În preajma Sărbătorilor de iarnă, Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Olt recomandă consumatorilor să se aprovizioneze cu produse alimentare specifice acestei perioade, respectiv carne de porc şi produse din carne de porc, numai din unităţi autorizate/înregistrate sanitar veterinar şi pentru siguranţa alimentelor, doar așa oamenii având certitudinea că, atât carnea cât şi alte produse de origine animală sau non-animală, nu constituie un pericol pentru sănătatea publică.
După cumpărare, în cel mai scurt timp posibil, alimentele de origine animală se introduc în frigider unde se păstrează astfel: carnea refrigerată, laptele, produsele din lapte şi ouăle la o temperatura de refrigerare de preferinţă între 0˚C+4˚C şi separat în funcţie de categoria de produs, iar carnea congelată la o temperatură cât mai scazută, respectiv sub -12˚C, spun specialiștii DSVSA Olt.
În ceea ce privește sacrificarea porcului din gospodărie şi consumarea acestuia în familie, medicii veterinari fac precizarea că, lipsa controlul sanitar veterinar al stării de sănătate a animalului şi a salubrităţii cărnii obţinute, prin efectuarea examenului trichineloscopic, poate avea consecinţe grave asupra sanatatii umane.
Examenele trichineloscopice se efectuează la nivelul celor cinci circumscripții sanitare veterinare oficiale de pe raza județului Olt, respectiv cele din Slatina (în cadrul Pieței Agroalimentare Zahana și Pieței Agroalimentare Frații Buzești), din Caracal, Corabia, Balș și Drăgănești Olt, unde se asigură program de permanență, inclusiv sâmbăta și duminica.
„Probele se recoltează din musculatura intercostală, pilierii diafragmatici, mușchii abdominali, partea musculară a diafragmei situate în apropierea coastelor sau a sternului”, reliefează medicii veterinari.
Tariful pentru efectuarea examenului trichineloscopic este 26 lei + TVA (31 lei).
Până la această dată nu au fost probe pozitive.
De asemenea, ca în fiecare an, pentru efectuarea examenelor trichineloscopice, cetățenii se pot adresa și medicilor veterinari de liberă practică împuterniciți, care își desfășoară activitatea în zona rurală.
Carnea rezultată în urma sacrificărilor tradiționale în gospodăriile populației cu ocazia sărbătorilor de iarnă este destinată consumului familial, fiind interzisă comercializarea cărnii și a produselor din carne rezultate din acestea, mai arată DSVSA Olt.
De asemenea, este interzisă comercializarea porcilor, cărnii și produselor din carne provenite din zonele de restricție, ca urmare a evoluției virusului Pestei Porcine Africane (PPA).
Există un risc major de îmbolnăvire la care se expun persoanele care cumpără şi consumă carne de porc a cărei origine nu este cunoscută, provenită din tăieri clandestine sau care nu a fost supusă controlului sanitar veterinar (inclusiv examenul pentru identificarea Trichinella spp.).
Este interzisă comercializarea produselor alimentare în spații improvizate, nesupuse controlului sanitar veterinar sau în sistem de vânzare stradal și nu recomandăm consumatorilor să achiziționeze produsele specifice acestei perioade din astfel de locuri.
În cazul în care constată nereguli care ar putea pune în pericol sănătatea publică, consumatorii sunt rugaţi să sune la telefonul 0372735838; fax 0249416726 – DSVSA Olt.
Citeste mai mult