Comisia Europeană a emis un „ordin de reținere de informații” către Tiktok, în temeiul Legii Serviciilor Digitale, ca urmare a alegerilor din România, se arată într-un comunicat publicat joi de executivul european.
Ordinul vine ca urmare a informațiilor primite de Comisie în contextul alegerilor din România, inclusiv a informațiilor recent declasificate care indică interferențe străine din partea Rusiei, a anunțat joi un comunicat al Comisiei Europene.
În plus, executivul UE analizează dovezile puse la dispoziție în cadrul Grupului operativ informal pentru criza cibernetică, din care fac parte Comisia Europeană, Serviciul European de Acțiune Externă, Europol și Agenția UE pentru securitate cibernetică, în strânsă legătură cu autoritățile române de securitate cibernetică, anunță Hotnews.
Comunicatul Comisiei Europene spune că ordinul emis către TikTok „vine ca urmare a informațiilor primite de Comisie în contextul alegerilor din România, inclusiv a informațiilor recent declasificate care indică interferențe străine din partea Rusiei”.
„Am ordonat astăzi TikTok să înghețe și să păstreze toate datele și probele legate de alegerile din România, dar și de viitoarele alegeri din UE. Acest ordin este un pas esențial pentru a ajuta anchetatorii să stabilească faptele și se adaugă cererilor noastre oficiale care caută informații în urma declasificării documentelor secrete de ieri”, a anunțat joi Henna Virkkunen, vicepreședintă executivă pentru suveranitate tehnologică, securitate și democrație a Comisiei Europene.
„De asemenea, intensificăm contactele cu autoritățile de reglementare în domeniul digital și cibernetic din întreaga Europă, având în vedere dovezile emergente ale unei activități neautentice sistematice. Mă angajez să aplic cu diligență și fermitate Legea privind serviciile digitale”, a spus oficiala.
Vineri se vor discuta măsurile luate până în prezent în acest context
Comisia a mai anunțat că a convocat o reuniune a Comitetului european al coordonatorilor serviciilor digitale pentru vineri, 6 decembrie, pentru a discuta cu toți coordonatorii serviciilor digitale despre măsurile luate până în prezent în acest context și despre modul în care poate răspunde la noile dovezi, cum ar fi indicii că conturi din alte state membre au vizat diaspora română.
„În plus, Comisia analizează dovezile puse la dispoziție în cadrul Grupului operativ informal pentru criza cibernetică, din care fac parte Comisia Europeană, Serviciul European de Acțiune Externă (SEAE), Europol și ENISA (Agenția UE pentru securitate cibernetică). Grupul operativ este în strânsă legătură cu autoritățile române de securitate cibernetică”, a spus Comisia.
În paralel, semnatarii Codului de bune practici privind dezinformarea au activat și Sistemul de Răspuns Rapid (RRS) pentru alegerile din România. Acest sistem de cooperare al Codului asigură o cooperare rapidă și eficientă în perioadele electorale.
„Hub-ul româno-bulgar (BROD) al Observatorului European al Mediilor Digitale – care participă, de asemenea, la Sistemul de Răspuns Rapid – a monitorizat ecosistemul online din România și a identificat mai multe narațiuni și tactici de dezinformare, cum ar fi încălcarea legii electorale, conținut politic nemarcat (inclusiv prin intermediul influencerilor) și suspiciunea de comportament neautentic coordonat”, spune comunicatul Comisiei Europene.
„În acest stadiu, Comisia monitorizează conformitatea și nu are nicio poziție cu privire la întrebarea dacă TikTok ar fi încălcat obligațiile care îi revin în temeiul Legii Serviciilor Digitale”, mai precizează comunicatul.
„În contextul alegerilor actuale din România, Comisia și-a intensificat monitorizarea TikTok în temeiul Legii Serviciilor Digitale (DSA). Aceasta se referă la exercitarea competențelor Comisiei în temeiul DSA și nu vizează procesul electoral din România, care este de competența autorităților române și, în ultimă instanță, a poporului român”, spune Comisia.
Comunicatul mai spune că „TikTok trebuie să păstreze documentele și informațiile interne privind proiectarea și funcționarea sistemelor sale de recomandare, precum și modul în care abordează riscul manipulării intenționate prin utilizarea neautentică coordonată a serviciului”.
Sursa: b1tv.ro
Citeste mai mult