Marți, 2 august 2022, Poliția Municipiului Suceava a fost sesizată direct de către o tânără de 20 ani cu privire la faptul că la data de 20 iulie 2022, a fost înșelată de o persoană necunoscută prin intermediul unei aplicații on-line, valoarea prejudiciului fiind de 400 lei. Tânăra a povestit că pe 20 iulie a văzut un anunț pe un site on-line din conținutul căruia rezulta faptul că se oferă cazare în Vama Veche într-un apartament cu două camere aproape de plajă la prețul de 275 lei pe noapte. În anunț era înscris un număr de telefon de contact la care ea a sunat și a vorbit cu o persoană necunoscută care i-a spus că trebuie plătit un avans de 400 lei pentru rezervare. În aceeași zi, fata a trimis prin transfer bancar, prin aplicație electronică suma de 400 lei într-un cont indicat. Ulterior, încercând să contacteze așa-zisul proprietar și în momentul în care a verificat datele furnizate în anunț, a realizat faptul că a fost înșelată. În cauză sunt efectuate cercetări de către lucrătorii Poliției Municipiului Suceava, sub aspectul săvârşirii infracţiunii de „înșelăciune”, urmând a se dispune procedural prin Parchetul de pe lângă Judecătoria Suceava.
Tot marți, Poliția Municipiului Suceava a fost sesizată de către o tânără de 19 ani cu privire la faptul că în data de 31 martie 2022 a comandat de pe un site on-line o pereche de încălțăminte sport, pentru care a achitat, pe loc, prin transfer bancar, suma de 800 lei și nu a mai intrat în posesia produsului comandat. Pentru că nu a intrat în posesia produselor comandate, tânăra a încercat să contacteze reprezentanții site-ului, fiind de fiecare asigurată că, deși comanda întârzie din diverse motive, va intra în scurt timp în posesia produselor, lucru care nu s-a întâmplat. Ulterior reprezentanții site-ului nu au mai putut fi contactați. În cauză sunt efectuate cercetări de către lucrătorii Poliției Municipiului Suceava, sub aspectul săvârşirii infracţiunii de „înșelăciune”, urmând a se dispune procedural prin Parchetul de pe lângă Judecătoria Suceava.
Tot în cursul zilei de marți, un bărbat de 23 ani a reclamat la Poliția Municipiului Suceava că a fost victima unei infracțiuni de înșelăciune după ce a comandat un produs de pe internet.
Acesta a spus că vineri, 29 iulie, în timp ce naviga pe o platformă de socializare a observat un anunț promovat de în care erau prezentate mai multe perechi de încălțăminte la prețuri avantajoase. Accesând anunțul a fost redirecționat către o pagină web unde erau expuse spre vânzare și alte perechi de încălțăminte. Tânărul a fost atras de o pereche de încălțăminte sport care avea aplicată o reducere de 400 lei de la prețul inițial de 700 lei, fapt ce l-a determinat să comande produsul. Marți, 2 august, la domiciliul acestuia s-a prezentat un agent de curierat, a achitat contravaloarea produsului și a transportului în valoare de 323 lei, iar când a deschis coletul a constatat faptul că în interior se aflau două perechi de încălțăminte sportivă, de o calitate net inferioară și care nu se apropie de valoarea reală a produsului comandat.
A fost întocmit dosar penal sub aspectul comiterii infracţiunii de înşelăciune.
Atenţie la link-uri!
Poliîiătii atrag atenția că există modalităţi pentru a afla dacă link-ul trimis de aşa – zişii cumpărători este un fals, susţin oamenii legii. Deşi pagina web la care ne direcţionează link-ul foloseşte identitatea vizuală a brandului OLX, în realitate dacă analizăm denumirea domeniului din link putem observa că nu ne mai aflăm pe pagina oficială. Ex: https://www.olx.ro/ – este linkul corect, NU – https://olx.ro.payment-me.online/. Aşadar, mare atenţie la micile detalii!
Dar, dacă totuşi, aţi căzut într-o astfel de capcană, încă nu este totul pierdut. Primul lucru pe care trebuie să-l faceţi este să contactaţi banca pentru a bloca card-ul şi eventualele tranzacţii ilicite din cont. Ulterior, dacă aţi suferit pagube materiale, depuneţi o plângere la cea mai apropiată unitate de poliţie.
Sfaturi de la poliţişti
Polițiștii vă îndeamnă să mai reţineţi câteva aspecte: pe OLX nu se fac plăţi online pentru produsele vândute sau cumpărate; singura situaţie în care OLX cere introducerea datelor card-ului este cel în care se cumpără serviciile OLX de publicare sau promovare a anunţurilor; nu daţi nimănui, persoană fizică sau juridică datele cardului bancar – evitaţi orice plată în avans, indiferent de pretext; nu acceptaţi să mutaţi discuţiile pe Whatsapp sau pe altă reţea de comunicare şi păstraţi discuţiile pe chat-ul OLX, pentru a putea fi ulterior ajutat în caz de fraudă; verificaţi înainte de a da click linkul, în special dacă e primit prin Whatsapp sau orice altă mesagerie decât cea oficială OLX; nu introduceţi datele card-ului online.
Şi nu uitaţi: atunci când vindeţi produse prin OLX puteţi primi contravaloarea acestora doar prin firma de curierat, după ce cumpărătorul a intrat în posesia obiectului!
The post Atenție la țepele pe internet! Tineri din Suceava păcăliți la închirieri de apartamente pe litoral sau la comenzi de încălțăminte appeared first on Obiectiv de Suceava.
Citeste mai mult