Firma Concret Construct AG SRL Gura Humorului, deţinută în proporţii egale de Mihai Corneliu Creţu, Mihail Laurenţiu Grîul şi Gheorghiţă Sandu, și-a cerut direct intrarea în faliment, cererea fiind depusă la Tribunalul Suceava pe 9 septembrie 2024.
Compania este pe piață din anul 2007, iar potrivit datelor disponibile la Ministerul Finanțelor Publice, a avut o cifră de afaceri de circa 220,6 mil. lei în 2023 (circa 44,6 mil. euro), la care a obținut un profit net de circa 1,5 mil. lei (303.000 euro).
Concret Construct a lucrat la realizarea mai multor ansambluri rezidenţiale, a unor cămine culturale ridicate din fonduri publice, fabrici şi magazine tip supermarket şi hipermarket ale unor retaileri străini prezenţi pe piaţa locală.
În 2022, compania Concret Construct AG şi-a majorat cifra de afaceri cu 16%, apropiindu-se considerabil de pragul de 250 de milioane de lei, potrivit celor mai recente informaţii publicate pe site-ul Ministerului de Finanţe. Profitul a fost în creştere cu 24%, până la 3,1 milioane de lei, iar numărul mediu de angajaţi a scăzut uşor, până la 283, conform datelor prezentate anul trecut de ZF, care cataloga anul trecut firma din Gura Humorului drept ”cel mai mare constructor din Suceava”.
Foto: stiri.suceava.net
20% din insolvențele din primele șase luni ale lui 2024 sunt din secotorul construcții
Potrivit unui studiu al Coface România, primele 3 sectoare în funcție de numărul companiilor intrate în insolvență în 2023 au fost aceleași ca și în 2022: construcții (1.446), comerț cu amănuntul (825) și comerț cu ridicată și distribuție (815). Cele 3 sectoare amintite dețin aproximativ 39% din totalul companiilor din România.
Dintre acestea, creșterea cea mai mare a numărului de companii care au intrat în procedura de insolvență a fost raportată în sectorul construcțiilor (+6% față de 2022), care deține și cea mai mare pondere din totalul numărului de insolvențe (22%).
În 2024, situația pare mult mai gravă. Peste 3.600 de firme au intrat în insolvență în prima jumătate a anului, în creștere față de aceeași perioadă a anului trecut.
Dintre cele peste 3.600 de firme ce au intrat în insolvență în primele 6 luni ale anului, 72 sunt de impact, cu active de peste 1 milion EUR. În prima jumătate a anului trecut, 33 de companii de impact au intrat în insolvență, potrivit CITR.
20% din totalul insolvențelor raportate în primele șase luni ale lui 2024 a fost reprezentat de sectorul construcțiilor, confruntat cu majorări semnificative ale prețurilor materialelor și cu dificultăți în accesarea finanțării. Incertitudinile economice și întârzierile în proiectele de infrastructură au contribuit, de asemenea, la instabilitatea acestui domeniu.
Nemulțumirile constructorilor
Posibila eliminare a facilităților fiscale din sectorul construcțiilor a stârnit nemulțumirea patronatelor din construcții, care susțin că Guvernul își încălcă propriile decizii.
Antreprenorii consideră că autoritățile fiscale privesc lucrurile strict contabilicește, ceea ce este complet greșit. În plus, statul întârzie cu lunile plata facturilor la lucrările pe care le-a contractat cu firmele din construcții, iar din acest motiv se creează blocaje financiare în lanț.
„Ei au un tabel în față și cred că dacă tai niște cifre dintr-o coloană se văd rezultatele în altă coloană. Or, nu este așa. Dacă vă uitați acum pe datele statistice, o să vedeți că sectorul construcțiilor a scăzut în ultimele luni și lucrul ăsta se datorează mai multor factori. În primul rând, considerăm noi că datorită acestor retrageri de facilități va înflori în continuare munca la negru și în plus un fenomen care s-a întâmplat anul trecut, începând cam de pe la jumătatea anului, cel puțin pe contractele publice, la lucrările cu statul au fost întârzieri foarte mari la plata facturilor și în continuare probabil că vor fi. Deci statul nu-și onorează plătile la timp, își plătesc lucrările și cu trei luni și cu patru luni mai târziu, chiar și cu șase luni mai târziu”, susține directorul general al Federației Patronatelor Societăților din Construcții, citat de Termene.ro.
Patronii firmelor din construcții nu pot să plătească, la rândul lor, furnizorii de materiale și sunt obligați să facă credite, iar băncile sunt din ce în ce mai exigente în acordarea lor. Antreprenorii reclamă întârzieri mari la plata lucrărilor pe programele Ministerului Dezvoltării, cum este Programul Național de Investiții Anghel Saligny și PNDL II (Programul Național de Dezvoltare Locală). (O.S.)
The post Concret Construct AG, considerată anul trecut cel mai mare constructor din județ, a cerut intrarea în faliment appeared first on Obiectiv de Suceava.
Citeste mai mult