Principala problemă cu care se confruntă societatea Administrare Patrimoniu Lugoj, este cea legată de gestionarea deponeelor ilegale de deșeuri, lucru semnalat şi de către conducerea administrației lugojene.
Acest lucru ar putea fi rezolvat de construirea unui deponeu voluntar pentru care a existat un proiect, avansat de administrația precedentă.
„Soluția unui deponeu voluntar era viabilă dacă gestionam proiectul cu ADID-ul, fără niciun ban de la bugetul local și realizam în cadrul acestui sistem intergrat de management al deșeurilor acel centru de aport voluntar, care era foarte important pentru oraș. Dar fosta conducere a Primăriei a luat decizia să meargă separat și au dat-o în bară rău de tot, având și costuri de la bugetul local, realizând și o documentație care nu era eligibilă pe ghidul de finanțare”, a explicat primarul Călin Dobra situaţia la zi a proiectului.
Este adevărat, pentru deșeurile voluminoase există un spațiu de depozitare în curtea fostei societăți Salprest, dar aceasta funcționează cu caracter provizoriu.
„Inițiativa (n.r. – centrului de aport voluntar) va trebui reluată, dar suntem foarte întârziați și nu știu dacă avem posibilitatea de a obține fondurile restpective… Varianta de la Salprest este una temporară, dar am găsit un loc unde să venim în sprijinul cetățenilor. În același timp, societatea de salubrizare va face demersurile să preia și deponeul de pe Caransebeșului, strict pentru materiale de construcții. Dar acolo, după ce vom organiza și vom obține avizul de la Agenția de Mediu, toată lumea care va depozita materiale de construcții va suporta o taxă”, mai spune Dobra.
Acest proiect putea fi gestionat de ADID fără niciun leu de la bugetul local
El a menționat și câteva date în legătură cu înființarea unui centru de aport voluntar în municipiul Lugoj: „a fost un proiect ajuns la valoarea de 8 milioane de lei prin PNRR, din care 4 milioane de la bugetul local. În 2022, Asociația de Dezvoltare Intercomunitară Deșeuri a județului Timiș a informat municipiul Lugoj că poate gestiona, în numele municipiului, un astfel de proiect, la o capacitate mai mică, dar de care poate beneficia municipiul Lugoj și întreaga zonă. De fapt, acest proiect putea fi gestionat de ADID fără niciun leu de la bugetul local. Primăria Municipiului Lugoj de atunci a renunțat la această idee și a luat decizia să meargă pe cont propriu. Au depus proiectul pe PNRR obținând finanțare de 4 milioane de la PNRR și cu 4 milioane de la bugetul local, și ce să vedeți? Documentația plătită și depusă a fost respinsă. Conform ceea ce scrie și Curtea de Conturi, nu respectă prevederile ghidului specific și nu se încadrează în activitățile eligibile cuprinse în ghidul de finanțare. Deci, pe lângă că am luat decizia să punem și 4 milioane de la bugetul nostru din valoarea proiectului, am realizat o documentație care nu era eligibilă. Și cu care nu putem obține finanțarea mai departe pentru acest obiectiv!”, a concluzionat Dobra.
Citeste mai mult