În conformitate cu prevederile Codului Administrativ, Consiliul Local Cugir a aprobat, la propunerea primarului Adrian Teban, Regulamentul de organizare și funcționare al serviciului social „Îngrijire la domiciliu pentru personae vârstnice.
Hotărârea a fost luată în baza Ordinului Nr. 29 din 2019 privind aprobarea standardelor minime de calitate pentru acreditarea serviciilor sociale destinate persoanelor vârstnice, persoanelor fără adăpost, tinerilor care au părăsit sistemul de protecție a copilului si altor categorii de persoane adulte aflate in dificultate, precum si a serviciilor acordate in comunitate, serviciilor acordate in sistem integrat si cantinele sociale
Serviciul social „Îngrijire la domiciliu” se adresează asistenţei persoanelor vârstnice aflate în diverse grade de dependenţă şi persoanelor cu dizabilităţi, ca urmare a pierderii autonomiei personale, asigurându-le acestora un set de servicii de îngrijire cu scopul asistării lor în îndeplinirea actelor curente de viaţă, prevenirii sau limitării degradării autonomiei funcţionale, păstrării şi îmbunătăţirii stării de sănătate şi asigurării unei vieţi decente şi demne.
Potrivit Regulamentului , serviciul de îngrijire la domiciliu este un serviciu de îngrijire de lungă durată și include: asigurarea igienei corporale; hrănire şi hidratare; deplasare în interior; comunicare. Presupune de asemenea, ajutor pentru efectuarea activităților instrumentale ale vieţii zilnice: prepararea/livrarea hranei; activităţi de menaj şi spălătorie; activităţi de administrare şi gestionare a bunurilor; acompaniere şi socializare.
Capacitatea maximă a serviciului social de îngrijire la domiciliu este de 50 de beneficiari. Beneficiarii serviciilor sociale pot fi: persoanele care nu au familie sau familia nu poate asigura integral îngrijirea şi întreţinerea acesteia, nu are locuinţă şi nici posibilitatea de a-şi asigura condiţiile de locuit pe baza resurselor proprii; nu realizează venituri proprii sau acestea nu sunt suficiente pentru asigurarea îngrijirii necesare; nu se poate gospodări singură sau necesită îngrijire specializată; se află în imposibilitatea de a-şi asigura nevoile socio-medicale, datorită bolii ori stării fizice sau psihice. Serviciile de îngrijire socio-medicală la domiciliu pot fi acordate şi persoanelor vârstnice care locuiesc împreună cu soţul/soţia, alte rude dacă în urma anchetării sociale se constată existenţa unei situaţii de dificultate când familia nu poate asigura îngrijirea persoanei vârstnice. În această situaţie fiecare membru al familiei trebuie să prezinte copii ale documentelor de identitate, documente doveditoare ale veniturilor şi copii ale documentelor medicale care să dovedească starea de sănătate (certificat de încadrare în grad de handicap, certificat de pierdere a capacităţii de muncă, ultima ieşire din spital, dacă este cazul).
Constantin PREDESCU
The post Aleșii Cugirului au dat undă verde Regulamentului privind „Îngrijirea la domiciliu a persoanelor vârstnice” first appeared on cugirinfo.ro | stiri Cugir | ziar Cugir.
Sursa: www.cugirinfo.ro