Atât untul, cât și margarina ar trebui folosite foarte rar, avertizează experții. Dar dacă alegi să le consumi, există diferențe de care să ții cont.
Untul pe pâine, paste sau cartofi oferă acel gust bogat și cremos inconfundabil. Fie topit, solid sau spumat, este decadent în preparate dulci și sărate. Margarina nu oferă același farmec, dar rămâne un produs de bază în multe bucătării.
Din acest motiv, s-ar putea să te întrebi care este mai sănătos: untul sau margarina?
La diferite momente în timp, unul sau celălalt a fost favorizat, pe măsură ce ingredientele fiecărui produs au fost analizate. Iată ce spune cercetarea nutrițională recentă:
Sunt untul și margarina la fel?
Nu. Untul și margarina par similare la prima vedere — ambele sunt grăsimi tartinabile și pot fi folosite la copt sau prăjit — dar au ingrediente diferite.
Untul este o grăsime animală și un produs lactat obținut din lapte sau smântână bătută. Conform legii, untul trebuie să conțină cel puțin 80% grăsime, potrivit Departamentului de Agricultură al SUA.
Margarina este făcută din uleiuri emulsificate, dar conține și ea cel puțin 80% grăsime Ingredientele pot include ulei de palmier, ulei de soia, apă și aditivi alimentari precum lecitina din soia. O diferență nutrițională majoră între margarină și unt este că margarina, fiind făcută de obicei din uleiuri vegetale, poate fi vegană.
Margarina a fost inventată în secolul al XIX-lea ca o alternativă mai ieftină la unt și a fost ulterior promovată ca o opțiune mai sănătoasă deoarece are mai puține grăsimi saturate și colesterol — până când au apărut informații noi.
Consumul de margarină în SUA a depășit consumul de unt în anii 1950, dar a scăzut sub acesta până în 2005, pe măsură ce au crescut îngrijorările legate de grăsimile trans care înfundă arterele, conform Serviciului de Cercetare Economică al USDA.
Consumul de unt pe cap de locuitor în SUA a crescut cu 9% în ultimul deceniu, notează Asociația Internațională a Produselor Lactate. Acum mâncăm aproximativ 2,7 kg de unt pe an. Chiar și tăvile cu unt au devenit virale.
Este untul sănătos?
Nu sunt prea multe avantaje în a mânca unt, în afară de gustul său. Adaugă o aromă bogată și intensă mâncării.
Din punct de vedere nutrițional, untul nu are multe beneficii. Este bogat în calorii și grăsimi saturate.
Deși untul conține vitamina A, o lingură de unt are peste 100 de calorii și 7 grame de grăsimi saturate.
Aceasta depășește mai mult de jumătate din cantitatea maximă de grăsimi saturate pe care o persoană obișnuită ar trebui să o consume într-o zi, conform Asociației Americane a Inimii. Grăsimile saturate pot crește colesterolul LDL și supun oamenii la un risc mai mare de boli de inimă.
Un studiu a descoperit că atunci când oamenii mâncau unt, nivelul de colesterol LDL era „semnificativ crescut” comparativ cu cei care consumau ulei de cocos sau ulei de măsline.
Dar oamenii de știință au început să pună la îndoială dacă grăsimile saturate din unt au același efect nociv ca cele din alte alimente, cum ar fi carnea roșie.
Este margarina o opțiune sănătoasă?
Ca și untul, margarina nu oferă prea multe beneficii nutriționale.
Nu este neapărat un avantaj, dar margarina are mai puține calorii și mai puține grăsimi saturate decât untul — aproximativ 90 de calorii și 4 grame de grăsimi saturate pe lingură.
Margarina obișnuia să conțină grăsimi trans dăunătoare sub forma uleiurilor parțial hidrogenate, care sunt obținute printr-un proces de fabricație ce transformă uleiurile lichide în grăsimi solide.
Grăsimea trans este chiar mai nocivă pentru sănătatea inimii decât grăsimile saturate, deoarece poate provoca acumularea de colesterol în artere. Dar Administrația pentru Alimente și Medicamente din SUA a interzis adăugarea uleiurilor parțial hidrogenate în alimente în 2018, așa că consumatorii nu mai găsesc acest tip de margarină în supermarketuri. Acum că a fost interzisă, margarina nu mai este la fel de nesănătoasă ca odinioară.
Deoarece este făcută de obicei din uleiuri vegetale, margarina poate fi fără lactate și vegană, dar unele mărci conțin mici cantități de produse lactate. Margarina are puțin sau deloc colesterol.
Unt vs margarină: Care este mai sănătos?
Există un argument care susține că untul este mai sănătos pentru că este mai puțin procesat, dar ambele alimente ar trebui limitate din cauza conținutului ridicat de grăsimi saturate.
Niciunul dintre aceste alimente nu ar trebui să fie consumat zilnic, în opinia mea. Poți să le folosești ocazional, într-un desert de sărbători sau să adaugi puțin la o chiflă, dar nu este o idee bună să prăjești legume sau să gătești ouă zilnic în unt sau margarină.
Ce pot folosi în loc de unt?
Mai nou, se recomandă folosirea uleiului de măsline în loc de unt la gătit sau copt. Este mult mai bun pentru tine datorită conținutului de grăsimi nesaturate.
Înmuirea pâinii în ulei de măsline este o alternativă gustoasă la unt. De asemenea, înlocuirea margarinei și a untului cu ulei de măsline a fost asociată cu un risc mai mic de mortalitate, conform unui studiu.
Cu sărbătorile care se apropie, multe persoane au rețete tradiționale care cer cantități mari de unt. Dacă este important pentru tine să faci o delicatesă de sărbători, este în regulă să folosești unt în acele cazuri, dar consumă-le cu moderație.
Dacă o rețetă de biscuiți cere două pachete de unt și face 24 de biscuiți, este perfect normal să mănânci unul sau doi — doar nu exagera și nu mânca jumătate din tava de biscuiți.
Articolul Care este mai sănătos: untul sau margarina? apare prima dată în Monitorul Expres – Stiri Brasov.
Citeste mai mult