Progresele medicale au transformat gastroenterologia și oferă pacienților soluții mai rapide și mai eficiente. Medici de renume din țară au explicat pentru expressdebanat.ro schimbările, de la tehnicile endoscopice moderne până la potențialul inteligenței artificiale.
La Clinica de Gastroenterologie a Spitalului Județean din Timișoara, cele mai frecvente afecțiuni întâlnite de medici sunt ciroza hepatică, hemoragiile digestive și pancreatitele acute. Șefa clinicii, dr. Alina Popescu, subliniază faptul că, în multe cazuri, noile tehnologii au eliminat necesitatea intervențiilor chirurgicale.
„Tehnicile s-au dezvoltat foarte mult. Ce în trecut necesita intervenție chirurgicală acum putem rezolva cu tehnici minim invazive endoscopice. (…) Pacientul poate pleca acasă a doua zi, câteodată chiar în aceeași zi, în timp ce în urma intervenției chirurgicale, pe vremuri trebuia să stai în spital între 7 și 10 zile. Suntem departe de medicina din trecut și progresul în medicină, nu numai în gastroenterologie, este foarte mare și trebuie să ne adaptăm la acestea.”, a explicat Alina Popescu, șefa Clinicii de Gastroenterologie și Hepatologie a Spitalului Județean Timișoara.
Creștere alarmantă a cancerelor digestive
Sosit la Timișoara de la Cluj, la finalul acestui an, la a treia ediție a conferinței EndoScope, medicul Marcel Tanțău a atras atenția asupra creșterii cazurilor de cancer colorectal.
„Cancerele de colon au crescut de 3-4 ori în România, din ’89 încoace. Alimentația industrială și consumul energetic scăzut contribuie la acest status pro-tumoral. Din păcate, mâncăm tot mai mult și consumăm tot mai puțină energie, iar excesul acesta face ca noi să avem un status pro tumoral în mai multe privințe. Colonul este primul implicat, dar și pancreasul care crește foarte mult și tumorile căilor biliare. Nu există niciun aliment nociv, există doar lipsa de înțelepciune a consumării lor. Acolo este nocivitatea.”, a declarat profesorul Marcel Tanțău, medic șef al Clinicii Gastroenterologie IV de la Institutul Regional de Gastroenterologie și Hepatologie „Prof. Dr. Octavian Fodor” din Cluj-Napoca.
La EndoScope 2024 Timișoara, peste 200 de specialiști din lume s-au reunit pentru a împărtăși cele mai noi practici și tehnici din domeniu
El a subliniat, în aceste condiții, importanța diagnosticării precoce: „Diagnosticul precoce (…) ne dă posibilitatea să tratăm aproape complet pacienții și să le oferim o calitate a vieții fantastică.” Tanțău recomandă controale preventive după vârsta de 50 de ani și evitarea autodiagnosticării pe Internet.
Inteligența artificială, partener pentru medici
Aplicațiile de inteligență artificială, mai ales cele de imagistică, sunt aprobate în practica clinică. Acestea cresc rata de detecție a polipilor de mici dimensiuni, ceea ce îi ajută mult pe medici, spune și Adrian Săftoiu, medic primar gastroenterologie în Craiova. Totuși, AI rămâne un instrument complementar.
„Aplicațiile de inteligență artificială, cele de imagistică, sunt deja aprobate în practica clinică curentă. Sunt câteva aplicații care funcționează în colonoscopie pentru detecția polipilor. A fost demonstrat că ele cresc rata de detecție a polipilor de mici dimensiuni și cumva ajută medicul în detecția acestor polipi în viitor. Cred că e greu să facem predicții despre viitor, însă probabil că vor fi un ajutor al medicului, deci vor fi folosite complementar ca aplicații clinice. Sigur că nu o să înlocuiască medicii sau cel puțin acum, în momentul acesta e devreme să ne gândim la așa ceva.”, a declarat Adrian Săftoiu.
„Inteligența artificială va schimba foarte mult. În următorii 4-5 ani vom avea revoluții adevărate în medicină, dar contactul uman s-ar putea să fie valoros încă. AI poate să folosească toate cunoștințele noastre într-o fracțiune de secundă, ceea ce noi nu mai putem – să ținem minte și să prelucrăm, în același timp. Acesta este viitorul și probabil că vom avea diagnostice informatizate, radiologia s-ar putea să devină foarte informatizată și să fie prelucrată informatic, să nu existe eroare umană. Asta este singura problemă: omul este supus erorii și poate că nu putem să acoperim toate datele, iar adevărul este că informatica nu este mai inteligentă ca noi, dar poate să aibă toate cunoștințele noastre într-o fracțiune de secundă și să le folosească.”, este de părere și medicul Tanțău.
Echitate în accesul la tratamente
Medicii recunosc că nu toți pacienții au acces egal la tehnologiile moderne.
„Avem pacienți care pot beneficia de maximum care există, dar nu avem un sistem extins pe orizontală. Sistemul nostru medical e concentrat în centre universitare. Și din punctul acesta de vedere, noi vom fi obligați în viitor să readucem medicina la contribuabil, aproape de el, altfel sunt oameni care sunt mai norocoși… și asta poate nu este corect din punctul de vedere al unui stat care trebuie să aibă o conduită socială corectă.”, a concluzionat dr. Marcel Tanțău.
Citeste mai mult