„Timișoara – Obiectiv Cinema” este programul de finanțare, cu o valoare de un milion de lei, lansat de Centrul de Proiecte pentru a susține domeniul cinematografiei.
Centrul de Proiecte al Primăriei Timișoara a lansat un nou program de finanțare. Acesta este intitulat „Timișoara – Obiectiv Cinema” creat pentru a sprijini inițiative din sectorul cinematografic, precum festivalurile de film sau proiecte de educație prin film.
Programul urmărește valorificarea cinematografelor recent redeschise în oraș. Așadar, se oferă sprijin pentru organizarea unor ediții locale ale festivalurilor consacrate sau a unor inițiative originale, care completează și diversifică programul cinematografelor din oraș.
„Lansăm un nou program de finanțare dedicat unui domeniu în care Timișoara a investit constant în ultimii ani: cel al cinematografiei. În mai puțin de trei ani, Timișoara a evoluat de la a fi singurul mare oraș din România fără un cinematograf de artă funcțional la un exemplu de bune practici la nivel național. Astăzi, Timișoara are trei cinematografe istorice reabilitate, care găzduiesc un program cultural constant și sunt coordonate de o echipă profesionistă. Acum facem un pas mai departe și creăm un fond unic la nivel național, dedicat susținerii inițiativelor cinematografice în aceste noi spații culturale ale orașului”, a declarat Dominic Fritz, primarul Timișoarei.
Până în prezent, Primăria Timișoara a redeschis trei cinematografe istorice: Cinema Victoria, Cinema Timiș și Cinema Studio. Acestea cumulează aproape 1.000 de locuri. De la momentul redeschiderii și până la finalul anului 2024, au înregistrat număr record de peste 162.000 spectatori la cele aproape 2.000 de proiecții de film și evenimente organizate și găzduite. Alte două cinematografe se află în proces de activare sau renovare: Cinema Johnny și Cinema Dacia.
„Integrarea inițiativelor propuse de profesioniștii din sectorul cinematografic din orașul nostru, dar și de la nivel național, în oferta cinematografelor Timiș, Victoria și Studio este un obiectiv pe care l-am urmărit încă de la început și un mod ideal de a crește diversitatea perspectivelor curatoriale și atractivitatea programului pe care îl propunem spectatorilor. Suntem încrezători că acest nou instrument dedicat va încuraja și susține și mai mult ideile originale și valoroase pe care organizatorii independenți din domeniul cinematografic le vor putea dezvolta la Timișoara, iar echipa noastră le va fi alături pentru a le pune în practică cât mai bine”, a afirmat Ioana Dragomirescu, coordonatoarea cinematografelor din cadrul Centrului de Proiecte.
Apelul este deschis persoanelor fizice autorizate, întreprinderilor individuale sau familiale, societăților comerciale și organizațiilor de drept privat sau public, cu excepția celor aflate în subordinea Consiliului Local Timișoara. Bugetul pentru anul 2025 este de un milion de lei. Termenul limită pentru depunerea aplicațiilor este data de 7 mai.
Citeste mai mult