Asistenta de laborator Camelia Săbădean, din cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă (SCJU) Târgu Mureş, cea al cărei chip a fost proiectat pe clădirile comerciale din Times Square din New York, fiind considerată eroină pentru numărul de vieţi salvate prin gestul ei de a dona sânge în mod constant, donând până acum aproximativ 63 de litri de sânge, de 140 de ori, a fost interzisă la donare la Centrul de Transfuzie Sanguină (CTS) din Târgu Mureş.
Reprezentanţii Centrului de Transfuzie Sanguină din Târgu Mureş susţin că decizia excluderii de la donare a Cameliei Săbădean a fost luată „de un medic” şi că ar fi avut la bază o anumită problemă de comportament a acesteia.
„Sunt donatoare de sânge de 35 de ani, am donat de 140 de ori, aproape 63 de litri, pentru că întotdeauna am considerat că donarea de sânge este un gest umanitar esenţial, vital, salvator de vieţi. În urmă cu aproximativ o jumătate de an am aflat că sunt exclusă definitiv din lista donatorilor eligibili de sânge la Târgu Mureş, adică sunt scoasă definitiv de la donare. Şi încercarea mea de a afla care este cauza legală pentru această excludere s-a soldat cu un eşec, adică am fost ignorată. Cu toţii cunoaştem criteriile eligibilităţii de sânge, cu numărul de kilograme, cu hemoglobina, cu bolile transmisibile, iar motivele legale de excluderea donatorilor de la donare sunt nedeclararea de către donator a unei boli transmisibile, ceea ce constituie o infracţiune care se pedepseşte cu închisoare de la şase la trei ani şi donarea în scopul obţinerii de foloase materiale, ceea ce constituie o contravenţie care se pedepseşte cu o amendă de la 500 la 1.500 de lei. Nu mă încadrez în aceste probleme legale de interzicerea donării”, a declarat marţi, presei, Camelia Săbădean.
Asistenta a spus că, după ce a donat în 4 ianuarie, în 4 martie şi la începutul lunii mai 2024, în data de 5 august 2024 s-a prezentat la Centrul de Transfuzie Sanguină Târgu Mureş pentru a se programa la donare pentru a doua zi, ocazie cu care i s-a spus de la registratură că fişa ei nu mai este în acel loc şi că fosta directoare a centrului, Dana Florea, ar fi scos-o definitiv de la donare.
Camelia Săbădean a precizat că analizele medicale de la donarea precedentă din luna mai nu indicau nicio problemă medicală, însă i s-a comunicat că decizia ar fi fost legată de o dispută verbală pe care a avut-o cu un portar, în luna ianuarie 2024.
Un alt aspect menționat de Camelia Săbădean este că în campania electorală a susținut un candidat care promovează donarea de sânge. „Întotdeauna voi susține un donator de sânge, un om care promovează donarea de sânge, care face campanii de donare de sânge”, a subliniat ea.
Deși a fost interzisă la donare în Târgu Mureș, Camelia Săbădean a reușit să doneze la Bistrița-Năsăud. „La Bistrița mi-au cerut o adeverință de la medic să dovedesc că sunt sănătoasă şi la începutul lunii noiembrie am donat. La Bistrița am făcut cea de-a 140-a donare, am fost primită foarte bine de către un colectiv empatic, profesionist şi am ajuns acasă la ora 20:30, congelată, dar fericită că mi-am îndeplinit obiectivul”, a relatat ea.
În privința excluderii asistentei de la donare, reprezentanții CTS Târgu Mureș susțin că decizia a fost luată de un medic, pe baza unei „probleme de comportament”. Marinela Lazăr, psiholog în cadrul centrului, a explicat că o astfel de hotărâre nu poate fi comentată și nici revizuită de alt coleg. „În România, legea sângelui prevede că donarea de sânge este un act anonim, benevol şi neremunerat. Deci, în aceste condiții, eu nu pot să comentez admiterea sau respingerea de la donare a unei persoane. Este o chestie strict personală care se bazează pe decizia unui medic, o decizie care nu poate fi contestată de alt coleg sau revizuită, decât atunci când există motive temporare de excludere de la donare”, a declarat Marinela Lazăr.
Camelia Săbădean nu intenționează să renunțe la donarea de sânge și nici să lase acest incident fără un răspuns clar. „Nu înțeleg de ce am fost exclusă, dar vreau să aflu adevărul. Donarea de sânge nu este doar un act de solidaritate, ci o responsabilitate față de semenii noștri”, a declarat ea. Deși a reușit să continue donarea în alt județ, asistenta dorește ca viitorii donatori să nu fie descurajați de astfel de practici. „Este important să încurajăm donarea de sânge și să asigurăm că sistemul rămâne corect și transparent pentru toți cei care doresc să salveze vieți”, a adăugat ea.
Foto: colaj
Citeste mai mult