Pentru nerespectarea Legislației Muncii, inspectorii ITM au amendat mai mulți angajatori din Caraș-Severin, în ultima lună din 2024.
În decembrie 2024, Inspectoratul Teritorial de Muncă al Județului Caraș-Severin a desfășurat 170 controale, dintre care 100 în domeniul relațiilor de muncă și 70 în domeniul securității și sănătății în muncă, fiind dispuse angajatorilor și 164 de măsuri obligatorii de remediere a deficiențelor constatate. Tot cu acest prilej, au fost aplicate sancțiuni contravenționale, în cuantum de 64.000 lei, informează purtătorul de cuvânt al ITM Caraș-Severin, Mihaela Aga.
Principalele deficiențe identificate, menționează ITM Caraș-Severin, sunt legate de „primirea la muncă a persoanei fără încheierea în formă scrisă a contractului individual de muncă, nerespectarea acordării repausului de 24 de ore după cele 12 ore de muncă, neînceperea negocierii în vederea încheierii contractului colectiv de muncă la nivel de unitate, neînregistrarea la inspectorat a contractului colectiv de muncă încheiat, nerepartizarea programului de lucru în cuprinsul contractului individual de muncă cu timp parțial, necompletarea tuturor elementelor cuprinse în contractul individual de muncă, neîntocmirea în termenul legal a adeverinței de vechime, neînregistrarea notificării la inspectorat în ceea ce privește munca de noapte, întocmirea defectuoasă a foilor colective de prezență”.
De asemenea, inspectorii aflați în teren au constatat că angajatorii continuă să încalce legislația din domeniul securității și sănătății în muncă. Mai concret, aceștia „nu semnalizează riscurile din șantier, nu întocmesc planul propriu de securitate și sănătate al șantierului, nu asigură existența unui punct de prim ajutor, nu respectă periodicitatea verificării PRAM a instalațiilor electrice etc sau nu pun la dispoziția angajaților echipamente de protecție ori lucrează cu personal neautorizat”
Tot pe parcursul lunii decembrie, inspectorii ITM au identificat la un angajator care activează în domeniul construcțiilor o persoană care presta muncă nedeclarată. Adică fără forme legale de angajare, drept pentru care angajatorul a fost sancționat.
Citeste mai mult