Când avem dureri de spate nu ne dorim nimic altceva decât alinare. Durerea este, în general, un simptom ce ne poate afecta activitatea profesională, rutina zilnică, ceea ce determină schimbări majore în viața noastră. În timp, ne putem obișnui cu durerea dacă nivelul acesteia este mai scăzut, dar acest aspect permite ca leziunea să se agraveze treptat fără să realizăm acest lucru decât în momentul în care lucrurile devin grave. Unul dintre motivele pentru care pacienții amână să se adreseze medicului pentru durerile de spate este că se tem de însăși ideea de intervenție chirurgicală. Dar, această frică nu ar trebui să influențeze decizia de a consulta un medic.
Durerile de spate se manifestă diferit de la pacient la pacient de aceea se impune tratamentul individualizat.
Pentru a aborda în mod adecvat o soluție terapeutică pentru durerile de spate, trebuie să înțelegem clar originea acesteia cât și factorii determinanți posibili. Dr. Ștefan Mindea, medic specialist neurochirurg, fondatorul conceptului de Neurochirurgie Spinală ULTRA Minim Invazivă în România ne explică:
”În elaborarea unui diagnostic pentru durerile de spate trebuie să înțelegem întru totul cauzele și contextul apariției acestei afecțiuni. O consultație amănunțită, parcurgerea istoricului medical complet, analiza factorilor de risc cât și evaluarea imagistică ne ajută să stabilim cauza durerii cât și gravitatea situației medicale. Abia atunci vom putea dezvolta un plan de îngrijire personalizat care poate cuprinde atât soluții non-chirurgicale cât și chirurgicale, dacă situația o impune.”
În general ca primă soluție în tratarea durerilor de spate sunt indicate variantele terapeutice non-chirurgicale. Aceste tratamente includ medicamente antiinflamatoare, kinetoterapie, odihnă pe termen scurt, îmbunătățiri ale posturii, modificări ale stilului de viață și scăderea în greutate.
Ca inovație terapeutică în tratarea durerilor de spate, în SUA s-a dezvoltat o procedură medicală de injectare a unei combinații de medicamente la nivelul discului sau nervului spinal afectat (infiltrații sub ghidaj CT), tehnica realizată sub ghidaj imagistic pentru precizie si siguranta după cum ne confirmă și dr. Ștefan Mindea, cel care realizează aceasta procedură cu rezultate foarte bune și în România de câțiva ani.
Atunci când metodele conservatoare abordate pentru o perioadă mai lungă de timp nu aduc îmbunătățiri majore poate fi luată în discuție intervenția chirurgicală. De-a lungul timpului intervenția chirurgicală la nivelul coloanei vertebrale a trecut prin mai multe stadii evolutive, de la operații mari cu riscuri majore până la operații minim invazive în regim ambulator cu riscuri minore.
În urmă cu câțiva ani conceptul de minim invaziv în domeniul chirurgiei spinale se adresa exclusiv sportivilor de performanță și diverselor personalități. Întrucât în ultima perioada numărul pacienților cu patologii spinale a crescut foarte mult, vârsta de debut a scăzut, s-a implementat acest concept la scară largă, fiind disponibil în prezent la nivel mondial în tot mai multe centre medicale. Din păcate sunt situații în care ideea de minim invaziv s-a denaturat, de multe ori intervenția fiind minim invazivă doar la nivelul tegumentelor.
”Pentru pacient este foarte important să înțeleagă ce este cu adevărat minim invaziv, întrucât de acest aspect va ține recuperarea efectivă și îmbunătățirea vieții. O intervenție minim invazivă în adevăratul sens al cuvintelor, evită țesuturi importante, reduce riscurile operatorii și post operatorii, scade major perioada de recuperare, îmbunătățește exponențial viața și nu aduce doar beneficii estetice. Astfel am dezvoltat conceptul de Neurochirurgie Spinală ULTRA Minim Invazivă, concept care trasează în mod clar ce înseamnă minim invaziv pentru pacient și ce beneficii aduce.Indiferent de domeniul medical, mai ales în cazul intervențiilor spinale, dacă este folosită tehnica minim invazivă, beneficiile pentru pacient sunt maxime și exact acest lucru îmi doresc prin tehnica ULTRA, să îmbunătățesc viața pacienților, să aduc un strop de bine”, declară dr. Ștefan Mindea.
Chiar dacă rezultatele bune au venit după tratamentele conservatoare non-chirurgicale sau după proceduri chirurgicale, pacienții trebuie să facă schimbări în: modul de viață, mediul de lucru, activitatea recreativă, pentru a reduce riscul de recidivă. Vestea bună este că aceste schimbări pot aduce și alte beneficii și pot reduce inclusiv riscul de apariție a altor probleme ale coloanei vertebrale. De-a lungul timpului, modul de viață trebuie să fie temperat și să includă exerciții fizice, gestionarea corectă a greutății, a activităților fizice la muncă și acasă pentru a preveni sau a gestiona o afecțiune a coloanei vertebrale.
Citeste mai mult