Cum prevenim bolile cardiovasculare. Specialistul Clinicii Korall din municipiul Satu Mare, medicul cardiolog Alexandra Niculescu, vine cu o serie de recomandări cu privire la prevenția bolilor cardiovasculare, managementul și tratamentul hipertensiunii arteriale și a dislipidemiei. Toate aceste recomandări sunt în conformitate cu ghidurile în vigoare ale Societății Europene de Cardiologie.
Principala metodă de preventive a bolilor cardiovasculara aterosclerotice este de a promova un stil de viață sănătos pe tot parcursul vieții. Prevalenta stilului de viață nesănătos este mult crescută, iar factorii de risc pentru boala cardiovasculara aterosclerotică sunt foarte frecvent slab controlați
,,Este recomandată o evaluare sistematică globală a riscului cardiovascular la persoanele cu orice factor de risc cardiovascular major. De exemplu: istoric familial de BCV premature, hipercolesterolemie familiala, factori de risc cardiovasculari cum ar fi fumatul, hipertensiune arteriala, diabetul zaharat, dislipidemia, obezitatea sau alte comorbidităti care cresc riscul cardiovascular (boli endocrine, patologie pulmonară, boli renale cronice etc). De asemenea, mai poate fi luată în vedere evaluarea sistematica sau oportunistică a riscului CV în populația generală la bărbați >40 ani și femei >50 de ani, sau după menopauza, fără a avea factori de risc asociați pentru BCV aterosclerotică”, spune medicul cardiolog Alexandra Niculescu.
Întreruperea fumatului este, probabil, cea mai eficientă dintre toate măsurile preventive
Fumatul este responsabil de 50% din decesele evitabile la fumători. Un fumător are o probabilitate de 50% de a muri din cauza fumatului pe tot parcursul vieții și va pierde în medie 10 ani din viață.
Principalii factori de risc modificabili sunt reprezentați de: tensiunea arteriala crescută, fumat, diabetul zaharat si nivelul seric crescut al lipoproteinelor, în special LDL. La analizele recomandate este obligatoriu de testat fracțiunea LDL a colesterolului pe lângă colesterolul seric total, HDL si trigliceride.
Ținta LDL la persoanele sănătoase trebuie să fie <100MG/DL, iar la persoane cu risc înalt și foarte înalt <70MG/DL sau 55MG/DL, chiar mai scăzut în cazurile selecționate. Scăderea prelungită a LDL C este asociată cu un risc scăzut de boală cardiovasculară aterosclerotică, iar o reducere a LDL C (chiar și o mică reducere absolută) reduce în siguranță riscul cardiovascular.
IMPORTANT: Tratamentul hipolipemiant nu va fi întrerupt brusc fără o evaluare în prealabil a profilului lipidic (inclusiv LDL) și fără a ne asigura că avem prezent un risc cardiovascular scăzut, că nu avem o componentă familială a dislipiemiei și pacientul e compliabil la un stil de viață sănătos.
Pacienții supraponderali, cu obezitate de orice grad si cei cu grăsime abdominala trebuie să își reducă aportul caloric, să aibă în principal o dieta în stil mediteraneean, să iși crească nivelul de activitate fizică de orice fel. Pacienții cu un exces adipos mare trebuie încurajați să slăbească; o scădere ponderală de 5-10% îmbunătățește profilul lipidic și favorizează reducerea riscului cardiovascular prin modificările metabolice, tensionale pe care le impune.
Screeningul și diagnosticul hipertensiunii arteriale
Screeningul hipertensiunii arteriale trebuie efectuat, ideal, la toată populația adultă. Diagnosticul de hipertensiune arterială ar trebui confirmat dacă este suspectat prin măsurători repetate ale TA în cabinetul medical, măsurători repetate la domiciliu sau monitorizare automata a TA (holter TA/24h).
Diagnosticul hipertensiunii arteriale
În următorul tabel sunt reprezentate valorile normale, cât și valorile și clasificarea hipertensiunii arteriale:
Categorie
TAS (MMHG)
TAD (MMHG)
Optima
<120
SI
<80
Normala
120-129
SI/SAU
80-84
Normal-inalta
130-139
SI/SAU
85-89
Hipertensiune grad 1
140-159
SI/SAU
90-99
Hipertensiune grad 2
160-179
SI/SAU
100-109
Hipertensiune grad 3
≥180
SI/SAU
≥110
Hipertensiune sistolica izolata
≥140
SI
<90
CONCLUZII:
,,Este de menționat faptul că prevalența hipertensiunii arteriale la nivel european este foarte mare: aproximativ 30-45% din persoanele adulte și crește odată cu vârsta, ajungând ca >60% din persoanele cu vârsta mai mare de 60 de ani să fie hipertensive. În ciuda dovezilor extensive privind eficiența tratamentelor de scădere a tensiunii în reducerea riscului și deceselor prin boala cardiovasculara, diagnosticul, tratamentul și controlul TA rămân în toată lumea suboptimale, în special în țara noastră, fiind catalogată de ESC ca fiind țara cu risc foarte înalt. Așadar, prevenția bolilor cardiovasculare prin managementul si controlul factorilor de risc rămân esențiale în reducerea morbidității și mortalității datorate bolilor cardiovasculare”, concluzionează medicul Alexandra Niculescu.
Citeste mai mult