La momentul acesta, administrația locală lucrează la pregătirea bugetului pe anul 2025, cu consultarea tuturor celor implicați din direcțiile și compartimentele arondate.
„După cum ați văzut, în premieră, dar din punctul meu de vedere este o normalitate, desfășurăm ședințele de lucru cu instituțiile din subordine. Continuăm în acest sens nu numai cu instituțiile din subordine, ci și cu serviciile din subordine. Și aici mă refer la Urbanism, la Direcția de Investiții, la Administrativ și la Evidența populației. Urmează Casa de Cultură a Municipiului și Direcția de Asistență Socială. Toate instituțiile și toți cei care activează în aceste servicii și direcții au responsabilitatea de a pregăti un buget. Au venit cu propuneri, bineînțeles și în urma discuțiilor cu conducerea Primăriei cu privire la ceea ce ne dorim în acest an la nivelul municipiului Lugoj. Știți foarte bine, bugetul va fi adoptat prin hotărâre de Consiliu Local. La momentul de față, am legea privind aprobarea bugetului de stat pe anul 2025, cu anexele aferente. Bineînțeles că așteptăm și sumele pe cotele din impozitul pe venit de 63% și din cotă TVA pentru echilibrare a bugetului de la finanțe, ca să avem bugetul în totalitate ca și sume, dar asta nu ne împiedică să lucrăm la proiectele de buget pe anul 2025”, a spus primarul Călin Dobra.
O proiecție „macro” pe anul 2025 nu arată prea încurajator. Bugetul, ca și venituri din taxe și impozite locale, din cota de impozit pe venit de 63%, impozitul direct, din sumele de la Consiliul județean, din cotele defalcate TVA, au fost, ca valoare, în 2024, de aproximativ 125 milioane de lei. Doar cheltuielile de funcționare, lăsând la o parte dezvoltarea, sunt de 124,750 milioane de lei.
Și pentru 2025, ne aflăm cam în aceeași situație: „la acest moment, tot ceea ce încasăm, și asta dacă avem un grad de încasare ridicat al taxelor locale, toate aceste sume se duc spre partea de funcționare. Partea de dezvoltare încercăm să o acoperim din fonduri europene, dar țineți cont că fiecare proiect pe fonduri europene are o anumită cofinanțare. Să nu uităm că noi am avut proiecte cu bani europeni, cu cofinanțare, fonduri neeligibile, de 50-60%, asta este realitatea”, a precizat Dobra.
Noul buget vine la pachet cu o nouă organigramă „pentru că te-am trezit cu o chestie destul de interesantă”, ca să folosim expresia primarului.
După data alegerilor din 9 iunie, conducerea interimară pentru cele trei luni de zile, trei luni și jumătate cât a mai fost la nivelul Primăriei, a modificat organigrama aparatului de specialitate, organigrama instituțiilor, la finele lunii iunie anul trecut. Din punctul de vedere al actualei administrații, s-au creat sincope într-o funcționalitate normală în cadrul aparatului de specialitate.
Citeste mai mult