Este prima masă a zilei și cea mai importantă? Cum trebuie să mâncăm pentru a avea energie pentru restul zilei? Antrenorul și nutriționistul Cezar Pomuț a vorbit despre ce trebuie să avem în vedere pentru a ne începe ziua cu dreptul.
Este micul dejun cu adevărat cea mai importantă masă a zilei?
Idee că micul dejun, că e cea mai importantă masă a zilei are un substrat. Din punctul meu de vedere, toate mesele sunt foarte importante și ar trebui la fiecare să-ți dai cât de cât silința și să nu mănânci orice și oricât. Se bazează pe informația că în momentul în care dormi opt ore, dacă ultima ta masă e la 20.00 și te trezești la 8.00, ai o fereastră de 12 ore în care corpul tău nu a mai mâncat absolut nimic și este destul de pregătit pentru a primi mâncare. Mai mult decât atât, toate mecanismele pe care le ai la trezire încep să consume energie.
E puțin impropriu să zici că e cea mai importantă masă, însă prima masă a zilei se absoarbe în primul rând diferit, în sensul în care se absorb nutrienții mult mai bine și acum e toată discuția aia că, în mod normal, poți să mănânci mai mult în prima parte a zilei, pentru că în prima parte a zilei după ai activitate fizică. E impropriu spus, deoarece poți să ai activitate fizică în prima parte a zilei și să mănânci puțin sau mult dimineața și tu să fii în deficit caloric în ziua respectivă. Depinde de ce obiectiv ai, ce vrei să faci. Poți să mănânci mult și să slăbești la sfârșit zilei dacă tu te miști cât trebuie și ești în deficit caloric
Ce ar trebui să mâncăm dimineața că să avem energie pentru restul zilei?
Primul lucru pe care aș vrea să îl scot în evidență legat de micul dejun și pe care l-aș recomanda oamenilor este să-și centreze micul dejun în jurul proteinei. Sunt foarte multe studii care indică și arată că dacă mănânci mai multă proteină la prima masa, șansele ca tu în timpul zilei să ai o foame foarte ridicată sau poftă de dulce sunt mult mai mici. Proteina îți dă o stare de sațietate mult mai ridicată. De regulă se recomandă să nu începi ziua doar cu carbohidrați pentru că resimți foamea în câteva ore. În cazul în care consumi proteină, poți să aștepți până în jurul orei 12.00 sau 13.00 până să simți nevoia următoarei mese. Cred că micul dejun cumva îți dă un prim start al zilei destul de bun. Îl începi așa cu dreptul
Mulți oameni sunt foarte obișnuiți să mănânce ceva ușor în prima parte a zilei și nu pot mânca ceva foarte greu, deși nu e nimic greșit să consumi ce ai mâncat la cină și la micul dejun. Dacă ar fi să dau așa niște prime recomandări, în cazul unei persoane fără o activitate fizică ridicată în timpul zilei și care nu consumă multe categorii, i-aș recomanda să consume omletă, brânză de vaci cottage, caju, ovăz, file de somon, avocado sau iaurt grecesc.
Cafeaua, o variantă rapidă pentru energie instant?
Legat de cafea, aș recomanda să nu fie băută pe stomacul gol. Ca persoană care consumă între două și trei cafele pe zi, pot să spun că este cea mai bună rețetă pentru a ne păstra energia egal pe durata zilei. Foarte multe persoane care beau cafea imediat după ce se trezesc, la mijlocul zilei experimentează o cădere a cafeinei, se simt obosiți. Este ideal să mâncăm ceva prima dată, apoi să servim o cafea peste o jumătate de oră.
Citeste mai mult