noiembrie 1989, autorităţile din Germania Democrată au deschis punctele de trecere din zona de est către cea de vest a Berlinului, atrăgând de la sine doborârea simbolului cortinei de fier peste continentul european. Este vorba de Zidul Berlinului, care separa oraşul din 13 august 1961.Căderea Zidului Berlinului a reprezentat un moment istoric pentru istoria germană şi a continentului european deopotrivă, marcând în chip simbolic căderea cortinei de fier, colapsul comunismului în Europa de Est, notează Agerpres.
Zidul reprezentase timp de decenii nu doar o graniţă fizică, teritorială, între două state, între două lumi antagonice, ci simbolul care ţinuse divizată lumea postbelică şi reprezentase, totodată, întruchiparea încleştării ideologice între Uniunea Sovietică şi lumea occidentală. Căderea Zidului Berlinului a fost rezultatul unei perioade ample de frământări sociale şi politice în Germania Democrată.
Mii de oameni au invadat zonele din imediata apropiere a zidului şi au sfărâmat porţiuni din structură, cu ajutorul uneltelor folosite în construcţii, punând capăt la propriu şi la figurat graniţei oficiale a cortinei de fier în Europa.
Data de 9 octombrie 1989, prin demonstraţiile ample de la Leipzig, rămâne momentul catalizator al începutului sfârşitului pentru regimul comunist din Republica Democrată Germană.
La 28 noiembrie 1989, cancelarul vest-german Helmuth Kohl prezintă planul în zece paşi privind procesul de reunificare a statului german.
Citeste mai mult