Este și cazul a 23 de elevi de clasă pregătitoare de la Școala Nr. 3 Suceava
Unele unități de învățământ din județ au solicitat IȘJ o suplimentare de posturi, ca urmare a creșterii populației școlare, fiind vorba despre elevi înscriși peste estimările inițiale ale școlilor. În timp ce unii părinți au dat dovadă de mai multă înțelegere după ce li s-a explicat cum stau lucrurile, potrivit Inspectoratului Școlar, în cursul zilei de marți au ”răbufnit” părinții celor 23 de elevi înscriși la Școala Gimnazială nr. 3 Suceava, distribuiți în clasa pregătitoare care a fost suplimentată ca urmare a numărului de înscrieri peste cifra de școlarizare.
”S-au găsit două soluții posibile. Prima variantă ar fi ca elevii să fie distribuiți în celelalte patru clase deja formate, iar cealaltă soluție este să aștepte până primim suplimentarea de posturi, urmând ca un suplinitor să preia clasa cu cei 23 de copii. Deci soluții au fost identificate, acum decizia le aparține lor, depinde ce își doresc”, a explicat inspectorul școlar general Grigore Bocanci. Se pare că varianta unui suplinitor la clasă nu încântă nici părinții, nici conducerea școlii.
Nici bine nu a început noul an școlar că au și început să curgă reclamații și sesizări din partea părinților la Inspectoratul Școlar Județean Suceava. Până acum, toate au o cauză comună – lipsa personalului didactic de la clase, însă pe parcurs sigur se vor găsi și alte motive de supărare sau nemulțumire, pentru că sistemul nu e nici pe departe perfect. Este vorba despre acele unități de învățământ care au solicitat IȘJ o suplimentare de posturi, ca urmare a creșterii populației școlare, fiind vorba despre elevi înscriși peste estimările inițiale ale școlilor. În tot județul este nevoie de încă 402 norme, care au fost deja solicitate Ministerului Educației în luna august. Mai exact, suplimentarea presupune alocarea a 329 de norme pentru cadrele didactice, 32 posturi pentru personalul didactic auxiliar și 41 pentru personalul nedidactic.
Deși astfel de situații se regăsesc în mai multe școli și grădinițe din județ, în cursul zilei de marți au ”răbufnit” părinții celor 23 de elevi înscriși la Școala Gimnazială nr. 3 Suceava, distribuiți în clasa pregătitoare care a fost suplimentată ca urmare a numărului de înscrieri peste cifra de școlarizare aprobată inițial. Copilașii în cauză au fost singurii care, luni, la festivitatea de deschidere a anului școlar nu au avut o învățătoare care să le primească în sala de clasă în care ar trebui să învețe în acest an. Asta pentru că postul nu există, ci doar solicitarea de a primi o învățătoare în plus față de planul de școlarizare inițial.
”Noi nu putem distribui norme în școli fără acoperire. Așteptăm vești de la Ministerul Educației, pentru că solicitarea de 402 posturi a fost trimisă în luna august. În privința situației de la Școala nr. 3 Suceava, am avut o ședință (marți, n.r.) la care au participat conducerea școlii, părinții copiilor în cauză și Consiliul de Administrație și s-au găsit două soluții posibile. Prima variantă ar fi ca elevii să fie distribuiți în celelalte patru clase deja formate, iar cealaltă soluție este să aștepte până primim suplimentarea de posturi, urmând ca un suplinitor să preia clasa cu cei 23 de copii. Deci soluții au fost identificate, acum decizia le aparține lor, depinde ce își doresc”, a explicat inspectorul școlar general Grigore Bocanci. Se pare că varianta unui suplinitor la clasă nu încântă nici părinții, nici conducerea școlii, astfel că soluția de distribuire a elevilor în cele 4 clase pregătitoare pare să fie cea care urmează a fi adoptată. Însă în acest caz intervine problema depășirii efectivelor la clase și este nevoie de aprobare de la Minister. Legislația prevede ca la clasele pregătitoare numărul maxim de elevi să fie de 22-24, iar tot ceea ce trece de aceste cifre necesită aprobare de la centru. Chiar dacă soluționarea pare una rapidă, depinde foarte mult de Ministerul Educației, dacă va aproba ca un număr de 4 clase pregătitoare să aibă 27-29 de elevi.
Amintim că în ședința de Guvern de miercuri, 4 septembrie a.c., a fost majorat cu 7.800 numărul de posturi în sistemul de învățământ, însă la nivel local încă nu a fost transmisă alocarea exactă a numărului de posturi. Drept urmare, toți cei care au solicitat posturi de educatoare, învățătoare, profesori, așteaptă alocarea acestora de către Ministerul Educației. Mai apoi, se vor putea organiza concursuri pentru ocuparea acestora, însă contractele vor fi pe perioadă determinată, de un an școlar.
În privința celorlalte unități de învățământ care se regăsesc în situații asemănătoare cu cea de la Școala Gimnazială nr. 3 Suceava, șeful Inspectoratului Școlar a spus că soluțiile sunt aceleași. ”Mai sunt astfel de situații în județ, de părinți nemulțumiți că încă nu s-au alocat posturile solicitate, însă au dat dovadă de mai multă înțelegere după ce li s-a explicat cum stau lucrurile și sunt dispuși să aștepte. Și în cazul lor, soluțiile sunt aceleași, în așteptarea alocării normelor – să fie distribuiți elevii în clasele deja formate. Imediat ce vom primi posturile, le vom distribui școlilor care le-au solicitat”, a declarat inspectorul școlar general Bocanci. (Oana NUȚU)
The post Elevii ”în plus” din școlile din județ vor fi distribuiți în clasele deja formate, în așteptarea suplimentării de 300 de posturi de cadre didactice appeared first on Obiectiv de Suceava.
Citeste mai mult