Conclavul pentru alegerea noului papă va începe în 7 mai
Conclavul pentru alegerea noului papă va începe pe 7 mai, transmite agenția Reuters. Anunțul a fost făcut la finalul unei noi „Congregații generale”, o reuniune pregătitoare privată la care participă 180 de cardinali, inclusiv peste 100 de cardinali electori, potrivit AFP.
Conform regulilor Vaticanului, în dimineața zilei de miercuri, 7 mai, cardinalii vor lua parte la o slujbă solemnă în Bazilica Sfântul Petru.
Cardinalii electori cu vârsta sub 80 de ani se vor aduna apoi după-amiază în Capela Sixtină pentru acest scrutin închis, care poate dura mai multe zile.
Scrutinul, care se desfășoară în deplin secret, prevede apoi patru voturi pe zi, două dimineața și două după-amiaza.
Înainte de începerea conclavului, toți cardinalii continuă să se întâlnească în fiecare zi la Vatican în „congregații generale” pentru a discuta despre profilul viitorului papă și despre prioritățile pentru viitorul Bisericii Catolice.
Muzeele Vaticanului, care primesc peste cinci milioane de vizitatori în fiecare an, au anunțat pe site-ul lor că Capela Sixtină va fi închisă pentru pregătiri, care includ instalarea de mese și scaune și instalarea unui coș de fum pe acoperiș.
Vot sub Judecata de Apoi
Alegerea are loc în Capela Sixtină, sub frescele celebre ale lui Michelangelo, reprezentând Judecata de Apoi şi scene din Biblie, inclusiv panoul creaţiei cu degetele lui Dumnezeu şi Adam aproape atingându-se. Cardinalii sunt cazați într-un hotel din Vatican, fără acces la comunicații externe și li se interzice folosirea telefoanelor, televizoarelor sau internetului.
La momentul morții Papei Francisc, existau 135 de cardinali sub 80 de ani, eligibili pentru a participa la conclav. Aceștia provin din 71 de țări, o diversitate mai mare față de conclavul din 2013. Italienii formează cel mai mare grup, cu 17 cardinali, urmați de SUA – cu 10 și Brazilia – cu 7. Cardinalii peste 80 de ani nu pot vota, dar pot participa la discuțiile preliminare. Deși teoretic orice catolic poate fi ales papă, în practică acesta este întotdeauna unul dintre cardinalii electori.
Habemus Papam
Coșul de fum, vizibil pentru credincioși din Piața Sfântul Petru, emite fum negru dacă nu a fost ales niciun papă și fum alb dacă a fost ales un papă, prin adăugarea de substanțe chimice. Sunt necesare două treimi din voturile exprimate. După alegere, un cardinal senior anunță în latină: „Annuntio vobis gaudium magnum. Habemus Papam” („Vă anunț o mare bucurie. Avem un papă”). El prezintă apoi numele noului pontif și numele papal ales de acesta.
În timp ce o serie de cardinali sunt prezentați ca favoriți („papabili”) de presa italiană și internațională, cum ar fi italianul Pietro Parolin, fostul număr doi al Vaticanului, acest conclav promite să fie unul deosebit de deschis.
Papa Francisc a ales 80% dintre cei care îi vor alege succesorul și a dat mai multă greutate Africii și Asiei în Colegiul Sacru.
Conclav „plin de surprize”
„Cred că dacă Francisc a fost Papa surprizelor, acest conclav va fi și el”, avertizează cardinalul spaniol José Cobo în ziarul El Pais.
Vaticanul respectă o perioadă de doliu de nouă zile de la funeraliile de sâmbătă ale Papei Francisc, căruia sute de mii de credincioși i-au adus un omagiu în weekend.
„Ne simțim foarte mici. Trebuie să luăm decizii pentru întreaga Biserică, așa că chiar trebuie să ne rugăm pentru noi”, declarase joi seara cardinalul luxemburghez Jean-Claude Hollerich, un iezuit care a fost un consilier apropiat al Papei Francisc.
„Există o atmosferă bună între noi”, a declarat duminică cardinalul italian Gualtiero Bassetti, care participă la congregațiile generale, pentru cotidianul italian Corriere della Sera, afirmând că conclavul, la care este prea bătrân pentru a participa, „nu va fi lung”.
„Desigur, pot exista unele dificultăți pentru că nu au fost niciodată atât de mulți electori și nu toți se cunosc”, a continuat el.
Numele liderului celor peste 1,4 miliarde de catolici va fi anunțat „urbi et orbi” la finalul conclavului.
Articolul Conclavul pentru alegerea noului papă va începe în 7 mai apare prima dată în Monitorul Expres – Stiri Brasov.
Citeste mai mult