Vârful Cracul lui Stepan din Valea Cernei, legenda Stepanilor și familia Stepanescu.
În inima Munților Banatului, acolo unde apele Cernei își sapă drumul prin stâncă și istoria se amestecă cu legendele, se află un loc cu putere aparte: Aici, spun bătrânii, moș Țațu din cătunul Țațu transmitea că, Cracul lui Stepan nu este doar o colină sau stâncă, este un sanctuar al memoriei și rezistenței traco-dacice. Aici, spun bătrânii, a fost scrisă una dintre cele mai vechi legende ale pământului nostru: cea a Stepanilor – neam de stăpâni ai sabiei, arcului și demnității.
Legenda spune că un ostaș legendar din neamul Stepanilor s-a jertfit apărând acest vârf de năvălitori cu piciorul sfărâmat de fierul armelor năvălitoare. Cu sângele scurs în stâncă a înfipt sabia în piatră și a rostit cuvintele ce sună peste veacuri, peste milenii:
„Aici suntem noi, Stepanii, vitejii Carpaților, pe veci neînvinși, pe veci nemuritori! De aici, de noi nu veți trece !”
De atunci muntele a luat forma unui picior uriaș – Cracul lui Stepan- și în acel moment legendar s-a născut și stindardul dacilor, steagul cu cap de lup. A fost semnul divin că neamul traco-dacilor nu piere, ci renaște mereu, prin sânge, prin memorie și prin fapte.
Numele Stepan provine din rădăcina ,,Stăpân” și se regăsește în mitologia greacă prin zeul Stepanus, cel care purta coroană. Grecii, după cum susțin mai multe cercetări, au furat mai multe legende de pe Valea Cernei, inclusiv pe cea a lui Hercules despre care se crede că a fost de fapt Iovan Iorgovan – eroul munților noștri, nu al Olimpului Elen, dar Stepan nu este doar un nume de legendă, este un nume viu răspândit acum pe toate continentele, iar inima acestui neam bate încă la Rusca-Teregova începând chiar de la casa nr.1A, unde locuiește Ion Stepanescu, fiu al acestor locuri, om de afaceri cu viziune și destin de învingător care este cunoscut de peste două decenii cu numele de Jupânul din Munții Banatului, un simbol al dârzeniei și rezistenței care are în sala de oaspeți lângă tabloul bunicului moș Ion și bustul lui Burebista, rege al tuturor regilor.
Ion Stepanescu a avut și a condus una dintre cele mai mari companii din Banat, Bandeal COM, aducând în 2002, în zonă, giganți industriali, precum Alcoa, lider mondial pe piața de aluminiu, industrie de automobile și aviație care a creat în Municipiul Caransebeș peste 4000 de locuri de muncă, când nimeni nu credea că aici va lua naștere un adevărat regat economic românesc, într-o zonă sufocată de greve, interese și rețele vechi. Această afacere care a început în anul 2002 și care continuă și astăzi a adus în județul Caraș-Severin peste 500 de milioane de euro sub formă de salarii, taxe și impozite. El a dovedit că nu poate fi învins și că nu au reușit să înfrângă un lucru: IDEEA. Ziarul „Timpul” titra pe prima pagină, în 24 decembrie 2002, „O ce veste minunată”, veste care s-a adeverit.
Numele lui este pronunțat în șoaptă chiar și în zilele de astăzi, în unele încăperi din consiliul județean sau prefectură, pentru că cei care sunt la cârma județului sunt ridicați pe umerii lui, fiindu-i și azi datori.
Asta dă dovadă că încă există bărbați care luptă nu pentru ciolan, ci pentru neam. Pentru adevăr, pentru copiii care să nu mai plece. Pentru părinți care să nu moară cu dreptatea în suflet. Acesta fiind Ion Stepanescu.
Ion Stepanescu este un susținător al lui George Simion și al renașterii conștiinței naționale, un om care și-a păstrat verticalitatea într-o lume în care compromisurile fac legea. Visul lui este reîntregirea spirituală a neamului și întoarcerea la rădăcini: la Dacia în hotarele ei firești.
Familia Stepaneștilor, urmașii direcți ai Stepanilor, populează astăzi aproape o treime din satul Rusca-Teregova. Este o familie răspândită în lume cu membri activi în afaceri, cultură, medicină și universități cu renume mondial. Un nume care poartă în el noblețea și demnitatea vechilor traco-daci. Din acest neam a făcut parte și Mihai Stepanescu, fost primar independent al Reșiței în primul mandat 2008-2012, omul care a refuzat sistemul corupt și a plătit cu prețul libertății în cel de-al doilea mandat printr-un dosar fabricat la comandă de rivalii politici care simțeau că pierd teren și nu aveau nici o șansă în fața lui. El a învins de unul singur un întreg sistem. Poate chiar în zilele noastre ar fi fost președinte al României. Mai departe în istorie bunicul său, tot Mihai Stepanescu, a murit în închisorile comuniste pentru că nu acceptat să cedeze în fața celor care voiau să distrugă valorile strămoșești.
Sistemul, prin oamenii lui, nu a încetat niciodată să încerce să îngenuncheze acest neam, așa cum întreba în 2012, ziaristul Doru Dinu Glăvan: cine sunteți voi, Stepaneștii, de sunteți așa de rezistenți?
Arestarea lui Mihai Stepanescu a fost o execuție diabolică, dar spiritul Stepanilor nu poate fi învins, el trăiește în munți, stâncă în cântecul vântului de pe Valea Cernei a munților Banatului, a Carpaților.
Trăiește în inima celor care nu uită, a reșițenilor, a bănățenilor și nu numai!
Și mai mult poate decât cei doi, tot din Rusca este și celebra artistă Stana Stepanescu, regina muzicii populare de petrecere din țară și nu numai, pentru că melodiile ei sunt cunoscute în toată lumea.
Astăzi, Cracul lui Stepan este mai mult decât un loc, este populat cu câțiva oameni ai cătunului Țațu. Este un stindard, un punct de pornire pentru o renaștere, iar numele Stepanilor intră în legendă și adevăr, continuă să lumineze drumul celor care nu se tem sa fie liberi, iar când noaptea cade grea peste păduri legenda spune că un lup cu un picior șchiopătând aleargă pe această colină chemând prin urletul său vechii frați – dacii nemuritori.
Într-o lume în care adevărul se ascunde sub molozul intereselor, iar demnitatea se cumpără cu tăcere, unii dintre noi încă mai țin sabia dreaptă. Aceasta nu este doar o poveste, ci un semnal: adevărul nu poate fi învins, iar sabia fie ea de cuvânt sau faptă se va ridica din nou în numele unui neam ce nu a fost îngenuncheat.
Prof. Ion Moraru
Citeste mai mult