Consideră managerul interimar al celei mai mari unități medicale din Caraș-Severin, omul care cunoaște cel mai bine minusurile spitalului pe care îl conduce.
Sistemul medical din Caraș-Severin a primit o veste bună zilele trecute, după ce Ministerul Sănătății a emis avizul de oportunitate pentru construirea noului spital județean de la Reșița. Un proiect despre care se vorbește de mai mulți ani, al cărui inițiator este Ioan Popa. Un pariu îndrăzneț al primarului Reșiței, la care au aderat, pe parcurs, și alți politicieni și oameni din sistemul de sănătate.
Despre cum va arăta noul spital județean de la Reșița, dar și despre ce înseamnă construirea acestuia pentru pacienții din Caraș-Severin, a vorbit, în cadrul interviurilor Express Live, managerul interimar al Spitalului Județean de Urgență din Reșița, medicul Cosmin Librimir.
„Pentru pacienții cărășeni, acest spital înseamnă enorm. Ioan Popa m-a cooptat în echipa sa și știu despre proiect mai mult decât știu colegii mei. Știu și cum arată, și câte lifturi are. Am dezbătut foarte bine structura lui. De exemplu, în spitalul cel nou Urgența va fi la parter, alăturată Radiologiei. Un lucru extraordinar, pentru că nu se va mai pierde timp, așa cum se întâmplă în prezent. În altă ordine de idei, Laboratorul va fi sub Urgențe și analizele se vor duce pe niște tubulaturi, ceea ce înseamnă că nu mai avem nevoie de resursă umană. Am stat și am discutat toate aceste detalii. Un alt lucru bun este poziționarea blocului operator. Va fi unul singur în care vor fi toate secțiile care operează. Și va spun și de ce. Dacă, spre exemplu, ai un caz complex poate în același timp intră în sală chirurgul, dar și ortopedul care are altceva de făcut. În acest caz o să fie mult mai ușor accesul între săli, iar medicii se pot sfătui”, spune managerul SJUR.
Potrivit medicului, noul spital județean va fi cu totul altceva decât cel de care cărășenii beneficiază la ora actuală, cu circuite bine puse la punct, și cu un sistem gândit nu doar să îmbunătățească actul medical, dar care să și reducă costurile pe care unitatea sanitară le suportă în prezent pentru un pacient internat.
„Circuitele sunt foarte bine puse la punct. Din ceea ce știu eu, vor fi cam 14 lifturi. Forma spitalului este în H, puțin defazată, secțiile, de asemenea, bine gândite. Numărul de paturi, din păcate, va fi puțin redus. Trebuie însă să recunoaștem că, încet – încet, numărul de paturi se va reduce și totul va fugi înspre internarea de zi, spre ambulator, pentru că și cheltuielile efective pentru un pacient internat sunt mult prea mari. Și atunci se preferă ca pacientul să meargă în ambulator. I se dă să facă niște investigații, sau se fac investigațiile pe foaia de zi, și în momentul în care vine cu toate investigațiile la chirurg, de exemplu, acesta îl preia și poate să-l opereze a doua zi. Și, practic, se scurtează acea perioadă de trei zile în care pacientul stă internat în spital pentru investigații. Dacă omul vine direct cu ceea ce trebuie, și perioada de internare scade. Scăzând, normal că și spitalul este pe plus”, a explicat Librimir.
Proiectul noului spital județean vine la pachet și cu aparatură modernă, de ultimă generație, fapt ce, în opinia lui Librimir, nu poate decât să încurajeze tânăra generație de medici. Un spital echipat și dotat corespunzător va atrage, inevitabil, tineri specialiști care poate în condițiile actuale nu-și doresc să profeseze într-o unitate sanitară din provincie.
„Am avut grijă și o să am și în continuare ca dotările care vin să fie atractive pentru medicii tineri și astfel să își dorească să vină să lucreze la noi, la Reșița. Sunt niște spitale din România care au făcut chestia asta. Se numește turism medical și dotându-se foarte bine, chiar dacă nu sunt în capitale de județ vin să lucreze pentru că au condițiile excelente de lucru”, a subliniat managerul SJUR.
Până când vom vedea deschis șantierul noului spital de la Reșița va mai dura. Și asta pentru că, momentan, se așteaptă atragerea banilor europeni necesari implementării investiției. Însă premisele sunt îmbucurătoare, avizul de oportunitate emis de Ministerul Sănătății fiind, potrivit primarului Ioan Popa, ultimul document necesar pentru depunerea proiectului spre finanțare.
„Nu mai așteptăm decât să se deschidă axa de finanțare, pentru că va fi o axă de finanțare gestionată de ADR Vest, și obținerea sumelor necesare pentru demararea investiției”, a declarat, recent, Ioan Popa.
Citeste mai mult