Elon Musk, proprietarul X și alegerea lui Donald Trump, nu va înceta niciodată să se implice în politică. Elon Musk pur și simplu nu se poate abține, potrivit Politico.
Când nu se împotrivește cu republicanii de top, proprietarului X și aliat al lui Donald Trump îi place să-și petreacă timpul băgându-și „nasul“ în treburile guvernelor de peste mări.
Iată de 13 ori cazuri (ghinionul pentru unii) în care miliardarul din domeniul tehnologiei s-a luptat cu politicieni din afara Statelor Unite.
Regatul Unit
Ceea ce a început ca o relație de top între colegii de tehnologie, Elon Musk și Rishi Sunak, a mers curând în sud, când Keir Starmer i-a succedat lui Sunak ca prim-ministru al Regatului Unit. La doar câteva săptămâni de la administrarea laburistei, Musk a susținut că „războiul civil este inevitabil” în țară – iar lucrurile au continuat să alunece de acolo.
Musk a susținut că Marea Britanie este un „stat polițienesc tiranic”.
L-a criticat și ironizat pe Starmer pentru controlului protestelor de extremă dreapta. A avertizat că Regatul Unit o ia pe calea lui Stalin prin modificarea regulilor privind impozitul pe moștenire pentru fermieri. A cerut ca prim-ministrul să fie închis pentru răspunsul statului la exploatarea sexuală a copiilor; și l-a marcat pe ministrul de salvgardare al lui Starmer drept „apologetul genocidului violului”. Humza Yousaf, fost prim-ministru, unul dintre cei mai proeminenți politicieni musulmani din Marea Britanie, a fost catalogat de Musk ca „super-super rasist”, ca răspuns la un discurs susținut de acesta despre rasismul structural din Scoția. „Scoția i-a dat totul și totuși îi detestă pe oamenii albi”, a acuzat Musk.
Musk a găsit chiar timp să se încurce cu un presupus aliat. În weekendul trecut, el a cerut ca liderul reformei din Marea Britanie, Nigel Farage – un acolit de top al lui Trump – să fie înlocuit în fruntea partidului, deoarece nu este suficient de pasionat de agitatorul de extremă-dreapta întemnițat Tommy Robinson. Farage insistă că pot fi încă prieteni.
Germania
Nemții urmează să voteze luna viitoare. Miliardarul din domeniul tehnologiei a provocat o agitație majoră, aruncând greutatea în spatele partidului de extremă dreapta Alternativa pentru Germania, susținând că doar AfD „poate salva Germania”. Acest lucru a atras puțină atenție de la cancelarul în exercițiu, Olaf Scholz, care a susținut că prețuita libertate de exprimare a lui Musk înseamnă „puteți spune lucruri care nu sunt corecte și nu conțin sfaturi politice bune”.
Liderul electoral, Friedrich Merz, a spus că multe din comentariile proprietarului X sunt „intruzive și prezumtive”.Musk plănuiește acum o discuție pe platforma sa X cu Alice Weidel, alegerea AfD pentru cancelar. Cea mai recentă abordare a lui Scholz față de Musk? „Nu hrăni trollul”.
Ucraina
Planul complet gândit al lui Musk pentru rezolvarea războiului din Ucraina a primit o recepție… mixtă. În octombrie 2022, a folosit strategia militară clasică a unui sondaj pe X pentru a cerceta utilizatorii aleatori cu privire la viabilitatea organizării alegerilor în regiunile țării ocupate de Rusia.
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski nu a fost impresionat, răspunzând sarcastic printr-un sondaj privind dacă oamenii preferă un Musk care susține Rusia sau Ucraina. Un apel între Trump și Zelenskyy după alegerile din SUA – cu Musk ascultând – nu va fi fost deloc incomod atunci.
Canada
O predicție Musk s-a dovedit a fi corectă. Seful Tesla a prezis în noiembrie anul trecut că premierul canadian Justin Trudeau „va dispărea la viitoarele alegeri”. Trudeau, după cum se dovedește, nici măcar nu va ajunge în ziua alegerilor, demisionând luni din funcția de prim-ministru, după mai bine de nouă ani la putere. Lui Musk nu-i va fi dor de el, etichetându-l pe liderul Partidului Liberal, „un instrument insuportabil”, după ce a numit realegerea lui Trump un eșec pentru drepturile femeilor.
Australia
Nici măcar politicienii din Australia nu pot scăpa de ideile fierbinți ale lui Musk, deși cel puțin acestea erau în domenii la care te-ai putea aștepta ca un antreprenor în tehnologie să aibă o viziune.
Musk a renunțat la planurile de a interzice copiii de pe platformele de socializare, numind-o „o modalitate prin ușă în spate de a controla accesul la internet” și disprețuind guvernul australian drept „fascist” pentru că a promovat o legislație care vizează reglementarea dezinformării pe rețelele sociale.
Brazilia
Brazilia a mers mai departe decât Australia și a blocat temporar Musk’s X anul trecut, după ce a refuzat să interzică conturile care au răspândit informații greșite despre alegerile prezidențiale din Brazilia din 2022. Oponenții interdicției au spus că multe conturi au fost vizate din motive politice.
Ca răzbunare, Musk a concediat personalul brazilian al lui X și a închis biroul local al companiei – deși interdicția a fost ridicată după ce X a plătit amenzi de 3,8 milioane de lire sterline (hrana pentru pui pentru cel mai bogat om din lume) și a blocat conturile în cauză.
Există încă un cont X aprobat oficial pentru a documenta „directivele ilegale emise de Alexandre de Moraes”, judecătorul care a ordonat închiderea rețelelor sociale. Musk a postat meme cu de Moraes ca Voldemort și l-a comparat cu Darth Vader.
Irlanda/Irlanda de Nord
Postările lui Musk sunt cel puțin creative.
Fericit, intrând într-unul dintre cele mai sensibile conflicte ale timpurilor moderne, Musk și-a bătut joc de Armata Republicană Irlandeză (IRA). A numit-o „la fel de înfricoșătoare ca o jucărie de pluș” pentru tot ceea ce era „atât de hardcore”.
El a lăudat, de asemenea, un miting împotriva imigrației din Dublin, susținând: „Poporul Irlandei se ridică pentru ei înșiși!”
România
Alegerile prezidențiale din România anulate – amânate deoarece autoritățile au citat atacuri hibride „agresive” din Rusia – a stârnit furia lui Musk. „Cum poate un judecător să anuleze alegerile și să nu fie considerat un dictator?” a comentat furios el. Noul șef al lui Musk, desigur, nu s-ar chinui niciodată cu ceva atât de sacru precum alegerile.
Danemarca/Groenlanda
De ani de zile, Trump și-a exprimat interesul pentru achiziționarea teritoriului danez de peste mări al Groenlandei, pe care îl numește „o necesitate absolută” pentru securitatea americană.Prim-ministrul danez Mette Frederiksen este, fără a fi surprinzător, un mare fan al acestei idei. Marți, când fiul lui Trump, Donald Jr., vizita insula, ea a spus că „Groenlanda aparține groenlandezilor”.
Musk și-a spus și cuvântul despre X, scriind: „Dacă oamenii din Groenlanda vor să facă parte din America, ceea ce sper că vor face, ar fi bineveniți!”
Olanda
Preferința lui Musk pentru petrecerea timpului cu persoane de dreapta a fost din nou la vedere în timpul lui Geert Wilders, politicianul olandez care a militat de mult timp pe o platformă anti-islam și anti-migrație.
Proprietarul X a evidențiat rata scăzută a natalității a țării și a susținut că „națiunea olandeză se va stinge pe propria sa mână”. Cu 12 copii ai lui, Musk ar trebui să aibă o mulțime de sfaturi utile pentru olandezii cu puțini copii.
Venezuela
Președintele de stânga al Venezuelei Nicolás Maduro a interzis X timp de 10 zile în august anul trecut. Proprietarul X l-a catalogat pe Maduro drept „dictator” și „clovn” și l-a acuzat de „fraudă electorală majoră”. Pentru a fi corect, ultima parte este și evaluarea actualei administrații americane.
Finlanda
În epoca sa pre-X, Musk l-a batjocorit pe premierul finlandez de atunci, Sanna Marin, pentru că a vizitat un club de noapte la sfârșitul anului 2021, după ce a fost expus cu cineva cu Covid-19. Meme-ul lui includea o imagine a doi tineri adulți într-un club de noapte cu legenda: „Deci cu ce te ocupi de viață? Sunt prim-ministrul Finlandei.” El a continuat cu o postare în care spunea că Marin „pare mișto”, făcându-l pe prim-ministrul de atunci să vorbească despre credința țării sale privind clima.
UE
De parcă a critica o țară la un moment dat nu ar fi o provocare suficientă, Musk s-a certat cu întreaga Uniune Europeană. În octombrie, el a intrat într-o discuție online cu vicepreședintele în exercițiu al Comisiei Europene, Věra Jourová, numind-o „epitomul răului banal, un diavol birocratic”. Asta după ce ea l-a numit „promotorul răului” în mijlocul unei multitudini de lupte de reglementare pentru X.
Musk a atacat, de asemenea, Comisia Europeană recent numită drept „nedemocratică” și a spus că Parlamentul European „nu ar trebui să renunțe la autoritatea acestuia”. Decizia sa de a-l găzdui pe liderul de extremă-dreapta german, Weidel, într-o transmisie în direct, atrage deja reacții furioase din partea liderilor și parlamentarilor Uniunii Europene . Comisia este sub presiune să-i aplice și lui regulamentul digital dur al Uniunii.
Citește și: Cel puțin 6 morți la un templu din sudul Indiei
Citeste mai mult