Un reprezentant sindical din cadrul Complexului Energetic Oltenia solicită modificarea urgentă a cadrului legislativ privind acordarea venitului de completare pentru angajații din sectorul minier și energetic.
Propunerea vizează extinderea perioadei de acordare de la 2 la 4 ani, în contextul incertitudinii tot mai accentuate privind viitorul producției de energie pe bază de cărbune. Potrivit lui Marius Cătălin Berca, membru de sindicat la Cariera Minieră Jilț Nord, adoptarea unei astfel de măsuri ar constitui o formă de protecție socială necesară pentru salariații afectați de procesele de restructurare, în special în eventualitatea concedierilor colective.
Acesta subliniază că, în prezent, venitul de completare prevăzut prin legislația în vigoare este acordat doar pentru o durată de 2 ani, ceea ce este insuficient pentru angajații care nu îndeplinesc încă criteriile de pensionare.
Protecție socială din 2026 încolo
Modificarea Ordonanței în vigoare ar permite aplicarea unei perioade extinse de sprijin financiar în cazul disponibilizărilor, similar altor sectoare strategice aflate în tranziție. În paralel cu venitul de completare, compania are posibilitatea să ofere și plăți compensatorii, ceea ce ar putea contribui la atenuarea impactului social generat de restructurare. Această inițiativă vine pe fondul discuțiilor recurente privind revizuirea Planului de restructurare și decarbonare al Complexului Energetic Oltenia.
Deși au avut loc mai multe vizite oficiale la Bruxelles, la care au participat ministrul Energiei, Sebastian Burduja, și directorul general al companiei, Dan Plaveti, până în prezent nu s-au concretizat măsuri legislative clare care să răspundă nevoilor angajaților afectați de procesul de tranziție energetică.
„Să ne facă venit de completare pe 4 ani. Toți suntem bolnavi și vrem să ne pensionăm. Nu trebuie decât să se modifice Ordonanța și, dacă va fi cazul de disponibilizări, se va activa și vom avea și noi o plasă de siguranță. Nu mai suntem mulți. Bugetul va suporta aceste cheltuieli și oamenii nu vor rămâne pe drumuri. Merităm și noi măcar atâta, la câte pensii speciale au mâncat unii zeci de ani în țara asta.”, a menționat Marius Cătălin Berca, din cadrul Carierei Miniere Jilț Nord.
Peste 3.000 de angajați au plecat în ultimii 3 ani
În ultimii 3 ani Complexul Energetic Oltenia a pierdut peste 3.000 de salariați. Majoritatea s-au pensionat. Legea pensiilor a fost modificată și condițiile de pensionare sunt tot mai greu de îndeplinit. Prin urmare, este nevoie de ani în plus la vechime, față de situația anilor trecuți. De asemenea, de anul viitor compania va intra în rezervă cu toate capacitățile. Nu se știe cum vor mai fi plătiți minerii și energeticienii, dacă nu se va mai produce cărbune și energie electrică. Complexul Energetic Oltenia rămâne în continuare cel mai mare angajator din județul Gorj în momentul de față și nu sunt perspective de angajare în alte domenii de activitate.
Citeşte şi: Corpul de control a descins la UMC Jilț din CEO
Citeste mai mult