Direcția de Sănătate Publică a județului Brașov recomandă vaccinarea împotriva gripei, mai ales persoanelor din categoriile de risc. Gripa poate fi prevenită. Vaccinarea rămâne în continuare cea mai eficientă metodă de prevenire a acestei boli.
Beneficiarii de vaccin antigripal compensat trebuie să se adreseze medicilor prescriptori (medici de familie, medici de toate specialitățile aflați în contract cu Casa de Asigurări de Sănătate) pentru eliberarea unei rețete compensate (100% sau 50%), dacă sunt incluși în următoarele categorii:
compensare 100% pentru:
– copii cu vârsta ≥ 6 luni și < 19 ani;
– gravide;
– persoane cu vârsta ≥ 19 ani și < 65 de ani, aflate în una dintre următoarele situații:
– boli cardiovasculare cronice;
– boli respiratorii cronice;
– boli renale cronice;
– boli hepatice cronice;
– boli neurologice cronice;
– boli metabolice;
– boli oncologice;
– boli autoimune;
– malformații congenitale;
– obezitate;
– asplenie;
– persoane cu infecție HIV/SIDA;
– terapie imunosupresoare;
– transplant;
– imunosupresie congenitală;
– persoane cu vârsta de peste 65 de ani;
– personal de specialitate medico-sanitar și auxiliar;
compensare 50% pentru:
– persoane cu vârsta ≥ 45 de ani și < 65 de ani, fără boli cornice.
Persoanele care nu sunt incluse în categoriile de compensare se pot imuniza după achiziția vaccinului, cu plata integrală a acestuia. După ridicarea vaccinului din farmacie, inocularea acestuia se poate face în cabinetele medicilor de familie sau în farmaciile autorizate pentru activități de vaccinare împotriva gripei:
În ultimii ani s-a observat o scădere a numărului de doze de vaccin gripal administrate, iar o acoperire vaccinală scăzută va duce la scăderea imunității populației. În județul Brașov, conform datelor raportate, numărul persoanelor imunizate în anul 2023, în comparație cu anul 2022, a scăzut cu aproximativ 20%.
Anual, aproximativ 20% din populație se infectează cu virusul gripal, iar una din patru persoane are simptome de gripă: febră sau stare febrilă, dureri de cap, dureri musculare, stare generală de rău, scurgere nazală, dureri în gât, tuse. Afecțiunea este deosebit de periculoasă deoarece poate determina complicații grave precum: pneumonie și encefalită.
În această perioadă, Direcția de Sănătate Publică a județului Brașov organizează acțiuni de informare cu privire la importanța vaccinării. În luna septembrie a acestui an, în județul Brașov, s-au vaccinat deja peste 2200 de persoane.
În cazul în care aveți neclarități sau incertitudini cu privire la vaccinul antigripal, vă puteți adresa medicului dvs. de familie.
Articolul Direcția de Sănătate Publică a județului Brașov recomandă vaccinarea împotriva gripei apare prima dată în Monitorul Expres – Stiri Brasov.
Citeste mai mult