Serviciul de Ambulanță Județean Gorj a aprobat alocarea unui buget de aproape un milion de euro pentru întreținerea autospecialelor.
Se are în vedere achiziția la finalul acestei luni a serviciilor de întreținere și reparare a autovehiculelor și a echipamentelor conexe. Ambulanțele trebuie să fie în stare de funcționare și pregătite să intervină 24 de ore din 24 la solicitările primite prin serviciul 112 și nu numai.
În trecut, întreținerea autospecialelor era realizată cu personal propriu specializat, însă nu mai este posibil acest lucru. Prin urmare, se apelează an de an la operatori autorizați și specializați în domeniu. Licitația pentru contractul de aproape un milion de euro este programată pe 24 octombrie. Contractul vizat va avea o durată de 24 de luni.
Puțini medici la Ambulanță
Serviciul Judetean de Ambulanţă Gorj este o unitate sanitară publică de importanţă strategică, cu personalitate juridica, aflată în coordonarea departamentului de specialitate din Ministerul Sănătăţii având în structura sa:
un compartiment pentru asistent medicală de urgenţă si transport medical asistat, cu echipaje medicale de urgenţă, cu sau fără medic,
un compartiment de transport sanitar neasistat.
Compartimentul pentru asistenţă medicală de urgenţă funcţionează în regim de lucru continuu, în aşteptarea solicitărilor de asistenţă medicală de urgenţă. Serviciul Judeţean de Ambulanţă Gorj are sediul central în Târgu Jiu (stația centrala) si șase substaţii de ambulanţă la:
Motru,
Novaci,
Bumbești-Jiu,
Târgu-Carbunești,
Rovinari,
Turceni.
Asigură o acoperire eficientă a întregului teritoriu al judeţului. Personalul medical operativ este format din 7 medici, 70 de asistenţi, 6 operatori registratori de urgenţă şi 75 de ambulanţieri.
40 de autospeciale în dotare
Serviciul Judeţean de Ambulanţă Gorj asigură servicii de:
transport medical asistat – transportul de urgenţă al pacienţilor care necesită monitorizare și îngrijiri medicale pe durata transportului, asigurate de medic sau asistent medical, utilizând ambulanţe tip B sau C;
transport sanitar neasistat – transportul pacienților care nu se află în stare critică și nu necesită monitorizare şi îngrijiri medicale speciale pe durata transportului.
Transportul sanitar neasistat se efectuează cu ambulanţe tip A1 sau A2, precum si cu alte tipuri de autovehicule decât ambulanţele tip B si C, aflate în dotarea serviciilor de ambulanţă.
Serviciul Judeţean de Ambulanţa Gorj are un parc auto compus din 40 de autosanitare, având echipajul format în funcţie de felul solicitării, din 1, 2 sau 3 persoane. Tipurile de ambulanţe se clasifică astfel: Tip C (4 buc.), Tip B1/B2 (23), Tip A1/A2 (12), consultaţii la domiciliu (1). Serviciul de Ambulanță Gorj a încercat în ultimii ani să angajeze medici, dar fără succes, în ciuda salariilor bune oferite.
Citește și: Un singur excavator din 6 mai exploatează cărbune la Cariera Jilț Nord
Citeste mai mult