Licitația pentru operatorul județean de salubritate din Gorj este programată pe 9 ianuarie 2025, iar bugetul total este de 153.317.640 lei.
Asociația de Dezvoltare Intercomunitară în Domeniul Serviciilor de Salubrizare Gorj a scos la licitație serviciile de salubritate din 51 de localități ale județului. În total sunt 3 orașe și 48 de comune care fac parte din ADIS Gorj și care vor beneficia de un operator comun. Licitația vizează delegarea serviciului de colectare și transport al deșeurilor municipale.
Din acest contract fac parte 51 de localități, 3 orașe – Tismana, Rovinari și Novaci – și 48 de comune. Operatorul care va câștiga această licitație va trebui să asigure colectarea pe patru fracții, dar să asigure și ridicarea hainelor vechi, lucru obligatoriu începând cu data de 1 ianuarie 2025. Contractul se va întinde pe o perioadă de 8 ani de zile. Totodată, mașinile de salubrizare vor trebui să fie dotate cu camere video, pentru a se elimina discuția cu privire la modul de colectare a deșeurilor, dar și cu sistem GPS, potrivit lui Luis Popa, directorul ADIS Gorj.
Un nou tarif pentru salubrizare în localitățile membre ADIS Gorj
De la 1 ianuarie 2025, localitățile incluse în Asociația de Dezvoltare Intercomunitară pentru Servicii de Salubrizare (ADIS) Gorj vor aplica un tarif nou pentru colectarea deșeurilor. Taxa unică stabilită este de 13 lei de persoană, TVA inclus.Totodată, contractul de colaborare dintre ADIS Gorj și operatorul de salubrizare Polaris a fost prelungit până la finalul anului 2025 sau până la încheierea procedurii de licitație aflate în desfășurare, conform declarațiilor directorului ADIS Gorj, Luis Popa. Prețurile sunt mai mari în localitățile care au încheiate contracte proprii. Astfel, în Târgu Jiu, taxa de salubrizare a fost stabilită la 21 de lei de persoană, iar în orașele Motru, Turceni și Bumbești-Jiu aceasta este de 17 lei de persoană.
Verificări la prestarea serviciilor de salubritate la nivel local
În prezent, se desfășoară un proces de verificare a calității serviciilor de salubritate în comune, în scopul asigurării unei gestionări corespunzătoare a deșeurilor. Aceste controale sunt realizate de Asociația de Dezvoltare Intercomunitară în Domeniul Serviciilor de Salubrizare Gorj (ADIS Gorj), o organizație care coordonează activitățile de salubritate în această regiune.
ADIS Gorj are încheiat un contract pe perioadă determinată cu un operator specializat care se ocupă de prestarea serviciilor de salubritate. Conform reglementărilor, firma de salubritate are obligația de a colecta deșeurile într-un mod selectiv, un aspect esențial pentru eficiența procesului de reciclare și gestionare a resurselor.
Citeşte şi: TRANSGAZ crește capacitatea de alimentare cu gaze naturale pentru termocentralele Ișalnița și Turceni
Citeste mai mult