Patrimoniul și istoria pot fi puse în valoare doar prin investiții! Managerul Muzeului Banatului Montan, Livia Magina, a dat ca exemplu situația Semmeringului, salvat încă o dată cu forța societății civile.
Discuțiile care i-au ținut cu sufletul la gura pe cei care iubesc Semmeringul Bănățean pornesc de la problema finanțării culturii. Ministrul Transporturilor a fost nevoit încă o dată să intervină ca trenul să nu fie trecut la circulație de weekend de la mers zilnic între Oravița și Anina. Totuși, problema este mult mai gravă și arată o carență serioasă a statului când vine vorba de susținerea unor obiective de patrimoniu.
Livia Magina a declarat la Express Live că este nevoie de o colaborare între toți actorii din segmentul cultural dacă vrem să avem cu ce să ne mândrim în lume:„Undeva trebuie să înțelegem că dacă ne dorim cultură de calitate, dacă ne dorim evidențierea patrimoniului într-un mod în care să ne putem mândri, este nevoie de investiții. Sigur că eu pot cu minimul să fac o expoziție, dar nu pot să întrețin o cale ferată. Eu pot să fac activități școlare cu un minim, dar nu pot să pun în valoare un sit arheologic. Ar trebui să existe această legătură foarte strânsă între autoritatea administrativă și autoritatea culturală. Aici intervin ONG-urile care sunt foarte active și au devenit active și în Caraș. În ultimii ani au tot apărut asemenea asociații care sunt sensibile la ideile acestea de valori culturale și asta este un lucru bun”.
Ruta turistică nu este la fel de bine pusă în valoare ca alte căi ferate din restul țării, însă continuă să atragă turiști atât din Banat cât și din alte regiuni. La cea mai recentă excursie cu Semmeringul organizată de reprezentanții societății civile, cărășenii au fost însoțiți de pasageri veniți de la Brașov sau București pentru a explora cea mai veche șină montană de pe teritoriul național.
„Lumea este interesată și eu consider că toamna spre iarna, spre primăvara este momentul de călătorie. Vara nu vezi decât frunze. Este plăcut, dar peisajul este spectaculos atunci când e fără vegetație. S-au făcut comparații cu mocănița din Maramureș, de la Sighet, cu cea din Alba. Însă probabil că noi încă nu am găsit pârghiile, soluțiile și astea iarăși țin de CFR, țin de local, țin și de noi”, a încheiat managerul muzeului.
Citeste mai mult