Pe rafturile magazinelor găsim o varietate de tipuri de lapte, fiecare având propriile sale caracteristici nutriționale. Dar pe care să îl alegem? Iată o analiză a principalelor tipuri de lapte disponibile:
1. Laptele degresat (0,1% grăsime)
Acest tip de lapte animal are un conținut redus de calorii, dar oferă aceeași cantitate de proteine și calciu ca variantele mai grase. O cană de lapte degresat conține aproximativ 100 de calorii, 8 g proteine, 12 g carbohidrați și asigură 30% din necesarul zilnic de calciu.
2. Laptele de vacă cu conținut normal de grăsimi
Ideal în special pentru femeile însărcinate sau care alăptează, acest lapte este bogat în calciu și vitaminele A și D, contribuind la absorbția eficientă a nutrienților. O cană conține aproximativ 150 de calorii și 8 g grăsimi saturate.
3. Laptele de soia
Nu conține lactoză și oferă un conținut mai mare de calciu decât laptele de vacă. Este, de asemenea, o sursă de fier, fibre, proteine și vitamina B. Totuși, consumul de lapte de soia este dezbătut din cauza fitoestrogenilor din proteinele de soia, care, dacă sunt consumați în exces, ar putea afecta sănătatea femeilor.
4. Laptele de migdale
O cană de lapte de migdale are doar 30 de calorii și 3 g de carbohidrați, dar este sărac în proteine. În schimb, oferă antioxidanți și vitamina E, fiind o variantă ideală pentru cei care doresc un aport scăzut de calorii.
5. Laptele de caju
Mai puțin popular în România, laptele de caju este similar cu laptele de migdale din punct de vedere al caloriilor și al conținutului redus de proteine. În schimb, oferă cu 50% mai mult calciu decât laptele de vacă.
6. Laptele de orez
Recomandat persoanelor alergice la nuci sau alune, acest tip de lapte este bogat în zahăr și carbohidrați: 10 g de zahăr și 25 g de carbohidrați într-o cană. Este o alternativă pentru cei care nu tolerează bine laptele din nuci.
7. Laptele de cocos
O sursă importantă de calciu și vitaminele D și B. Are un gust mai plăcut față de alte tipuri de lapte vegetal, dar poate conține zahăr adăugat. De asemenea, are mai multe grăsimi saturate (mai puțin sănătoase) comparativ cu laptele de migdale.
8. Laptele de capră
Această variantă mai grasă și mai hrănitoare de lapte animal este recomandată persoanelor cu probleme digestive sau alergii. Laptele de capră este mai puțin procesat decât cel de vacă, fiind bogat în calciu și o sursă importantă de proteine.
Fiecare tip de lapte are avantajele și dezavantajele sale, așa că alegerea depinde de nevoile nutriționale și preferințele fiecăruia.
Articolul Care este cel mai bun lapte? Ghid pentru alegerea corectă apare prima dată în Monitorul Expres – Stiri Brasov.
Citeste mai mult