Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu a transmis în această săptămână imagini cu tronsonul 4 al Drumului Expres Craiova – Piteşti (DEx12). Ce-i drept, imaginile apar într-un videoclip postat pe TikTok pe muzica trupei rock Fighters.
@sorin.grindeanu7 Încă 32 de km din DEx12, între Coloneşti şi Piteşti, vor fi dați în circulație în 2024! ♬ Fighters – OctaSounds
Într-un comentariu alăturat se spune că :
” Încă 32 de kilometri din DEx12, între Coloneşti şi Piteşti, vor fi dați în circulație în 2024”, transmite Grindeanu pe TikTok.
În timp ce în subtitrarea suprapusă imaginilor se precizează că:„T4 DEx 12 (Craiova-Piteşti), aproape de finalizare. La începutul lunii septembrie, ministrul Transporturilor Sorin Grindeanu a transmis de asemenea imagini cu tronsonul 4 al Drumului Expres Craiova – Pitești, cunoscut ca „Autostrada Ford”, unde UMB ar fi realizat 70% din lucrări.
Tot într-un videoclip pe muzică celor de la ACDC, postat tot pe TikTok, Grindeanu a postat filmuleţul cu următoarea titrare „Tronsonul 4 Craiova- Piteşti- 70%. Ce era de înţeles aici? Că lucrările la Drumul Expres 12 sunt executate în proporţie de 70%.
La finalul lunii iulie, șeful Transporturilor preciza că stadiul fizic al lucrărilor pe tronsonul 1 al Drumului Expres Craiova – Pitești (DEx12) ajunsese la 78%, în vreme ce pe tronsonul 4 crescuse la 65%. Potrivit lui, tronsoanele de la capetele „Autostrăzii Ford” vor fi gata în 2024.„Astfel vom putea circula, anul acesta, pe drumuri de mare viteză (drum expres și autostradă) direct de la Craiova la București”, anticipa ministrul Transporturilor.
Tronsonul 4 al DEx12 Craiova -Pitești avansează într-un ritm bun
Tot în această săptămână, în tandem cu ministrul transporturilor, Cristian Pistol, directorul general al CNAIR, a transmis că lucrările la tronsonul 4 al DEx12 (Craiova – Pitești) avansează într-un ritm bun. Potrivit acestuia, stadiul fizic al lucrărilor a ajuns la 75%. Pistol a mai spus că pe cei 31,82 km ai acestui tronson se execută acum următoarele lucrări:– așternere a stratului de uzură (asfalt), – montare parapet,– montare rosturi poduri, – execuție a sistemelor de scurgere a apelor.„După finalizarea ambelor tronsoane ale DEx12 aflate în lucru anul acesta, se va putea circula pe întreaga distanța Craiova – București pe drum de mare viteză (aproximativ 230 de km)”, estimează şeful CNAIR.
Drumul Craiova – Târgu Jiu, lotul 5 scos la licitaţie
Joi, 10.10.2024, contractul de achiziție publică a proiectării și execuției Lotului 5 din drumul Craiova-Târgu Jiu a fost scos la licitație de Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR). CNAIR a publicat în SEAP anunțul de participare aferent contractului de achiziție publică proiectare şi execuţie „Autostrada Craiova – Filiași și Drum Expres Filiași – Târgu Jiu – Lotul 5”.
Data limită pentru depunerea ofertelor este 21.11.2024.Valoarea estimată a procedurii este cuprinsă în intervalul 2.597.685.607,34 și 2.946.094.641,75 lei, fără TVA. Ruta de mare viteză dintre Craiova și Târgu Jiu (110,1 km) va fi formată din două secțiuni cu profiluri diferite . Secțiunea Craiova- Filiași (51,5 km) va avea profil de autostradă, secțiunea Filiași- Târgu Jiu (58,6 km), va avea profil de drum expres. Traseul acestui drum de mare viteză este structurat în 6 loturi cu o lungime totală de 110 km și se va desprinde din Drumul Expres Craiova – Piteşti, din nord-estul Municipiului Craiova și va avea ca punct final în sud-estul Municipiului Târgu Jiu, în Varianta Ocolitoare Târgu Jiu și va traversa localităţile Ghercești, Simnicu de Sus, Craiova, Isalnița, Almaj, Coțofenii din Față, Brădești, Filiași, Țânțăreni, Turburea, Aninoasa, Săulești, Vladimir, Bărbătești, Jupânești, Târgu Cărbunești, Scoarța, Dănești, Târgu Jiu.
Lotul 5 are o lungime de aproximativ 21,52 km și presupune realizarea a unui număr de 25 de lucrări de artă, printre care și două viaducte de o complexitate tehnică ridicată.Traseul Lotului 5 pornește de la km. 69+325 din zona DJ 661 și se finalizează la km. 90+850 prin Nodul rutier Târgu Cărbunești, prin care se asigură conexiunea cu DN67B.Sursa de finanțare va fi asigurată din Fonduri Europene Nerambursabile – Programul Transport (PT) 2021-2027.Durata prevazută pentru proiectarea și execuția lucrărilor este de 34 de luni, din care 10 luni proiectare și 24 de luni execuție.