Palatal Baroc, care găzduiește Muzeul de Artă Timișoara, va intra în reabilitare. Se caută o firmă care să facă o expertiză și proiectul tehnic pentru monumental istoric.
Instituția de cultură a lansat licitația pentru „reabilitare acoperiș, clădiri, curți interioare și fațade imobil Palat Baroc – Muzeul Național de Artă Timișoara – expertiză tehnică, DALI, proiect tehnic, detalii execuție, taxe, avize, autorizații”.
Procesul birocratic este unul stufos pentru că este vorba de un monument istoric de clasa A. Este una dintre clădirile emblematice ale Timișoarei.
„Obiectivul general al proiectului este protejarea, conservarea, și punerea în valoare a unui ansamblu construit având statut de monument istoric, optimizând totodată condițiile actuale de funcționare și aducându-le la standardele contemporane de utilizare specifice unui program museal”, se arată în fișa de date a licitației.
Întocmirea documentației tehnice costă peste 735.000 de lei și va fi realizată în maximum 4 luni. Firmele interesate pot depune oferte până în 9 ianuarie 2025.
Palatul Baroc, de la casa guvernatorului la muzeu
Palatul Vechii Prefecturi, denumit și „Palatul Baroc”, reprezintă unul dintre cele mai valoroase monumente istorice ale Timișoarei.
Odata cu anul 1751, când în Banat începe separarea administrației camerale de cea militară, inginerii militari devin preocupaţi de găsirea unui spațiu în interiorul Cetății pentru reședinţa casei guvernatorului. În momentul avansării lucrărilor la Dom și fixarii formei Pieței Principale (astăzi Piaţa Unirii) s-a ales și pozitia locuinșei guvernatorului civil, aflăm de pe site-ul iTour.
Clădirea era cunoscută în anul 1752 ca și Casa Camerală Veche, iar în 1954 se transformă, fiind amenajată ca reședință pentru președintele administrației civile, contele de Vilana Perlas.
La sfârșitul secolului al XIX-lea, arhitectul Jacques Klein transformă Palatul Președintelui, devenit între timp Casa Comitatului, și elimină elementele de decorație barocă, mai ales la nivelul faţadelor. Clădirea își păstrează, în mare, această formă și astazi.
Citeste mai mult