Pe vremuri, mai ales în comunitățile rurale, dar nu neapărat, cei mai respectabili oameni erau preotul, învățătorul, primarul și jandarmul. Aceștia erau stâlpii societății și oricine avea nevoie de un sfat, o îndrumare sau un ajutor, apela la ei pentru că erau cele mai importante personaje care știau cel mai bine cum trebuie procedat într-o situație anume. La fel de respectate erau și familiile celor patru. Doar că, în timp, lucrurile s-au mai diluat, au apărut și alte personaje de încredere, iar stâlpii societății au devenit mai mulți, nu neapărat și mai buni. Pentru că unii au călcat strâmb, iar reputația lor a avut de suferit. Un exemplu concret cum pătratul încrederii se poate transforma rapid într-un triunghi, este într-o comună de lângă Piatra Neamț unde fiul preotului a dat cinstea pe rușine, moneda pentru schimbul deloc echitabilă fiind cea europeană. Ca în vremurile în care stâlpii societății, cei patru enumerați anterior, aveau un cuvânt de spus pentru orice problemă apărută în comunitate, un șofer prins la volan sub influența alcoolului i-a cerut sfatul preotului cum să o scoată la capăt. Iar fața bisericească i l-a indicat pe fiul său, acesta din urmă traficându-și influența și pretinzând că îl poate ajuta pe enoriaș. Totul pentru 3.000 de euro. Cu toate eforturile depuse, nu și-a putut ține promisiunea, ba a creat mai multe probleme pentru că totul a ieșit la iveală și atât fiul preotului, care este și profesor de religie, dar și cel care a dat bani pentru redobândirea permisului, au fost judecați și condamnați penal pentru trafic de influență și cumpărare de influență. Ce-i drept, ambii au fost condamnați cu suspendare, iar sentința nu este definitivă.
Preotul l-a indicat pe fiul lui, profesor de religie
Totul a început în aprilie 2018 când un localnic, șofer profesionist, plecat de 12 ani în străinătate, a revenit acasă pentru o înmormântare. Pe 23 aprilie a fost tras pe dreapta la un control de rutină al polițiștilor rutieri, și a picat testarea alcoolscopică care a relevat că șoferul era sub influența alcoolului, rezultatul fiind de 1,03 mg/l alcool pur în aerul expirat, motiv pentru care i-a fost reținut permisul și a primit la schimb un dosar penal. Pentru că era îngrijorat că ar putea fi condamnat la închisoare cu executare, a doua zi, pe 24 aprilie, șoferul l-a contactat telefonic pe preotul paroh din sat, cerându-i sprijinul. Preotul a considerat că fiul lui îl poate scoate pe șofer din necaz, i-a dat numărul de telefon și l-a încurajat să sune. Zis și făcut, iar fiul popii, profesor de religie de meserie, i-a solicitat 3.000 de euro susținând că știe polițiști, îl poate ajuta să nu facă închisoare și poate recupera permisul de conducere. Despre o parte din demersuri, șoferul i-a povestit unul polițist din comună, acesta aducând totul la cunoștința ofițerilor anticorupție.
O avocată măritată cu un procuror
Chiar dacă fiul preotului nu a menționat numele polițiștilor pe care-i știa, i-a arătat șoferului cartea de vizită a unei avocate, despre care a susținut că e căsătorită cu un procuror, iar de aici ar putea veni sprijinul în rezolvarea problemei penale. La acel moment șoferul nu avea decât 500 de euro, bani pe care i-a înmânat profesorului de religie, dar acesta i-a sugerat să meargă să se împrumute pentru că are nevoie de toți banii odată. La scurt timp, profesorul de religie a sunat o avocată pe care o cunoștea prin prisma faptului că fiica ei îi era elevă, și a angajat-o ca apărător în dosarul șoferului, pentru un onorariu de 3.000 de lei. A fost încheiat un contract în care profesorul a achitat jumătate din sumă, 1.500 de lei, apărătorul anunțându-l că trebuie să-i mai dea o sumă de bani, nespecificată, pentru deplasările pe care le va face la autoritățile judiciare. În fața avocatului, profesorul de religie nu a suflat nici o vorbă despre promisiunile făcute șoferului și modalitatea ilicită de recuperare a permisului. Apoi, profesorul l-a sunat pe un polițist din comună și i-a cerut numărul de telefon al agentului care instrumenta dosarul, omul legii rezolvând solicitarea la scurt timp. Au stabilit o întâlnire telefonică la care a mers profesorul de religie, cu mașina lui, un BMW X5, și avocatul. Polițistul care instrumenta dosarul a primit pentru a pune la dosar, împuternicirea avocatului, și le-a comunicat celor doi că rezultatul probelor de sânge nu a ajuns având în vedere faptul că infracțiunea fusese constatată cu o zi înainte. Spre seară, profesorul a sunat-o pe avocată și a rugat-o să-l calmeze pe șofer, iar acesta i-a comunicat bărbatului că situația nu este atât de gravă, având în vedere că nu are antecedente penale.
Presiuni pentru a obține diferența de bani
Șoferul a făcut cum a știut, s-a împrumutat prin sat și i-a remis fiului preotului suma de 1.500 de euro, ocazie cu care acesta din urmă i-a spus că așteaptă și diferența pentru a iniția demersurile la care se angajase. În aceeași zi, fiul popii a fost sunat de soția șoferului, căreia i-a spus că are nevoie urgent de toți banii, că are cunoștințe juridice și s-ar putea ajunge la o pedeapsă cu executare, ceea ce l-a băgat în sperieți pe cel în culpă. Drept urmare, a doua zi a mai primit 950 de euro. Pentru a întreține credința șoferului că va fi ajutat, fiul preotului s-a interesat la avocat dacă probele de sânge trebuie plătite, iar cum răspunsul a fost afirmativ, a mers la Medicina Legală, a achitat taxa de 240 de lei. Chitanța astfel obținută i-a arătat-o celui din culpă, ulterior documentul ajungând la dosarul cauzei. Cum rezultatele pozitive întârziau să apară, cel prins băut la volan a avut ceva suspiciuni și l-a sunat pe profesorul de religie cerându-i explicații. Răspunsul a fost că trebuie să se liniștească, și să nu îl mai sune pentru că, în calitate de profesor, are de învățat pentru școală.
Stropitul cu aghiazmă și trucul ingenios
Așa cum cere tradiția locului, ce spune că la începutul fiecărei luni preotul trece prin gospodăriile sătenilor pentru a stropi cu aghiazmă, popa din sat însoțit de fiul lui, a ajuns pe 1 mai în curtea conducătorului auto cu probleme penale. A fost momentul în care acesta din urmă a cerut restituirea banilor, mai puțin cei plătiți la avocat și la Medicina Legală. Fiul preotului i-a cerut să aibă răbdare, dar șoferul și-a dat seama că este tras pe sfoară și a apelat la un truc. I-a arătat un permis de conducere emis de autoritățile italiene, document care era expirat, spunându-i că și-a recuperat permisul reținut de polițiștii români. A doua zi l-a sunat și i-a cerut imperios să-i restituie banii, primind 1.600 de euro. Lecția i-a fost învățătură de minte, iar pe 4 mai șoferul și-a angajat un alt avocat, de această dată ales de el. Pe treptele instanței s-a întâlnit cu fostul avocat căreia i-a comunicat că renunță la serviciile lui, fără să îi ceară restituirea onorariului. A fost întrebat de apărător care este situația permisului de conducere, având în vedere că îi prezentase profesorului un astfel de document, șoferul afirmând că a fost doar un tertip, un plan de a-l induce în eroare pe fiul preotului. Judecătorii au deliberat asupra faptelor celor doi, iar instanța de fond l-a condamnat pe fiul popii la 2 ani și 3 luni de închisoare cu suspendarea executării pentru comiterea infracțiunii de trafic de influență. Prin aceeași sentință, a fost obligat să urmeze un program de reintegrare socială și să presteze 80 de zile de muncă în folosul comunității. I s-a atras atenția că, dacă pe parcursul termenului de încercare de 3 ani și 3 luni va comite o nouă infracțiune, instanța poate dispune revocarea suspendării și va dispune executarea pedepsei de 2 ani și 3 luni. Șoferul a primit două pedepse. Una de 2 ani cu suspendare pentru cumpărare de influență, sancțiune ce a fost contopită cu cea de 10 luni pentru conducere sub influența alcoolului, rezultând o pedeapsă de 2 ani, 3 luni și 10 zile de închisoare, cu suspendare, plus 100 de zile de muncă voluntară. Primul acuzat a pierdut prin confiscare 704 euro, al doilea 1.600 de euro, iar ambii au de achitat cheltuieli judiciare de câte 1.300 de lei.
Gabi SOFRONIA
The post Cum să dai cinstea pe rușine: prețul schimbului inechitabil stabilit în euro appeared first on Stiri Neamt.
Citeste mai mult