Cel mai mare aisberg din lume se află pe un curs de coliziune cu o insula britanică îndepărtată, punând în pericol pinguinii și focile.
Aisbergul se învârte spre nord din Antarctica spre Georgia de Sud, un teritoriu britanic și un refugiu pentru fauna sălbatică, unde s-ar putea zdrob. În prezent, se află la 280 km.
Nenumărate păsări și foci au murit pe golfurile și plajele înghețate ale Georgiei de Sud, când aisbergurile uriașe din trecut le-au oprit să se hrănească.
„Aisbergurile sunt în mod inerent periculoase. M-aș bucura extraordinar de mult dacă ne-ar fi ratat complet”, a spus căpitanul de mare Simon Wallace, vorbind de la nava guvernamentală Pharos din Georgia de Sud.În întreaga lume, un grup de oameni de știință, marinari și pescari verifică cu nerăbdare imaginile din satelit pentru a monitoriza mișcările zilnice ale acestei regine a aisbergurilor.
Aisbergul este unul dintre cele mai vechi din lume
Aisbergul este cunoscut sub numele de A23a și este unul dintre cele mai vechi din lume. S-a desprins, de pe platforma de gheață Filchner din Antarctica în 1986, dar a rămas blocat pe fundul mării și apoi prins într-un vortex oceanic. În cele din urmă, în decembrie, s-a eliberat și acum este în călătoria sa finală, mergând cu viteză.
Apele mai calde din nordul Antarcticii îl topesc și îi slăbesc laturile vaste care se întind până la 400 m, mai înalte decât Shard din Londra.
Odată măsura 3.900 km pătrați, dar cele mai recente imagini din satelit arată că se descompune încet. Acum are o suprafață de aproximativ 3.500 km pătrați, aproximativ dimensiunea comitatului englez Cornwall. Și plăci mari de gheață se desprind, cufundându-se în apele din jurul marginilor sale.
Nu este primul aisberg uriaș care amenință Insulele Georgia de Sud și Sandwich
Acesta nu este primul aisberg uriaș care amenință Insulele Georgia de Sud și Sandwich. În 2004, unul numit A38 s-a împământat pe platforma continentală, lăsând pui morți de pinguin și pui de focă pe plaje, în timp ce bucăți masive de gheață le blocau accesul la locurile de hrănire. Teritoriul găzduiește colonii prețioase de pinguini rege și milioane de elefanți și foci de blană.
„Georgia de Sud se află pe o alee a aisbergurilor, așa că sunt de așteptat efecte atât pentru pescuit, cât și pentru fauna sălbatică și ambele au o mare capacitate de adaptare”, spune Mark Belchier, un ecologist marin care consiliază guvernul Georgiei de Sud.
Mărturii ale marinarilor
Marinarii și pescarii spun că aisbergurile sunt o problemă din ce în ce mai mare. În 2023, unul numit A76 le-a dat o sperietură când s-a apropiat de împământare.
„Bucăți din el se răsturnau, așa că arătau ca niște turnuri de gheață grozave, un oraș de gheață la orizont”, a spus Belchier, care a văzut aisbergul în timp ce se afla pe mare.Acele plăci persistă și astăzi în jurul insulelor, potrivit BBC.„Sunt în bucăți de la dimensiunea mai multor stadioane Wembley până la bucăți de dimensiunea biroului tău”, spune Andrew Newman de la Argos Froyanes, o companie de pescuit care lucrează în Georgia de Sud. „Piesele acelea acoperă practic insula – trebuie să ne strecurăm prin ea”, spune căpitanul Wallace.Marinarii de pe nava lui trebuie să fie în permanență vigilenți. „Avem proiectoare aprinse toată noaptea pentru a încerca să vedem gheața – poate veni de nicăieri”, explică el.
Aceasta nu este doar apă așa cum o bem noi
A76 a fost un „imprevizibil”, potrivit lui Newman, cu „un impact uriaș asupra operațiunilor noastre și asupra menținerii navei și a echipajului în siguranță”.„Aceasta nu este doar apă așa cum o bem noi. Este plină de nutrienți și substanțe chimice, precum și de animale minuscule precum fitoplanctonul înghețat în interior”, spune Taylor.
Pe măsură ce se topește, aisbergul eliberează acele elemente în apă, schimbând fizica și chimia oceanului.
Acest lucru ar putea stoca mai mult carbon adânc în ocean, pe măsură ce particulele se scufundă de la suprafață. Acest lucru ar bloca în mod natural unele dintre emisiile de dioxid de carbon ale planetei care contribuie la schimbările climatice.Aisbergurile sunt imprevizibile și nimeni nu știe exact ce va face în continuare.Dar în curând ar trebui să apară gigantul, care se profilează pe orizonturile insulelor, la fel de mare ca teritoriul însuși.
Citește și: (VIDEO) Vâlcea: Permis reținut pentru comportament agresiv în trafic
Citeste mai mult