Asociațiile de proprietari ar putea, în viitorul apropiat, să-și monteze panouri fotovoltaice pe acoperișul blocurilor. La acest moment, dacă o asociație de proprietari montează panouri fotovoltaice pe acoperișul blocurilor, energia produsă poate fi folosită doar pe spațiile comune, pentru iluminat și lift.
Recent, însă, Ministerul Energiei a lansat în dezbatere publică un program prin care asociațiile de proprietari pot primi 100.000 de lei pentru a-și monta panouri fotovoltaice pe bloc. Banii provin din bugetul Ministerului Energiei, din vânzarea unor certificate de dioxid de carbon.Drept urmare, ministerul a pregătit o ordonanță de urgență pe care o supune dezbaterii publice.
„Se aprobă Programul «Urban Up» privind finanţarea asociațiilor de proprietari din cadrul condominiilor din România, în vederea instalării sistemelor de panouri fotovoltaice pentru producerea de energie electrică cu o putere instalată de minim 10 kWp, pentru producerea energiei electrice, precum şi pentru achiziţionarea de instalaţii de stocare a energiei electrice produse din surse regenerabile, cu o capacitate de minim 50% din puterea instalată a sistemului de panouri fotovoltaice”, se spune în primul articol al ordonanței.
În cuprinsul ordonanței se mai spune că:
„În cadrul programului se realizează obiective de investiții care constau în: a) achiziţionarea şi montarea sistemelor de panouri fotovoltaice cu o putere instalată de minim 10kWp, în vederea producerii energiei electrice pentru autoconsum; b) achiziționarea și montarea instalaţiilor de stocare a energiei electrice produse din surse regenerabile cu o capacitate de minim 50% din puterea instalată a sistemului de panouri fotovoltaice, pentru sprijinirea creșterii utilizării directe a energiei electrice provenite din regenerabile”.
Fotovoltaice
Finanțarea programului se asigură din bugetul Ministerului Energiei. După intrarea în vigoare a normei legale, solicitanții depun cereri de finanțare la Ministerul Energiei, în format electronic, în platforma digitală creată cu această destinație.Până atunci, cei interesați pot intra pe site-ul Ministerului Energiei, unde la capitolul transparență decizională pot găsi proiectul de ordonanță. Persoanele interesate pot trimite în scris, propuneri, sugestii, opinii cu valoare de recomandare privind proiectul de act normativ, la adresa Ministerului Energiei ersoanele interesate pot trimite în scris, propuneri, sugestii, opinii cu valoare de recomandare privind proiectul de act normativ, la adresa Ministerului Energiei Persoanele interesate pot trimite în scris, propuneri, sugestii, opinii cu valoare de recomandare privind proiectul de act normativ, la adresa Ministerului Energiei
Citeste mai mult