Legea naţionalizării din anul 1948 a consfinţit ca toate resursele solului şi subsolului care nu se găseau în proprietatea statului să treacă în proprietatea acestuia, deci activităţile miniere individuale au fost practic confiscate de statul român.
Exploatările miniere din patrulaterul aurifer Baia de Arieş – Roşia Montană – Bucium – Zlatna, zonă adiacentă oraşului Abrud, au cunoscut o dezvoltare fără precedent după naţionalizare, utilajele pentru extracţia şi prelucrarea aurului din minereu fiind modernizate, obţinând un randament ridicat de extragere a aurului din minereu.
În anul 1969, a luat fiinţă Centrala Minereurilor Deva, din care au făcut parte şi exploatările miniere din patrulaterul aurifer al Munţilor Apuseni, iar în anul 1974 s-a revenit asupra organizării prin delimitarea a 2 zone geografico – miniere Deva şi Baia Mare, fiecare funcţionând centralizat ca o centrală a minereurilor feroase şi neferoase.
La 21 mai 1977, de ziua Sfinţilor Constantin şi Elena, a fost semnat decretul de înfiinţare a celui mai mare obiectiv minier al României moderne – Combinatul Minier al Cuprului de la Roşia Poieni Abrud – transformat ulterior, în anul 2002, în S.C. Cupru Min S.A. Abrud, al cărui zăcământ deţine 60% din rezerva de cupru a României.
Combinatul minier al Cuprului de la Roşia Poieni – S.C. Cupru Min S.A. Abrud de astăzi, s-a bazat întotdeauna pe forţa de muncă autohtonă, centrul minier Abrud luând o dezvoltare fără precedent odată cu deschiderea acestui obiectiv minier, dezvoltându-se activităţi adiacente mineritului şi înfiinţându-se noi întreprinderi, din care au făcut parte: TCMM (Trustul de Construcţii Montaje Minier), SUT (Staţie de utilaje transport), IAMSAT – întreprindere pentru asistenţă tehnică, dar şi Filatura de Bumbac, unde şi-au desfăşurat activitatea peste 600 de femei filatoare, în cea mai mare parte soţii ale minerilor de la Combinatul minier al Cuprului Roşia Poieni.
În activitatea minieră din anul 1990 erau angajate la nivel naţional cca. 171.000 de persoane, iar la sfârşitul anului 2007 îşi mai desfăşurau activitatea 29.000 de persoane, reducerea fiind de 83%, fapt care demonstrează că în decursul a 17 ani, industria mineritului şi-a redus în mod considerabil activitatea, costurile economice şi sociale ale acestui proces fiind imense.
Restructurarea mineritului a adus şi în Abrud, la fel ca şi în alte zone miniere ale ţării, sărăcie, prin desfiinţarea locurilor de muncă (dacă în 1990 se înregistrau la societate 2900 de locuri de muncă, actual sunt 603, reprezentând 20,79%), procesul restructurării neasigurând alternative viabile pentru crearea altor locuri de muncă în locul celor desfiinţate pentru absorbţia personalului disponibilizat, acesta migrând în mare parte în ţări străine în căutarea unui mijloc de trai.
Politica actuală a statului român este de a menţine societatea cu capital de stat fără a se pune problema în viitor a privatizării acesteia, de a dezvolta noi locuri de muncă prin investiţii în cadrul societăţii şi având ca obiectiv principal construirea unei uzine metalurgice în zonă pentru obţinerea produsului finit – cuprul.
Acum, la 44 ani de la înfiinţare, Cupru Min S.A. Abrud îşi îndeplineşte cu succes obiectivele popuse, obţinând anual profit şi fiind considerată a fi “perla coroanei” mineritului românesc!
Aducem mulţumiri pe acestă cale pentru toate realizările Cupru Min S.A. Abrud, tuturor salariaţilor foşti şi actuali care şi-au adus aportul Ia bunul mers al activităţii societăţii în cei 44 ani, precum şi organelor ierarhic superioare care au coordonat activitatea societăţii cum ar fi: CNCAF Deva, Ministerul Economiei Antreprenoriatului şi Turismului, precum şi Consiliilor de Administraţie care s-au perindat de-a lungul vremii la cârma societăţii!
“LA MULŢI ANI” Cupru Min Abrud, prin asigurarea unor producţii viitoare care să garanteze ocuparea forţei de muncă din Zona Munţilor Apuseni şi al unui nivel de trai decent al locuitorilor acestei zone, care sunt şi vor fi viitori salariaţi ai societăţii!
Conducerea Cupru Min S.A Abrud, la 44 de ani de la înfiinţare, transmite tuturor colaboratorilor săi un salut călduros mineresc de “Noroc bun”!
The post Cupru Min Abrud, la 44 de ani de activitate first appeared on abrudinfo.ro | stiri abrud | ziar abrud.
Sursa: www.abrudinfo.ro