Exportul de mici românești către SUA și Marea Britanie a fost interzis
România nu poate exporta carne tocată și salamuri crud-uscate în Marea Britanie și SUA. Sursă foto: Hepta
Exporturile de carne tocată şi de salamuri crud-uscate către Marea Britanie şi SUA sunt blocate din cauza pestei porcine africane care încă evoluează pe teritoriul României, relatează Agerpres.
Țara noastră este în zona roșie din punct de vedere al restricțiilor, potrivit directorului executiv al Asociației Române a Cărnii (ARC), Dana Tănase.
„Mai sunt foarte puține focare, într-adevăr, dar problema este că unele se sting și altele apar, iar pesta porcină africană în momentul de față ne aduce mari prejudicii, întrucât noi suntem blocați la export. Nu suntem blocați la schimburi intracomunitare, pentru că pe piața intracomunitară, conform regulamentelor aplicabile în vigoare, noi putem exporta, atâta vreme cât producem cu materie primă eligibilă.
Însă pentru exportul în Marea Britanie suntem totalmente blocați. Marea Britanie, prin Brexit, nu mai se supune regulilor comunitare, cu toate că există un acord economic cu Uniunea Europeană şi se fac negocieri aproape lunare. În momentul de față, România este considerată de Marea Britanie țară roșie din punct de vedere al pestei porcine africane”, a precizat Tănase.
Drept consecință, Marea Britanie, unde se află cea mai mare comunitate de români, nu mai poate beneficia de mititei și salam de Sibiu din România, iar producătorii autohtoni au înregistrat pagube însemnate, a adăugat ea.
„Noi, ca asociație, am făcut demersuri şi la premierul României, şi la Comisia Europeană şi la Ambasada României de la Londra pentru ca Marea Britanie să aplice aceleași reguli pe care le aplică şi Europa, însă deocamdată răspunsul este negativ”, a explicat reprezentanta ARC.
Pe de altă parte, este blocat şi exportul de salamuri crud-uscate către SUA, în condițiile în care procesul fusese reluat abia din februarie anul curent, după discuții de ani de zile cu autoritățile americane.
„Noi am început, practic, în februarie, iar în iunie ne-a venit interdicția. Pot spune că mai mult a fost o sondare a pieței americane, să vedem cum merg produsele. Produsele mergeau, mai ales că în Statele Unite există procesatori locali care fac un produs căruia îi spun salam de Sibiu, dar pe gustul lor”, a menționat Dana Tănase.
Potrivit datelor ANSVSA, pe teritoriul României sunt active 25 de focare de pestă porcină africană, în timp ce în anii precedenți s-au consemnat peste 1.000 de focare active.
Articolul Exportul de mici românești către SUA și Marea Britanie a fost interzis apare prima dată în Monitorul Expres – Stiri Brasov.
Citeste mai mult