Reșița are tradiție în siderurgie. În făcut de locomotive cu aburi, de motoare navale, de șine de cale ferată, de turbine hidro etc. Toate acestea, sub umbrela unui colos industrial despre care învățau chiar și copiii la școală, în toată țara. La așa o putere economică, conform principiului pâine și circ, inventat cu vreo două mii de ani înainte de comuniști, musai trebuiau ceva investiții în sport. Și au fost rezultate remarcabile în automobilism, popice, lupte, box, gimnastică dar și o oarecare adulmecare a performanței în fotbal. Sportul rege, nu?
O cupă pe vremea lui Decebal (scuzați ironia) și, cam atât. Da, pe aici au trecut Dudu Georgescu, Aurică Beldeanu și mulți alți fotbaliști de top. Fie la final de carieră, fie accidental. Dar, toate administrațiile municipiului de județ, fie ele comuniste sau post comuniste au simțit că pe terenul din Valea Domanului este rost de publicitate.
Da, oamenilor le place sportul. Și este dovedit că fotbalul este pe primul loc în preferințele sportive. Dar, pentru că nu aprind torțe la meciurile Metalului, dați-mi voie să fac câteva considerații pe tema acestui fenomen. O spun cu mâna pe inimă că, fotbalul din România este unul din cele mai corupte domenii din țară. Și nu o spun din auzite ci pe baza unor mărturii ale unui organizator de competiții. De la Metalul, firește. Președinți de club, arbitri jucau meciurile la restaurantul unui hotel. Eu însumi am participat la o ședință ținută la prefectură, în care erau convocați oameni de afaceri pentru a sprijini Metalul pe când era în anii 90 în prima divizie. Urma meciul cu Sportul Studențesc și era nevoie de o sumă de peste necesarul asfaltării unor destule alei de cartier. Unii afaceriști au spus că se bagă doar dacă primesc acțiuni la club. Cerere respinsă vehement de nea Marius, președintele clubului. Suma a fost în cele din urmă ,,sponsorizată” de o singură firmă. La meci, galeria era pe garduri, entuziasmată de victoria roso-nerilor. Ieri, meci de cupă pe stadionul Mircea Chivu.
Prestație dezamăgitoare a Metalului. Pe un teren cu nocturna pornită, la ora 17. Dacă tot am plătit, de ce să nu profităm (justificăm zeci de mii de euro)? Nu mă bag în considerații tehnico-tactice, unde chiar nu mă pricep dar, ca un simplu chibiț pot să-mi dau cu părerea. Nu am arătat ca o echipă de acest nivel. Și noi, nu majoritatea cetățenilor, ci primăria se încăpățânează în a încărca cu acest balast bugetul Reșiței. Oricât am vrea și ne-am dori, cu actuala potență financiară nu putem susține o echipă de fotbal în prima ligă. Uitați-vă la primele echipe din clasament. Toate au acționariat privat. Oameni de afaceri cu mulți bani ce își permit acest angajament.
Își poate permite Primăria Reșița susținerea unui asemenea efort financiar în condițiile în care spune că nu sunt bani pentru asigurarea minimelor condiții de civilizație a mii de locuitori ai municipiului? Da, este nevoie de sport ca de aer. Am amintit câteva ramuri sportive ce au avut rezultate la nivel național și internațional. Plus participări la olimpiade. Doamnă Primărie, este atât de greu să identificăm sporturile ce chiar pot produce performanță și să le bugetăm în locul permanentei găuri negre de pe Valea Domanului?
M-am luat cu ,,vorba” și am uitat de tramvaie. Încă o tamponare a tramvaiului cu un autoturism. Da, inerția vechilor automatisme de circulație pe străzile și bulevardele Reșiței poate fi o scuză. Dar, în condițiile în care noua semnalizare a rutelor de circulație este ireproșabilă, cred că automobiliștii nu au nicio scuză. Și totuși, tramvaiele astea nu au frâne? Vatmanii nu știu ce înseamnă conducerea preventivă?
Eram cu un apropiat în autoturism și în față, la vreo zece, douăzeci de metri, apare un pieton. Ioane, ce faci, îl calci? E șoseaua mea, am prioritate, ce dracului caută ăsta aici? Cam așa cu vatmanii și șoferii din Reșița.
Citeste mai mult