O căprioară complet albă, camuflată perfect pentru iarnă, și-a făcut apariția recent la unul din punctele de hrănire din Parcul Natural Bucegi. Apariția este surprinzătoare chiar și pentru reprezentanții Romsilva. Aceștia spun că o căprioară albă este extrem de rară în fauna din România.
„Apariție surpriză la unul din punctele de hrănire monitorizate de colegii nostri de la Romsilva – Administrația Parcului Natural Bucegi. O căprioară complet albă, camuflată perfect pentru iarnă, a fost fotografiată de camera cu senzori.
Acest „colorit” al blănii este datorat albinismului, o tulburare genetică. Aceasta este caracterizată prin lipsa sau producerea unei cantități foarte mici de melanină, pigmentul responsabil cu colorarea pielii, a ochilor și a părului.
Albinismul nu este o boală sau rezultatul vreunei mutaţii genetice. Tulburarea genetică are loc din cauza unei dezordini congenitale hipo-pigmentare, caracterizată de absența parțială sau totală a melaninei, pigmentul natural.
Această culoare dezavantajează animalul pentru că iese foarte tare în evidență, în afara sezonului hibernal.
În lumea animală, apariția exemplarelor albinoase este de regulă, un indicator al densității ridicate. Aceste tulburări genetice apar în urma fenomenului numit consangvinizare, adică fecundarea exemplarelor înrudite”, au transmis reprezentanții Romsilva.
www.iBO.eu
www.iBO.eu
Sursa: Fb Regia Nationala a Padurilor – Romsilva
Citeste mai mult