După decesul Papei Francisc, atenția lumii se îndreaptă spre procesul complex și plin de tradiție al alegerii noului lider al Bisericii Catolice. Cardinalii electori se vor reuni în Conclavul papal, urmând un set de reguli stricte pentru a alege cel de-al 267-lea Papă.
Pregătirile premergătoare Conclavului
Conclavul trebuie organizat în termen de 15 până la 20 de zile de la moartea Suveranului Pontif. Înainte de începerea oficială, cardinalii cu drept de vot sosesc la Roma și se cazează la Casa Santa Marta, reședința aleasă și de Papa Francisc. În ziua adunării, cardinalii participă la o slujbă solemnă în Bazilica Sfântul Petru, oficiată de Decanul Colegiului Cardinalilor, Giovanni Battista Re. Ulterior, aceștia se îndreaptă în procesiune către Capela Sixtină, locul unde se vor desfășura alegerile și numărarea voturilor. Capela este special amenajată, inclusiv cu soba destinată arderii buletinelor de vot. Deși numărul maxim de cardinali electori este stabilit la 120, la momentul actual sunt 135 de cardinali eligibili pentru a vota.
Izolarea și desfășurarea votului în Capela Sixtină
Odată ce cardinalii intră în conclav, orice contact cu exteriorul este strict interzis. Nu au voie să folosească dispozitive electronice sau să comunice cu persoane din afara Capelei Sixtine. Conclavul începe oficial după depunerea jurământului, care se încheie cu sintagma latină „extra omnes” (toți afară), moment în care ușile Capelei sunt încuiate și se dă startul operațiunilor de vot. În prima zi, dacă alegerile încep după-amiaza, are loc un singur vot. În zilele următoare, se desfășoară patru scrutine zilnic: două dimineața și două după-amiaza.
Procesul de vot și anunțarea rezultatului
Fiecare cardinal elector scrie numele candidatului ales pe un buletin de vot, sub formula „Eligo in Summum Pontificem” (Îl aleg ca Pontif Suprem). Cu buletinul împăturit și vizibil, cardinalul se apropie de altar, îl așază pe un platou de argint deasupra urnei și îl lasă să alunece înăuntru. După încheierea sesiunii de vot, primii doi scrutatori deschid și citesc numele de pe buletine, iar al treilea îl pronunță cu voce tare. Buletinele sunt apoi amestecate și arse în soba specială. Dacă niciun candidat nu obține majoritatea necesară, în sobă se adaugă o substanță care colorează fumul în negru, semnalând eșecul alegerii. În cazul alegerii, Decanul Colegiului Cardinalilor se adresează candidatului ales pentru a-l întreba dacă acceptă funcția și ce nume papal își va alege. Abia după acceptare, buletinele sunt arse cu o substanță care produce fum alb, anunțând astfel lumii alegerea noului Papă. Cardinalul protodiacon este cel care anunță oficial alegerea de la balconul central al Bazilicii Sfântul Petru, de unde noul Suveran Pontif va acorda ulterior binecuvântarea „Urbi et Orbi” (orașului și lumii).
Articolul Alegerea succesorului: Cum se desfășoară conclavul pentru noul Papă apare prima dată în Monitorul Expres – Stiri Brasov.
Citeste mai mult