Premiera teatrului reșițean, jucată în serile de joi și vineri, spune o poveste banală însă cu ramificații profunde pentru fiecare dintre noi.
Regizorul Mark Cristopher Demeter își amintește propria-i adolescență ca pe o perioadă cânt totul în jur i se părea foarte mare și înfricoșător. Asta îl făcea să fie confuz. De aceea, atunci când a aflat că trebuie să regizeze un spectacol pentru adolescenți, a retrăit confuzia de altădată. De data asta însă, a trebuit s-o pună în scenă bazându-se pe cele câteva teme universale pe care le-a descoperit atât în poveștile sosite pe adresa teatrului reșițean din partea publicului cât și în propriile amintiri ale celor implicați în spectacol.
Pentru că actorilor nu le-a fost deloc ușor să evite tentația de a se juca pe ei înșiși așa cum erau în perioada adolescenței, ale cărei amintiri au început să răzbată pe măsura muncii la spectacol. Adevărată lecție actoricească, pe care actrița Claudia Dinu a simțit-o din plin atunci când căuta linia de demarcație între ea însăși și personajul pe care-l avea de jucat. A fost un proces oarecum invers celui în care încearcă să se apropie de personaj întrucât acum a trebuit să se distanțeze suficient de mult pentru a nu se juca pe ea însăși.
Tânăra actriță Ioana Tănasă, pe scenă într-o poveste normală.
Valentinei Moghină i-a prins bine rolul din spectacol pentru că și-a amintit multe lucruri pe care nici nu-și dădea seama că le uitase și despre care îi este mult mai ușor să vorbească acum decât atunci când ele s-au întâmplat. Asta deoarece adolescenții, prin intensitatea cu care trăiesc fiecare zi, sunt vulnerabili în fața unei societăți destul de brutală pentru ei. O spune actorul Armand Călin la finalul unui spectacol care l-a dus spre concluzia că e foarte important să fim aproape de adolescenți.
„O poveste normală despre o fată normală” este povestea adolescenței tipice, cu reguli pe care părinții le impun spre bine copiilor dar pe care aceștia nu le înțeleg, cu criticile adesea mult prea aspre din parte celorlalți, cu influențele de tot felul, cu tentațiile inerente vârstei, cu greșelile pe care mulți le fac și cu care vor trebui să conviețuiască pentru totdeauna, cu părinții de care mai târziu își vor aminti. Un spectacol terapeutic în opinia lui Andrei Stanciu Lelcu, medic specialist în psihiatrie pediatrică. Piesa este un aliat pentru adolescenți, aducând în discuție subiecte dificile și ilustrând de ce, în lumea actuală, este foarte de greu să fii adolescent. Un spectacol de văzut de toți adolescenți… de azi, de ieri sau de mai demult.
Un rol greu într-un spectacol pe măsură pentru actrița Claudia Dinu
Citeste mai mult