În ședința extraordinară de luni, 4 decembrie 2023, Consiliul Județean Suceava a aprobat, prelungirea până la 31 decembrie 2026 a lucrărilor de modernizare a drumurilor județene de pe Axa Suceava-Iași, proiect cu finanțare europeană. Totuși, în respectiva ședință extraordinară, președintele CJ Suceava, Gheorghe Flutur, a declarat că termenul de finalizare a lucrărilor de modernizare a drumurilor din axa strategică Suceava – Iași este 15 august 2024.
După aprobarea modificărilor la proiectul respectiv – adoptate cu unanimitate de voturi, adică nu a fost niciun fel de opoziție din partea PSD sau PMP – valoarea totală a proiectului „Regiunea de Nord Est – Axa strategică 1: Iași – Suceava” a ajuns la suma de 642 de milioane de lei, TVA inclus, adică circa 128 milioane de euro, din care valoarea contribuției județului Suceava este de 318 milioane de lei, adică aproximativ 63 de milioane de euro. „S-a modificat valoarea bugetului proiectului și aici a crescut, din fericire, suma eligibilă din bani europeni care o poate deconta Consiliul Județean Suceava cu circa 15 milioane de lei, adică 3 milioane de euro”, a precizat șeful administrației județene.
Potrivit unei instrucțiuni a Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene privind modalitatea de finalizare a proiectelor din cadrul Programului Operațional Regional 2014 – 2020, acestea pot fi încadrate în trei categorii: etapizate, nefinalizate și nefuncționale. Astfel, beneficiarii își pot îndeplini indicatorii din Cererea de finanțare și pot să asigure funcționalitatea investiției. Potrivit lui Flutur, proiectul „REGIUNEA NORD-EST – AXA RUTIERĂ STRATEGICĂ 1: IAȘI – SUCEAVA” se încadrează în categoria proiectelor nefuncționale, fiind necesară transmiterea până la data de 10.12.2023 a unor documente solicitate prin instrucțiunea menționată, printre care și hotărârea prin CJ Suceava își asumă continuarea proiectului până la 31.12.2026 pentru realizarea integrală a activităților, precum și suportarea din bugetul propriu a cheltuielilor neeligibile aferente. Printre altele, a fost nevoie de actualizarea valorii investiției și nu doar de alocarea de bani pentru finalizarea lucrărilor – iar CJ Suceava a votat – iar prin urmare costurile totale ale proiectului privind axialul Suceava – Iași (cât este pe raza județului Suceava) sunt mai mult decât duble față de contractarea din 2017. La data la care a fost contractată finanțarea prin Programul Operațional Regional valoarea aferentă județului Suceava era de 149.732.129 lei (TVA inclus) dintr-un total de 326.659.323,15 lei, diferența urmând a fi suportată de CJ Iași. Acum, din cele 642.134.416,89 lei (TVA inclus), partea aferentă județului Suceava este de 318.229.061,98 lei.
Pe de altă parte, Gheorghe Flutur a subliniat că, în 2023, lucrările au avansat semnificativ pentru modernizarea drumurilor din axa strategică Suceava – Iași, ajungând la un stadiu fizic de peste 70%. „Fizic, sunt lucrări la peste 70%. S-a avansat mult pe ruta de la Dolhasca spre Liteni și spre Udești. S-a avansat destul de mult și pe zona de la Zaharești spre Stroiești și în zona Costâna spre Vâlcele, spre Stroiești. De asemenea, în această iarnă vor lucra la un pod de valoare mare la Dolhasca”, a precizat președintele CJ Suceava.
Proiectul tehnic de execuție a fost elaborat în anul 2018, primind toate avizele solicitate în mai 2019, iar pentru încadrarea în cerințele finanțatorului cotațiile de preț au fost cele din piață de la nivelul anului 2016. În acest context, prima procedură de atribuire a contractelor de lucrări, având la bază devize în prețuri 2016, organizată în luna iunie 2019 atât de Județul lași cât și de Județul Suceava, s-a anulat din lipsă de ofertanți. Au urmat mai multe încercări de atribuire a contractului, dar a fost necesară și suplimentarea semnificativă fondurilor. A fost încheiat apoi un contract în 2020 care trebuia finalizat în 2022, dar cu câteva luni înainte a fost reziliat de asocierea de firme care a câștigat licitațiile pe ambele loturi ale axialului. Au urmat mai multe proceduri – inclusiv expertize privind reactualizări de tarife – și care s-au finalizat cu o nouă licitație câștigată de firma care fusese liderul asocierii care a denunțat contractul inițial. Singura problemă era legată însă de posibilitatea accesării fondurilor europene și în condițiile în care lucrarea nu se termină la 31.12.2023.
Gheorghe Flutur a ținut să precizeze însă, în cadrul discuțiilor privitoare la acest proiect, că nu sunt probleme legate de finanțare și nici de ritmicitatea lucrărilor, despre care a precizat că este suficient de bună încât să fie recepționate în 2024. „Pentru această investiție noi am cheltuit banii europeni în cea mai mare parte. Ce avem acum sunt banii cu care trebuie să construim noi. Acești bani îi avem în cont și nu există nici o problemă. Îi avem pe bugetul nostru și sunt destinați special acestui proiect pentru axa rutieră Suceava – Iași. Anul viitor constructorul are termen pe 14 august să finalizeze lucrările. Ei au promis că vor termina și mai repede și că pot să facă acest lucru. E o lucrare complexă, s-a recuperat destul de mult și sperăm să ajungem la acest moment al recepției”, a încheiat Gheorghe Flutur. (D.P.)
The post Costul lucrărilor la axialul Suceava – Iași a trecut de dublul valorilor estimate cu șapte ani în urmă appeared first on Obiectiv de Suceava.
Citeste mai mult