Eleva Colegiului Național „C.D. Loga” din Caransebeș își continuă studiile în SUA după ce a fost selectată din aproximativ 3.000 de elevi înscriși din România, dintre 300 de semifinaliști și 30 de finaliști!
„Nu trebuie să prețuiești destinația cât trebuie să prețuiești drumul care te conduce spre destinația respectivă”, așa își începe Mara povestea, ca o deviză a ei și ca o subliniere a faptului că rezultatul este important, dar esențiale sunt deciziile, sacrificiile și învățăturile care ți-au purtat pașii spre rezultatul respectiv.
Alături de tânăra cu reușite școlare remarcabile, vom parcurge și noi drumul care a purtat-o spre destinația în care va trăi din plin experiența americană prin programul de burse FLEX (Future Leaders Exchange), lansat în urmă cu un deceniu în România. Programul este finanțat de către Departamentul de Stat al Statelor Unite ale Americii și își propune să ofere liceenilor din Europa, Eurasia și Asia Centrală ocazia de a studia la un liceu american și de a locui împreună cu o familie americană pe parcursul unui an școlar.
Mara Valentina Răbușanu, elevă în clasa a X-a Mate-Info la Colegiul Național „C.D. Loga” din Caransebeș, a fost selectată dintre cei aproximativ 3.000 de elevi din România care au aplicat pentru programul FLEX 2025-2026 și dintre cei 300 de semifinaliști din țară, fiind singura elevă din județul Caraș-Severin care va pleca în luna august a acestui an în SUA.
Ideea de a aplica la programul FLEX s-a născut în mintea Marei încă din clasa a VII-a, atunci când a aflat despre existența acestuia. Fiind un program pentru liceeni, nu ar fi fost posibilă aplicarea la acea vârstă, însă a așteptat, răbdătoare, timpul potrivit, timpul de așteptare folosindu-l rodnic, practicând atât activități extrașcolare sportive, precum volei, cât și activități școlare care i-au adus reușite deosebite, precum calificarea, în 4 rânduri, la Olimpiada Națională de Limba și Literatura Română și la Lectura ca abilitate de viață.
Călăuzită de dorința de a-și demonstra sieși că își poate depăși limitele, că poate înfrunta și eșecul, nu doar succesul, dar și de curiozitatea de trăi o experiență peste oceane, tânăra de 16 ani a aplicat online în luna august a anului 2024. Cea care a susținut-o și a încurajat-o în acest demers a fost chiar mama Marei:
„Îi sunt foarte recunoscătoare mamei mele, care a crezut în mine, m-a motivat, m-a încurajat și m-a împins de la spate! Mulțumesc, mama!”
Proba de selecție a constat în realizarea a 3 eseuri prin care se urmărea nu atât nivelul limbii engleze, cât modul de gândire al participantului în diferite situații ale vieții. La o lună distanță, Mara Răbușanu a primit vestea cea bună: se număra printre cei 300 de semifinaliști ai României.
Semifinala procesului de selecție a constat într-un interviu de grup, interviu personal și alte 3 eseuri, unul dintre cele 5 centre de examinare din România fiind la Timișoara, unde au participat Mara Răbușanu și alți 20 de semifinaliști, dintre care caransebeșeanca și alți 3 tineri din Timișoara au fost selectați.
Cele aproximativ 10 luni pe care Mara le va petrece în SUA vor reprezenta oportunitatea de a trăi experiența americană din plin. De asemenea, tânăra speră să descopere răspunsul corect la întrebarea „ce profesie mi se potrivește”, își dorește să aplice practic tot ceea ce a învățat până acum, atât din punct de vedere școlar, cât și social, să se dezvolte pe toate planurile, să desfășoare mai mult voluntariat decât a avut ocazia să o facă acasă și să învețe să cânte la chitara electrică, îmbinând cel puțin la fel de armonios viața de elev cu viața de adolescent care se bucură de viață.
Întrebată cum reușește să echilibreze cele două aspecte, Mara Răbușanu a răspuns că strategia de învățare adoptată de ea, care constă în a înțelege ceea ce citești, în a pune în practică teoria, o ajută să obțină atât satisfacții la școală, cât și timp liber pentru relaxare și distracție alături de prieteni.
În drumul ei până în prezent, caransebeșeanca Mara Răbușanu a învățat multe lucruri demne de transmis și altor tineri, ea însăși fiind o lecție și un mesaj de încurajare pentru noile generații:
„Cineva mi-a zis odată că este important ca tu să transmiți un mesaj, astfel încât oamenii cu care comunici să învețe ceva de la tine. Eu le-aș transmite tinerilor care doresc își depășească limitele și să facă mai mult decât fac în prezent, cum ar fi să aplice la programul FLEX, să aibă încredere în ei, să încerce, pentru că «încercarea moarte nu are» și pentru că rezultatele nu ne definesc ca oameni, deci nu contează dacă nu reușiți din prima.
Faptul că ați încercat să faceți mai mult decât alții e o dovadă de maturitate. Nici eu nu am avut dintotdeauna încredere în mine, însă le sunt recunoscătoare părinților mei și prietenilor care m-au acceptat așa cum sunt și care m-au ajutat. ”
De asemenea, Mara Răbușanu subliniază importanța găsirii unui exemplu pozitiv, a unui mentor, așa cum este pentru ea doamna profesoară Ariana Covaci:
„Mara Răbușanu este eleva mea, Mara este eleva noastră, a comunității «C. D. Loga». Învață în această școală de când se știe. S-a construit în ceea ce este ea astăzi, cu multă muncă, prin perseverență, prin creativitate, prin empatie, dar mai ales cu ajutorul profesorilor ei.
Astăzi, pot spune că Mara este mai mult decât eleva mea, ea e «o prelungire a sinelui meu» (evident, citez din literatura care ne-a unit încă de când era Mara în clasa a V-a!), în sensul că mă văd pe mine în gesturile ei, în pauzele pe care le face înainte de a da un răspuns, în cuvintele care nu întotdeauna exteriorizează zbuciumul ce există în lumea sa lăuntrică. Mara este o tânără deosebită, care a crezut într-un vis, acela de a pleca să studieze un an în SUA, și care a reușit, dincolo de toate obstacolele. Da, refuz să mă gândesc la o sală de clasă fără Mara, dar știu că ea trebuie să crească, iar experiența pe care o va dobândi o va face mai «mare» decât este ea deja, îi va potența încrederea în sine și îi va înmulți șansele de reușită în viața profesională.
Cu gândul acesta, o lăsăm să își părăsească cuibul, pentru un an. Ea știe că este iubită de noi, dascălii ei, dar și de colegi, și că va birui, acolo unde se duce, pentru că premiul este și întoarcerea acasă.”
Succesul tinerei caransebeșence reprezintă o mândrie atât pentru Colegiul Național „C.D. Loga”, cât și pentru municipiul Caransebeș, urmând ca, în viitor, să povestim despre experiența trăită în SUA, despre lucrurile învățate și despre cum le-am putea aplica în orașele noastre, astfel încât tinerii să își dorească să se reîntoarcă și să se stabilească acasă.
Citeste mai mult