Acordul pe cinci ani privind tranzitul gazelor rusești prin Ucraina expiră în ultima zi din 2024. De miercuri, 1 ianuarie 2025, gigantul rus Gazprom nu va mai livra niciun metru cub de gaz prin Ucraina către țările europene, în condițiile în care acordul cu Ucraina nu a mai fost prelungit, potrivit Hotnews.ro.
România și Ungaria au încheiat acorduri de gaz cu Turcia, care importă gaze din Rusia, acestea putând ajunge în Europa prin Marea Neagră. Prețul gazului este în creștere, depozitele se golesc rapid, iar iarna se anunță mai grea decât altele.
Deja, Gazprom a început să pompeze volum redus de gaz, urmând să scadă la zero în primele ore ale zilei de 1 ianuarie.
Ucraina a refuzat să negocieze un nou acord, după aproape trei ani de război. Acest acord era o afacere din care câștigau ambele părți, Gazprom din vânzarea de gaze, iar Ucraina din taxe de tranzit. Astfel, Ucraina renunță la aproximativ 800 de milioane de dolari pe an din taxele de tranzit de la Rusia. În același timp, Gazprom va pierde aproape 5 miliarde de dolari din vânzările de gaze către Europa prin Ucraina.
Înainte de a invada Ucraina, Rusia deținea o cotă importantă din piața de gaze europeană, ajungând până la 35%. Războiul a distrus afacerea gigantului Gazprom, care în 2023 a înregistrat o pierdere de 7 miliarde de dolari. Livrările au scăzut până la 8% din cât furniza Gazprom înainte de război.
România și Ungaria pot importa gaze rusești după acordurile cu Turcia
Rusia furniza, înainte de război, aproximativ 40% din gazele naturale ale Europei, prin conducte pe sub Marea Baltică (Nord Stream), Belarus și Polonia, Ucraina și Turk Stream, prin Marea Neagră, până în Bulgaria, se arată într-o analiză Euronews.
Când a început războiul, Kremlinul a întrerupt majoritatea livrărilor prin conductele din Marea Baltică și Belarus-Polonia, invocând dispute cu privire la cererea de plată în ruble.
Prețul gazului este în creștere, depozitele se golesc rapid
O combinație de vreme rece și vânt slab a împins deja Europa să își consume mai multe rezerve de gaz decât în mod normal pentru această perioadă a anului. Se așteaptă ca aceste condiții să persiste până în februarie.
Statele Uniunii Europene își epuizează gazele din depozite în cel mai rapid ritm de la criza energetică de acum trei ani. În România, ritmul de epuizare a gazelor înmagazinate este chiar mai mare decât media europeană, arată datele Gas Infrastructure Europe. Motivele sunt vremea rece, care duce la creșterea consumului, și scăderea importurilor de gaze pe mare, arată Financial Times.
Depozitele de gaz din România se golesc mai repede
Potrivit datelor Gas Infrastructure Europe, gradul de umplere a depozitelor din UE este în medie de 73,1%. În UE, nivelurile de stocare erau aproape de 90% la jumătatea lunii decembrie a anului trecut.
În România, ritmul de golire este chiar mai mare decât media UE. Astfel, a ajuns la un grad de umplere de doar 67,4%, în aceste zile, de la 100% la mijlocul lui noiembrie. Practic, în doar o lună și jumătate, depozitele din România au rămas fără aproape o treime din cantitățile de gaze înmagazinate.
CITEȘTE ȘI: Un șofer băut a lovit o mașină condusă de o tânără în zona centrală a Craiovei
Citeste mai mult