Poliția Română a activat sistemul e-SIGUR, iar primele dispozitive de monitorizare au fost deja instalate pe aceste drumuri, potrivit unei postări de pe pagina oficială de facebook a Poliției Române.
Acestea sunt primele radare fixe pentru măsurarea vitezei implementate în România, ca parte a sistemului e-SIGUR, care are scopul de a supraveghea și crește siguranța pe șoselele principale din țară.
Sistemul integrează cinemometre de tip Trucam și camere fixe pe autostrăzile A1 (București-Pitești) și A2 (București-Constanța), precum și în județul Vrancea, DN2 (Focșani-Rm.Sărat), în zone considerate cu risc ridicat de accidente.
Detectează automat viteza medie pe anumite tronsoane de drum cu ajutorul camerelor fixe.
Surprinde lipsa RCA-ului și a ITP-ului prin camerele mobile instalate pe mașinile de poliție.
Procesează imaginile și datele în mod automat, întocmind procese-verbale electronice, semnate digital.
Cum funcționează sistemul e-SIGUR
„Camerele mobile (cunoscute sub numele de pistoale radar), amplasate pe marginea drumului, înregistrează activitatea din trafic în zona supravegheată. Înregistrările sunt trimise și analizate de polițiști.
Abaterile sunt sancționate conform legii, după identificarea conducătorului auto. Amenda este expediată direct la domiciliu conducătorului auto, fără a fi necesară oprirea în trafic”, scrie în postarea publicată de Poliția Română.
Urmează ca sistemul să fie extins treptat la nivel național, pentru a face traficul mai sigur peste tot.
După ce va analiza imaginile surprinse de radar, un ofițer de poliție va stabili cine este proprietarul vehiculului. Ulterior, va transmite prin poștă o solicitare prin care se cere confirmarea celui care a fost la volan la momentul înregistrării.
Proprietarul vehiculului are obligația de a transmite datele de identificare ale persoanei care a condus autoturismul în momentul în care a depășit limita de viteză.
După ce s-a stabilit identitatea șoferului, Poliția transmite tot prin poștă sancțiunea dispusă. În cazul în care a fost dispusă și reținerea permisului de conducere, șoferul are obligația de a preda documentul la secția de poliție care a dispus sancțiunea.
Foto: politiaromana.ro
Citeste mai mult