Craiovenii sunt invitați în luna martie la o dezbatere publică pe tema raportului privind impactul asupra mediului al proiectului construirii unei centrale pe gaze de către Societatea Electrocentrale Craiova SA. Noua centrală urmează să fie amplasată în proximitatea celei pe cărbune, în Bariera Vâlcii, și va avea o durată de viață comercială de 20 de ani.
„Agenţia pentru Protecţia Mediului Dolj anunţă publicul interesat asupra depunerii Raportului privind impactul asupra mediului pentru proiectul „Lucrări de desfiintare și lucrări de construire în incinta Societății Electrocentrale Craiova SA, pentru realizarea proiectului – Capacități noi de producere energie electrică și termică pe gaze naturale în cogenerare de înaltă eficiență de 295 MW pentru Societatea Electrocentrale Craiova SA”, propus a fi amplasat în municipiul Craiova, str. Bariera Vâlcii, nr. 195, judeţul Dolj, titular Societatea Electrocentrale Craiova SA. Tipul deciziei posibile luate de APM Dolj poate fi emiterea acordului de mediu sau respingerea solicitării de emitere a acordului de mediu”, transmite APM Dolj.
Dezbaterea are loc pe 10 martie
Raportul privind impactul asupra mediului poate fi consultat la sediul APM Dolj din Craiova, str. Petru Rareş, nr. 1, la sediul Societatea Electrocentrale Craiova SA din municipiul Craiova, str. Bariera Vâlcii, nr. 195, jud. Dolj, în zilele de L-J, între orele 8-16 şi vineri între orele 8-14, sau în documentul disponibil mai jos.
Dezbaterea publică a Raportului privind impactul asupra mediului va avea loc la Liceul Energetic Craiova, din mun. Craiova, str. Amaradia, nr. 59, în data de 10.03.2025, începând cu ora 1400.
Publicul poate transmite în scris comentarii/opinii/observaţii la sediul APM Dolj din municipiul Craiova, str. Petru Rareș, nr.1, e-mail: [email protected], până la data de 10.03.2025.
Ce presupune investiția
Investiția presupune realizarea unei centrale electrice cu turbine cu gaz în ciclu combinat (CCTG, echipată cu două sau trei turbine cu gaze, două sau trei cazane recuperatoare și o turbină cu abur) însumând o putere instalată de 295 Mwe.
Pentru a se putea furniza energie termică pentru populație în sarcină de vârf, atunci când temperatura exterioară este foarte scăzută, în perioada de iarnă sau atunci când ar putea să apară vreo oprire neprevăzută a turbinei cu abur, se vor monta unul sau două cazane de apă fierbinte de circa 50 Gcal/h.
Centrala electrică în ciclu combinat cu două sau trei turbine cu gaze, două sau trei cazane recuperatoare de abur și o turbină cu abur urmează a fi realizată în termen de 24 de luni, se arată în raport.
Noua centrală va funcționa cu gaz natural
Noua centrală electrică CCTG Craiova va funcționa cu combustibil gazos – gaz natural, toate componentele fiind pregătite pentru trecerea către noile tehnologii de producere a energiei, bazate pe hidrogen verde. În configurația noii centrale electrice se vor păstra cele două cazane de abur industrial de 50t/h care, în cazurile de oprire totală a noilor echipamente ale ciclului combinat, va asigura aburul necesar pornirii turbinei de abur din orice stare termică , dar și aburul pentru producerea energiei termice necesare consumatorilor industriali și rezidențiali din Craiova.
Turbinele cu gaze, cazanele recuperatoare pentru producerea de abur și cazanele de apă fierbinte vor funcționa cu gaze naturale furnizate prin intermediul unei stații dereducere-măsură de Transgaz.
CITEȘTE ȘI: Poluare mare în Craiova, în ianuarie. APM a notificat instituțiile și… cam atât
Terenul trebuie eliberat de construcțiile existente
Centrala va fi amplasată la aproximativ 1 km de pasajul de pasajul de cale ferată interior, între strada Bariera Vâlcii și linia de cale ferată Craiova-Filiași, în partea de sud-est a incintei SE Craiova SA, pe un teren din vecinătatea sudică a etapei pe cărbune.
Suprafața de teren afectată de lucrările de construcții pentru noul obiectiv energetic va fi de 28.440mp.
În prezent, pe amplasament se află o serie de construcții și instalații tehnologice scoase din funcțiune. Pentru eliberarea terenului, va fi nevoie de lucrări de desființare/demolare a construcțiilor existente.
Centrala electrică pe gaz este proiectată pentru o durată de viață comercială de 20 de ani.
Documentul poate fi consultat mai jos.
DJ2025_SE CRAIOVA_RIM_grup-gaze295MWDescarcă
Citeste mai mult